Aprendre a afrontar les pròpies pors.

 

El túnel fosc.

 

·       Aquest joc és per a nens i nenes a partir dels 6 i fins els 11 anys.

·       L’objectiu d’aquest joc és el d’afrontar les pròpies pors. Aquesta és una decisió que ha de partir d’un mateix, l’ha prendre el nen i no pas el cap, i per tant ELS NENS SERAN ABSOLUTAMENT LLIURES DE DECIDIR SI VOLEN PRENDRE PART EN EL JOC O NO, I NO S’OBLIGARÀ A NINGÚ A FER-LO SI NO VOL. Tampoc permetrem que els altres nens pressionin a prendre’n part a qui no ho vol.

·       La norma anterior és molt important. Volem que el joc resulti una experiència agradable que ens ajudi a perdre la por. Si els nens hi van obligats s’ho passaran malament, i per tant, és possible que el resultat sigui exactament el contrari del que perseguim.

·       Per la mateixa raó, durant el desenvolupament del joc no farem res que pugui espantar els nois. Es tracta d’adonar-se’n que la por és quelcom que està en el nostre cervell, i que no té un fonament real. Per tant, res de sorpreses ni esglais.

·       Cal controlar acuradament que ningú s’espanti durant la realització de la prova. Els caps estarem a punt, per tant, per posar-nos ràpidament al costat de qui ho necessiti.

·       Haurem de felicitar a aquells que puguin completar la prova. Als que no siguin capaços, animem-los dient que un altre dia serà.

 

Veiem ara en què consisteix la prova:

·       Construirem un túnel a l’entrada del cau, format amb caixes grosses unides pels extrems, o a base de cadires recobertes amb llençols i mantes.

·       Els nens entraran en petits grups al cau passant a través del túnel. Podem fer que vagi el petit grup tot sol o bé que els acompanyi un cap.

·       Un cop dins del cau tot estarà a les fosques, i hi haurà diversos caps que els aniran dient “cap aquí” o “cap allà”, guiant-los fins a una habitació al terra de la qual hi ha espargida alguna cosa que han d’endevinar què és (p.ex. pinyes, o fulles de les quals han d’endevinar-ne l’arbre,...).

·       Pot ser útil penjar cordills del sostre, perquè els freguin el cap en passar, i espargir pel terra coses que en xafar-les facin soroll (p.ex. branquillons). Més tard podrem obrir els llums perquè comprovin que eren aquestes coses que potser els han espantat.

 

TORNAR