Aprendre a afrontar les pròpies pors.

 

En Dràcula.

 

·       Aquest joc és per a nens i nenes a partir de 6 i fins a 11 anys.

·       L’objectiu d’aquest joc és el d’afrontar les pròpies pors. Aquesta és una decisió que ha de partir d’un mateix, l’ha prendre el nen i no pas el cap, i per tant ELS NENS SERAN ABSOLUTAMENT LLIURES DE DECIDIR SI VOLEN PRENDRE PART EN EL JOC O NO, I NO S’OBLIGARÀ A NINGÚ A FER-LO SI NO VOL. Tampoc permetrem que els altres nens pressionin a prendre’n part a qui no ho vol.

·       La norma anterior és molt important. Volem que el joc resulti una experiència agradable que ens ajudi a perdre la por. Si els nens hi van obligats s’ho passaran malament, i per tant, és possible que el resultat sigui exactament el contrari del que perseguim.

·       Per la mateixa raó, durant el desenvolupament del joc no farem res que pugui espantar els nois. Es tracta d’adonar-se’n que la por és quelcom que està en el nostre cervell, i que no té un fonament real. Per tant, res de sorpreses ni esglais.

·       Cal controlar acuradament que ningú s’espanti durant la realització de la prova. Els caps estarem a punt, per tant, per posar-nos ràpidament al costat de qui ho necessiti.

·       Haurem de felicitar a aquells que puguin completar la prova. Als que no siguin capaços, animem-los dient que un altre dia serà.

 

Veiem ara en què consisteix la prova:

·       Aquest joc és per celebrar-lo de dia, no pas de nit. El lloc ideal és al mig del bosc.

·       Durant una excursió, i mentre anem caminant, informarem als nens i nenes de què anem a entrar al territori del Dràcula. Han de saber que el Dràcula hi ha dues coses que no suporta: els alls i les creus. Per tant, i per protegir-se, tots els nens es penjaran del coll un gra d’all (durem preparat un collaret per a cada nen), i a més a més, es fabricaran una creu (se la poden fer lligant dos pals; durem cordill per tothom).

·       Quan ens trobem al Dràcula, els nens que vulguin es poden quedar al costat del cap i no els passarà res, perquè el Dràcula no s’acostarà a ells. Però els qui vulguin, poden sortir a perseguir-lo.

·       El Dràcula serà un monitor disfressat (preferiblement d’una altra unitat). La seva missió és “mossegar” (fer un petó al coll) als nens que li donin l’esquena. Tothom que es posi d’esquena al Dràcula podria ser mossegat. Però si un nen li planta cara, el Dràcula sortirà fugint, espantat de la creu i dels alls.

·       Els nens que han estat mossegats també passaran a ser vampirs, i per tant podran mossegar als altres nens. Per distingir-los, el Dràcula els pintarà uns ullals vermells. Ha de quedar molt clar que només poden mossegar a aquells que els donin l’esquena, i que hauran de fugir si algú els planta cara amb la creu o l’all. Tampoc poden prendre a ningú la creu o el collaret d’all. El que si poden fer els nens-vampir, que el Dràcula no pot, és acostar-se als altres nens que s’havien quedat al costat del cap.

·       Si en Dràcula es veu atabalat, pot decidir fugir, i tots els nens-vampir hauran de marxar amb ell. També podrà organitzar-los per intentar muntar una emboscada més endavant.

·       El joc acaba quan tots els nens han estat mossegats.

 

Quan vam posar en pràctica aquest joc, amb una unitat de Castors, el Dràcula ho va fer molt bé; al principi els nens estaven molt acollonits, però el Dràcula va tenir l’encert de no espantar-los, ans al contrari, de demostrar la seva debilitat i sortir ell fugint, amb la qual cosa els nens es van envalentir.

Per altra banda, un cop acabat el joc, es va dedicar a explicar-los contes, amb la qual cosa es va donar un aire simpàtic, i finalment els va portar a veure la seva guarida. Aquesta estava en un castell abandonat, i dins d’una de les habitacions hi havia el seu taüt (una caixa de cartró pintada), dins el qual tots els nens que van voler s’hi van poder ficar (era una prova més per afrontar la pròpia por).

 

TORNAR