Defensant el dret a la vida.

 

Pel·lícules contra la pena de mort.

Una selecció d’Amnistia Internacional

 

 

¡Quiero vivir!

(no recomanada per a menors de 13 anys)

EEUU. 1958

120 minuts.

Director: Robert Wise

Intèrprets: Susan Hayward,  Simon Oakland,  Virginia Vincent,  Theodore Bikel,  Wesley Lau,  John Marley,  Gavin MacLeod,  Dabbs Greer

La història d’una noia de companyia que va acabar a la càmera de gas de San Quintín el 1955, acusada de l’assassinat d’una anciana. Ella en tot moment manté que és innocent.

 

Pena de muerte

(no recomanada per a menors de 13 anys)

EEUU. 1995

145 minuts.

Director: Tim Robbins

Intèrprets: Susan Sarandon, Sean Penn, Robert Prosky.

Totes les cares de la pena de mort. Matthew Poncelet, un jove condemnat a la pena capital per l’assassinat de dos adolescents, reclama des de la presó l’ajuda d’una monja, la germana Helen. Durant la setmana prèvia a la data fixada per a l’execució, ella intentarà que Matthew aconsegueixi l’absolució i la pau espiritual. No obstant això, en aquesta nova ocupació, la germana Helen sentirà una profunda inquietud no només per l’espantosa agonia que suposa el compte endarrere, sinó també per les famílies de les víctimes.

 

El Verdugo

(no recomanada per a menors de 12 anys)

España. 1963

85 minuts.

Director: Luis García Berlanga

Intèrprets: Jose Isbert, Nino Manfredi, Emma Panella.

Comèdia agredolça en la qual un home, per a sobreviure econòmicament, ha d’acceptar la feina de botxí, que deixa vacant el seu sogre que es jubila.

 

La espalda del mundo

(no recomanada per a menors de 13 anys)

España. 2000

85 minuts.

Director: Javier Corcuera

Intèrprets: Guinder Rodriguez, Medhi Zana.

Documental; tracta de la pena de mort, el treball infantil (a Perú, un nen d’onze anys és obligat a treballar en una pedrera) i dels refugiats. Tres mirades, tres veus, una sola història. Una pel·lícula sobre els que viuen a l’esquena del món.

 

Bailar en la oscuridad

(no recomanada per a menors de 13 anys)

Dinamarca, Suecia. 2000

134 minuts.

Director: Lars Von Trier

Intèrprets: Bjork, Catherire Deneuve.

Selma, immigrant txeca i mare soltera, treballa en una fàbrica de l’Amèrica del Nord profunda. L’únic consol de la seva vida miserable és la seva passió per la música. Però Selma està quedant-se cega i el seu fill correrà la mateixa sort, tret que aconsegueixi reunir els diners suficients per a operar-lo, el que obliga a Selma a treballar moltíssim. La desgràcia s’enceba en ella: un policia veí seu amb problemes econòmics l’acusa falsament d’haver-li robat i, llavors, la dramàtica existència de Selma cobra tints de tragèdia, desembocant en la seva execució final.

 

Queridísimos verdugos

España. 1974

103 minuts.

Director: Basilio Marín Patiño

Documental sobre la pena de mort. A través del testimoniatge dels tres botxins existents a Espanya a principis dels anys setanta, s’explora una zona particularment fosca de la realitat del moment: la pena de mort i les condicions materials en què s’aplicava. Però, més enllà de l’al·legat contra la pena capital, la pel·lícula indaga en la història personal dels tres protagonistes i les seves maneres d’entendre l’ofici que ocupen, alhora que parla dels ajusticiats per ells, dels crims que van cometre i de les opinions de diversos experts, traçant un retrat atroç de la societat en què actuaven.

 

La milla verde

EEUU. 1999

184 minuts.

Director: F. Darabont

Intèrprets: Tom Hanks, David Morse, Bonnie Hunt, Michael Clarke Duncan, James Cromwell

La milla verda (un passadís amb linòleum d’aquest color) és el nom que els funcionaris d’una presó donen al que avui sol anomenar-se "el corredor de la mort". L’acció transcorre en un context molt determinat, Louisiana, 1935, una societat racista. A la milla verda arriba un gegant negre, condemnat per l’assassinat de dues nenes blanques, que resulta ser, més que bondadós, un sant capaç d’obrar miracles. I a aquest mateix escenari és destinat, a petició pròpia, Percy Wetmore, un jove blanc i sàdic.

 

Homicidio en primer grado

EE.UU.  1995

117 minuts.

Director: Marc Rocco

Intèrprets: Christian Slater, Kevin Bacon, Gary Oldman

Basada en un fet real, explica la història d’un pobre desgraciat que, després de robar cinc dòlars, és empès pel sistema penal a un pas del corredor de la mort.

 

 

TORNAR