L'ESTEL POLAR

Encara que sembla que estiguin quietes, totes les estrelles es mouen lentament pel firmament a mesura que avança la nit. Només una estrella resta fixe en un punt sense moure's: l'Estel Polar, que assenyala directament cap al nord geogràfic. Vet aquí perquè és tan important!

Durant segles, els navegants van fer servir aquest estel per orientar-se. Actualment, la Polar ens serveix per alinear el telescopi adequadament.

Per localitzar-la, busqueu l'ÓSSA MAJOR ("El Carro"). Les dues estrelles de l'extrem de la "cullera" assenyalen gairebé exactament cap a l'Estel Polar, que es troba a una distància quatre vegades superior a la que separa ambdues.

La Polar no és una estrella molt brillant (només és de segona magnitud) però és fàcil de reconèixer perquè al voltant seu no hi ha altres estels brillants que ens puguin confondre.

Quan, per qualsevol motiu, l'ÓSSA MAJOR no és visible, podeu trobar l'Estel Polar a partir de CASSIOPEA. La bisectriu de qualsevol dels dos angles que formen la W apunta cap a la Polar.