Associació Guiatge Valencià Associació Guiatge Valencià (AGV)

Grup de Guies Atzavara (Montcada)
Grup Juvenil Tramuntana - Guies Bétera (Bétera)

Els primers brots que es coneixen del Grup Guia de Montcada es remonten fins l’any 1960. En aquesta data, el capellà D. Ricardo Puig pren contacte amb alguna de les jóvens vinculades a la Parròquia de Sant Jaume de Montcada, amb la finalidat que aquestes col.laboren i participen com a “akeles” (caps o responsables) al Grup Scout masculí que ja estava organitzat.

Després d’ aquest contacte inicial, la major part d’elles manifestaren la seua voluntat de participar en l’ escoltisme. Aquestos interessos es podien materialitzar de dues maneres diferentes: o com a “akeles” en el grup Scout masculí o creant el primer Grup de xiques i dones Guies al País Valencià. Després d’ algunes deliberacions decideixen formar el nou grup. Una de las persones que va jugar un paper determinant en aquesta decisió, i en la posterior consolidació del Grup, va ser Juan Guanter, vicari de la Parròquia.

El 1964 es fundava el Grup I de Montcada, el nom originari del qual era Juana de Arco; ràpidament es va vincular a nivell estatal amb l’ Asociación de Guías de España (A.G.E.), formada per diferents associaciones Guies de l’ Estat espanyol. Metodològicament varen seguir els consells i directrius de la seu central de Madrid, mentre que les educadores participaren activament en els cursos de formació organitzats. Aquestos mòduls es basaven en el métode desenvolupat per les Guides de France, branca femenina de l’ escoltisme francés. També va exercir un paper importantíssim l’ estreta col.laboració i amistat trabada amb les Guies de Donostia, les quals facilitaren informacions i documents procedents del guidisme francés.

Les guies centraren les seues activitats en el treball formatiu dels equips, les excursions i iniciatives de compromís social que duien a terme les xiques més majors. Malgrat compartir locals amb el Grup Scout masculí, es realitzaren poques activitats conjuntes.

El Grup Guia sempre es va mostrar molt gelós de la seua independència com que era un col.lectiu reduit, insistia molt en remarcar els seus trets d’ identitat. En realidat, es tractava d’ un mecanisme defensiu davant altres realitats scouts, molt més organitzades i subvencionades, que amenaçaven amb engolirles.

A partir d’aquest nucli inicial a Montcada, el guidisme va començar a ser conegut en diverses comarques valencianes; per exemple s’ establiren nous grups de Guies a Burjassot i València, cap a la década dels 70. Els anys 70 varen vore nèixer els grups Guies de Bunyol, Xàtiva, Ontinyent, Picassent i Albaida. També existien xicotets nuclis en altres poblaciones, como Sumarcàrcer o Calles. En la constitució de tots aquestos grups, sempre es va comptar amb l’ajuda i consell de les responsables de Montcada. Aquesta va ser l’ època d’ esplendor del guidisme valencià, amb un sostre de 14 grups i 500 membres a tot el territori valencià.

Amb l’arribada, a finals dels 70, de la coeducació a l’ associacionisme juvenil, molts dels grups Guies són xuclats per grups Scouts, degut a la major capacitat econòmica d’ aquestos, així com al seu major renom i protecció per part de les institucions. El 1976 solament quedaven 4 grups guies, els de Xàtiva, València, Ontinyent i Montcada; finalment tan sols el grup de Montcada (recordem que fou el pioner en el seu dia) va romandre dintre del món Guia.

El 1982 el grup es va reestructurar, i va passar a denominar-se Grup de Guies Atzavara (flor de la pita) tot conformant l’Associació Guiatge Valencià, amb un sol grup. L’ any 1995, un gup de gent del Grup Atzavara va conseguir introduir el guidisme a Bétera (població propera a Montcada i amb prou lligams d’ unió), establint-se un nou Grup, el Grup Juvenil Tramuntana-Guies de Bétera, que també forma parte de l’ Associació Guiatge Valencià.

Actualment, ambdós grups s’ encontren consolidats i arrelats a les seues respectives realitats locals. Per últim, dir que actualment l’ Associació compta amb uns 90 membres actius i també treballa a l’ àmbit estatal com a organització membre de la Federación Española de Guidismo (F.E.G.).

Per més informació, visita la web oficial de AGV: www.feg.org.es/agv/ .