Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi de Catalunya Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi de Catalunya (MEGSJC)

(Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, des del 12/05/07)

Ja des de primers de segle, després de la fundació de l'escoltisme de la mà de Baden Powell, que es coneixen a Catalunya els primers intents de formar grups escoltes. No va ser, però, fins a finals dels anys 20 que es van consolidar formalment les primeres associacions escoltes i guies catalanes: l'any 1927 amb la fundació de Minyons de Muntanya i l'any 1932 amb el naixement de la Germanor de Noies Guies. En Josep M. Batista i Roca i Mossèn Antoni Batlle foren cabdals en l'inici i posterior consolidació i desenvolupament de l'escoltisme i el guiatge en el nostre país.

La guerra civil espanyola va malmetre el projecte de l'escoltisme a Catalunya. Però aquest reaccionà ràpidament i ja des de 1945 va reemprendre l'activitat. En aquest moment neixen, per separat, dues associacions: Minyons Escoltes, d'una banda, i Guies Sant Jordi, de l'altra. Les dues treballaren com a moviment de renovació pedagògica i com a espai de formació i compromís, convertint-se en una escola de democràcia, civisme i servei a Catalunya.

L'any 1977, conseqüents amb la voluntat d'arrelament i adaptació al nostre entorn i amb el principi educatiu de la coeducació, després d'anys de col·laboració i treball conjunt, ambdues associacions decidiren agrupar-se en un sol moviment: Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi de Catalunya (MEGSJC). Des de llavors ençà, MEGSJC ha aprofundit constantment el mètode de treball que és propi de l'escoltisme per fer-ne una eina útil a les necessitats dels nostres dies.

Actualment, MEGSJC compta amb més de 14.300 associats que donen vida i caliu a 154 agrupaments repartits arreu de Catalunya i agrupats en 8 Demarcacions. El conjunt del moviment està dirigit i coordinat pel Comissariat General. Per donar servei i suport logístic al conjunt del moviment, tenim una Oficina de Serveis Generals de la qual forme n part les àrees de Secretaria, Pedagogia, de Relacions, de Publicacions i Imatge , d'Extensió i de Transversals (que agrupa tres equips diferent s: de Desenvolupament Comunitari, d'Educació per la Diversitat i d'Educació Ambiental).

MEGSJC és membre fundador del Movimiento Scout Católico i membre actiu de la CICS i la CICG i, per mitjà de la Federació Catalana d'Escoltisme i Guiatge, participa activament en l'OMMS i la WAGGGS.

MEGSJC, com a moviment d'educació d'infants i joves, sabem que vivim inserits en un món i una societat complexes i en canvi constant: no ens volem quedar enrera, volem estar i participar en la mateixa cresta de l'ona. Sabem que les idees monolítiques no són, avui, cap garantia d'avenç; al contrari apostem per l'obertura i la diversitat i, sobre tot, per aprendre a aprendre, com a principal garantia d'estar sempre ben disposats a saber i comprendre el lloc on som i intervenir-hi adequadament. Avui és un tòpic parlar de l'absència de valors, en aquest sentit l'opció de MEGSJC és clara: apostem per la vida. Volem crear passió per viure i volem ser un punt de referència per a tots aquells apassionats per la vida. L'educació, avui, no té sentit si no ens creiem i assumim que l'infant i el/la jove han de ser protagonistes del seu propi desenvolupament.

Aquest és el contingut que volem donar als cinc dinamismes que configuren el mètode escolta: el petit grup, el progrés personal, el compromís, el joc institucional i la fraternitat universal. Des d'aquesta perspectiva, el nostre darrer pla triennal (1993-1996) va posar en joc quatre elements mútuament connectats, quatre veus d'una mateixa sintonia que orientessin la nostra acció durant aquest anys: Pensar, Parlar, Criticar i Crear.

Crear
un interior ben estructurat,
xarxes de persones capaces d'engrescar a viure,
un entorn habitable,
la possibilitat d'obrir-nos a una paraula i una vida
que ens poden saciar la nostra set de felicitat i amor.

Som i volem ser presents a la societat en la qual vivim. Per això, aquest curs hem engegat tota una dinàmica que ens ha de dur a un nou pla triennal.

Per això, vam engegar una campanya -Posiciona't- que va permetre que la nostra darrera Assemblea General es definís per una societat desmilitaritzada, contra l'actual llei d'objecció de consciència i per la retirada de les places d'objecció que MEGSJC oferia com a resultat del conveni signat amb el Ministeri de Justícia.

Per això, estem plenament compromesos amb la promoció de l'associacionisme que -més enllà dels clixés sobre el voluntariat, avui tant en boga- entenem que és garantia de participació i vertebració social. Per això no esmercem esforços a relacionar-nos i promoure acords d'actuació amb el moviment associatiu (escolta i no escolta) tant a nivell de Catalunya, com de l'Estat espanyol, com internacional. En aquest sentit, cal esmentar que som membres de la Federació d'Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR), de la Federació Catalana d'ONG, del CNJC. També participem en les xarxes de cooperació de l'escoltisme europeu: el Résseau Nord-Sud i INDABA. És també per aquest esperit de col·laboració i recerca que creiem molt important continuar el treball conjunt amb els moviments escoltes i guies de València, Mallorca i Menorca.

La darrera Jamboree es va fer sota el lema de "El futur és ara". Estem convençuts que el nostre present és el nostre futur, treballant avui ens preparem per entendre i ser protagonistes dels esdeveniments del demà. És un risc. Un salt al buit?, potser sí, però també la joia i l'alegria de créixer com a moviment, de saber-nos vius i presents. Aquesta és la nostra aposta.

(Article publicat al número 1 de la revista del Protocol L'Ull).

Actualització: des del 12/05/2007 MEGSJC ha passat a denominar-se Minyons Escoltes i Guies de Catalunya. L'escut en creu amb la flor de lis i el trèvol als extrems, es converteix en un logotip amb una flor taronja i un trèvol verd. Ara,a més a més, incorporen el lema “Eduquem per a la transformació social”.

Per més informació, visita la web oficial de MEG: www.escoltesiguies.cat .