SABIES QUE...?

Neil Armstrong, el primer home que va trepitjar la lluna, és scout, i també ho és el seu company Edwin Aldrin. Entre els pocs objectes personals que podien endur-se, varen portar una insígnia scout que actualment es conserva a l'Oficina Scout Mundial (Ginebra).
El 1972, un cop acabada la primera carrera espacial, dels 65 astronautes seleccionats, 52 eren escoltes; dels 27 vols realitzats, a 26 d’ells hi havia algun escolta a bord; dels 12 homes que han trepitjat la lluna, 11 han estat escoltes.

El 1971, els Scouts de EE.UU. van organitzar una operació de neteja en la que van participar dos milions d’escoltes. Netejaren 320.000 km de carreteres i rius, i 160.000 hectàrees de parcs i zones públiques. Van omplir més de 200.000 camions amb més de 100.000 tones d’escombraries.

El nombre actual d’escoltes i guies al món supera els 30 milions de persones, repartits en 216 països i territoris arreu del món (si sumem els membres de WOSM o WAGGGS, i els d’altres associacions independents).
Només hi ha 6 països on l’escoltisme no existeix (de vegades per motius polítics). Aquests països són: Andorra, Myanmar, Cuba, Laos, Corea del Nord i Xina. Però a Andorra, Laos i Xina ja existeixen contactes amb l’Oficina Scout Mundial per tal de poder crear alguna associació scout i entrar a formar part de la WOSM.
Al voltant de 300 milions de persones han estat Scouts en algun moment de la seva vida.

 

La princesa Sofia amb Lady Olave el 1963

Sabies que eren Scouts?
El món de la política, l’economia, la cultura, i altres àmbits està ple de persones que han passat per l’escoltisme. A tall d’exemple, podem citar:

CAPS D’ESTAT: el papa Joan Pau II, el rei Joan Carles I, la reina Sofia, la princesa Grace Kelly de Mònaco...

PRESIDENTS DE GOVERN, MINISTRES, DIPUTATS...: John F. Kennedy, Bill Clinton, Hillary Clinton, George W. Bush, Ronald Reagan, Gerald Ford, Jacques Chirac, Valery Giscard d’Estang, John Major, Tony Blair, Václav Havel, Salvador Allende, Madeleine Albright, Dick Cheney, José Mª Aznar, Jordi Pujol, Pasqual Maragall, Narcís Serra, Josep Mª Xirinachs, Ernest Benach,...

ESTRELLES DEL CINEMA: Harrison Ford, Richard Gere, Steven Spielberg, Walt Disney, John Wayne, Kathleen Turner, Brigitte Bardot, Emma Thompson, Michael J. Fox, Richard Dean Anderson (Mc Giver), Henry Fonda, Emilio Aragón, Paz Padilla, Fran Perea...

ALTRES FAMOSOS: Bill Gates (informàtic i l’home més ric del món), Neil Armstrong (astronauta i el primer home que va trepitjar la lluna), Paul McCartney (músic i cofundador dels Beatles), Keith Richards (guitarrista dels Rolling Stones), J.K. Rowling (autora dels llibres de Harry Potter), Edmund Hillary (primer en escalar l'Everest), Hergé (el dibuixant creador de Tintin), Michael Jordan (jugador de bàsquet), Tortell Poltrona (pallasso), Florence Griffiyt (plusmarquista atlètica), Joan Manuel Serrat (cantant), Alejandro Sanz (cantant), Antoni Bassas (periodista)...

(aquí trobareu un llistat més complert)

Baden-Powell, el fundador de l’escoltisme, va organitzar el seu primer campament amb nois el 25 de juliol de 1907. Es tractava d’una prova per veure que tal funcionava el nou mètode que havia ideat.
Entre gener i març del 1908 va publicar “Scouting for boys” (“Escoltisme per a nois”), on explicava les claus del seu mètode.
A partir d’aquí el moviment va créixer d’una manera absolutament impressionant, i a finals del mateix 1908 a Gran Bretanya ja hi havia 60.000 nois afiliats als Boy Scouts.

El patró de l’escoltisme mundial és Sant Jordi, que se celebra el 23 d’abril. Va ser Baden-Powell, el fundador, el qui va triar a Sant Jordi com a patró, perquè deia que un bon Scout havia de tenir les mateixes qualitats que un cavaller medieval: l’honor, la valentia, la lleialtat, el desinterès, el coratge físic i moral, la solidaritat, la fortalesa i la disposició per ajudar als altres.

La Flor de Lis és el símbol internacional de l’escoltisme. Pràcticament tots els scouts del món fan servir el mateix símbol. Va ser escollit per Baden Powell, el fundador del moviment escolta, que el va fer servir per primer cop l’any 1907, durant el campament de Brownsea. La insígnia scout es va agafar de l’antiga brúixola marina, en la qual el Nord es designava per mitjà d’una Flor de Lis, semblant a la nostra.
Sovint les tres fulles de la Flor de Lis s’han relacionat amb els tres punts de la promesa escolta: “el meu Déu, el meu país i jo mateix”.
Quan Lady Olave, l’esposa de Baden Powell, va decidir crear la versió femenina de l’escoltisme (les “Girl Guides” o Noies Guies), també va triar com a símbol una figura que tingués tres fulles: el Trèvol.

La primera secció escolta de nens d’entre 6 i 8 anys d’edat va ser creada el 1963 a Irlanda del Nord pel 1st Dromore Group. Inicialment era coneguda com "The Little Brothers" (Els Petits Germans). Dos anys més tard es varen crear set grups més a Belfast.
El 1966 es va adoptar unànimement el nom de "Beavers" (Castors), perquè aquest era un dels noms que Baden-Powell havia estat considerant 50 anys abans per anomenar a la branca de Llops.
De totes maneres, va caldre esperar fins l’any 1986 perquè els Castors fossin oficialment reconeguts per la federació escolta del Regne Unit, i passessin així a formar part de l’Organització Scout Mundial.

Els francmaçons han intentat sovint comprovar si Baden-Powell era un d’ells, perquè troben similituds entre l’escoltisme i la maçoneria, però totes les evidències semblen demostrar que no era així:

1) La Gran Logia Unida d’Anglaterra, que ha rastrejat en els seus arixus, no ha trobat mai cap referència a Robert Baden Powell.

2) El Sr. Cecil Potter, tresorer de la Logia de Juventus de Londres, que va conèixer a Baden-Powell i al seu fill Peter, testimonia que va demanar a Baden-Powell si volia fer-se francmaçó i que aquest va respondre que no. Tampoc el seu fill Peter se’n va voler fer. Anys després se li va oferir al seu nét la mateixa possibilitat, i aquest també la va rebutjar, agregant que era preferible que cap membre de la família Baden-Powell fos francmaçó.

3) Per a organitzar l’escoltisme, Baden-Powell es va inspirar en l’exèrcit britànic (recordem que ell era militar), les lleis de la cavalleria medieval, i les organitzacions juvenils de les Boys’ Brigades i de l’American Woodcraft for Boys. Si coneixem com funcionaven aquestes institucions, veurem que no és necessari que B-P conegués la maçoneria per organitzar l’escoltisme tal i com ho va fer. Les similituds, per tant, poden ser casuals.

El personatge Tintín, creat pel belga Hergé el 1929, les aventures del qual són famoses a tot el món (les seves històries han estat traduïdes a gairebé tots els idiomes), va sorgir de perfeccionar a Totor, un escolta amb qui Hergé va debutar com dibuixant el 1923.
El propi Hergé era scout i el seu personatge més popular encarna perfectament alguns dels trets de tot bon scout: valent, hàbil, amable, llest i invariablement educat.