| Novetats  | Jocs | Tècniques | Manualitats | Contes i reflexions | Excursions | Consells | Cançoner | Altres |
JouScout.com - Consells: problemes freqüents.

Problemes freqüents durant les sortides.

 

MAREIG A L’AUTOBÚS

 

Ara donaré alguns consells per evitar el mareig durant els viatges:

 

  1. No parleu del tema mareig/vòmits obertament, perquè alguns nens es poden començar a trobar malament només de sentir a parlar del tema o de veure com un altre es mareja.
  2. Alguns nens que ja s’han marejat altres vegades, pugen a l’autocar tant convençuts que els hi tornarà a passar, que sens dubte s’acaben marejant. En casos d’aquests, convé donar-los un “placebo”. Un dels que he trobat més eficaç, consisteix a dir-los que si duen enganxat un esparadrap al melic això evitarà que es maregin.
  3. Els nens que són propensos a marejar-se, és millor que seguin a les primeres files i al costat del passadís.
  4. Recomana’ls que mirin al davant, i que no s’estiguin mirant cap enrere, ni girant el cap d’un cantó a l’altre.
  5. Si miren per la finestra, han de mirar cap a coses llunyanes (núvols, muntanyes,...) perquè mirar a les coses properes els marejarà.
  6. No és recomanable llegir ni dibuixar.
  7. Abans d’emprendre el viatge s’ha d’haver esmorzat una mica de menjar sòlid. Un petit entrepà de pernil, però sense formatge, ni mantega ni tomàquet, seria el més apropiat. La llet i els làctics són inadequats, perquè poden provocar nàusees.
  8. Si hem de fer una parada per dinar, convé que el menjar sigui poc, lleuger i sense greixos ni picants. Les postres més adequades són una poma i una infusió, per facilitar la digestió. Cal evitar les llaminadures i els gelats; millor uns fruits secs però en poca quantitat.
  9. Hi ha medicaments (pastilles, xiclets i pegats) contra el mareig; però vosaltres no els heu de donar als nens, perquè no sabeu si els seus pares ja els han donat alguna cosa abans, i perquè poden tenir interacció amb altres medicaments.
  10. Un xiclet o un caramel mantenen la salivació contribuint a que no es maregin.
  11. Si tenen set, que beguin només aigua, però no massa perquè no provoqui nàusees.
  12. Actualment està prohibit fumar dins el transport públic, però a més s’ha de tenir en compte que el fum del tabac augmenta els símptomes del mareig.
  13. El nen que es mareja, procura que estigui en un lloc ventilat, i si és possible, que li doni l’aire natural.
  14. Si hi ha prou espai, la millor posició és tombat sobre l’esquena.
  15. Si vomita, neteja-li la boca amb un Kleenex i dóna-li un glop d’alguna beguda ensucrada que no estigui freda (podeu dur una infusió en una ampolleta de plàstic o un termos).
  16. I des del principi, dueu les bosses adequades per poder-les utilitzar ràpidament si fos necessari, perquè el vòmit arriba en el moment més inesperat.

 

Altres consells de seguretat:

 

  1. Els nens han d’anar sempre asseguts. No poden estar dempeus, passejant pels passadissos; a més de ser perillós, està absolutament prohibit per les normes, i si us veu la policia de trànsit us posarà una multa al conductor i a vosaltres.
  2. A les parades, tingueu-los ben controlats i assegureu-vos que no falta ningú quan torneu a marxar.
  3. Aprofiteu aquestes parades per fer les necessitats i també per caminar una mica, que s’activi la circulació.
  4. Si no aneu sols, els caps heu de mirar en tot moment que els nens no molestin a d’altres viatgers, movent-se d’un lloc a un altre, cantant, cridant  o parlant massa alt.
  5. Per entretenir-los, és millor no cridar, parlar relaxadament, comentant coses d’interès o explicar-los algun conte o història. També es pot jugar amb ells a alguns jocs adequats (en aquesta web en trobareu; veieu “Jocs per al tren i l’autobús” dins la secció JOCS ).
  6. Una ràdio amb auriculars o un CD portàtil els tindrà distrets. També podeu demanar al conductor que us posi un cassette.
  7. bé deixeu-los dormir una estona: és una bona manera de que el viatge es faci més curt.