www.JouScout.com

 

Aquesta pàgina està en procés de construcció.

Mentrestant, us ofereixo la resposta a algunes preguntes formulades.

 

Hola! Sóc cap d’un agrupament escolta de Barcelona. Hem podries fer un llistat de tots els permisos que necessites per marxar de campaments  amb els nens?

Aquest és un tema que normalment mareja molt als caps. I és que els papers que cal portar poden variar depenent de diversos factors:

 

La informació bàsica per a Catalunya la trobaràs a:

NORMATIVA CATALANA

Si teniu dubtes, us poden ajudar moltíssim a les oficines de la Secretaria General de Joventut.

 

Per simplificar, et faré una llista complerta de papers, i t’aniré dient en quins casos no són necessaris.

 

1. Un carnet o títol de DIRECTOR (no es necessari si el nombre de menors d’edat que participen a l’activitat no arriba als 25)

 

2. Un o més carnets o títols de MONITOR (l’han de tenir com a mínim el 40% dels caps)

 

3. Els D.N.I. dels adults que hi participin (hi ha d’haver com a mínim un adult per cada 10 menors d’edat).

 

Per a més informació sobre el nombre de títols de director i de monitor que et fan falta, consulta NORMATIVA CATALANA . Recorda que si us venen ajudants o cuiners de 17 anys, continuen essent menors d’edat, i que per tant s’han d’afegir en el càlcul igual que si fossin nens, no pas com a adults.

 

4. Llistat alfabètic de tots els participants

 

5. Un permís signat pel propietari del terreny (només en cas d’acampada)

 

6. Notificació de la realització de l’activitat, degudament omplerta i segellada per la Secretaria General de Joventut (més endavant explico com obtenir-la i en quins casos no és necessària).

 

7. Comunicació a l’Ajuntament del municipi de la intenció que teniu de fer l’activitat, indicant quins dies serà, en quin terreny estareu acampats, quantes persones sereu, el nom i telèfon d’un responsable,... Si esteu en ruta, haureu de fer una notificació a cada municipi pel qual passeu.

 

8. Comunicació al Consell Comarcal de la comarca en que fareu l’activitat, igual que la que heu fet a l’Ajuntament. (Només és necessària per acampar en algunes comarques, com p.ex. el Berguedà).

 

9. Comprovants de les assegurances. Us els facilitarà la vostra associació. P.ex. en el cas que estigueu afiliats a Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, us donaran una còpia de la pòlissa d’assegurança sanitària, una altra de la pòlissa de responsabilitat civil, un llistat de persones afiliades amb dret a assegurança, un llistat dels hospitals concertats als quals hi podeu anar, un formulari de "notificació d’accident" que s’haurà d’omplir en cas que passi alguna cosa,...

 

10. Permisos signats pels responsables de la vostra associació (cada associació té les seves normes. P.ex. en el cas de MEGSJC us fa falta una autorització del vostre Cap d’Agrupament i una altra del Responsable Pedagògic de la Demarcació).

 

11. Autorització de la Direcció General del Patrimoni Natural per a fer foc amb fogons de gas butà (només fa falta si heu muntat la cuina fora d’una casa). Els bombers us poden ajudar a aconseguir aquest paper. Per obtenir-lo, cal indicar quines mesures de precaució prendreu (per més detalls, podeu veure la pàgina INSTAL·LACIÓ SEGURA DE LA CUINA )

 

12. Programa detallat de l’activitat (les activitats que fareu cada dia, els menús, etc.).

 

13. Pla d’evacuació del campament (aquí teniu un FORMULARI que us pot servir de model). Sempre hi ha d’haver, com a mínim, dos camins diferents pels quals poder marxar en cas d’incendi; per conèixer més aspectes de seguretat, consulteu CONSELLS EN CAS D’INCENDI FORESTAL.

 

En referència a cadascun dels nens que vindrà, als pares els heu de demanar les següents coses:

 

14. Autorització per a participar en l’activitat, signada pel pare, mare o tutor. Ha d’indicar com a mínim els dies i llocs on es realitzarà la mateixa.

Dins el permís que signen els pares, podeu incloure dues caselles que els pares hauran de marcar per dir SI o NO:

- Autoritzo (si o no), perquè pugui banyar-se i nedar.

- Autoritzo (si o no), perquè en cas d’accident o malaltia que requereixi una intervenció quirúrgica URGENT, el metge que l’atengui pugui efectuar- la.

 

15. Informació mèdica particular del seu fill: vacunes, al·lèrgies, antecedents de malalties, intoleràncies alimentàries, medicaments que ha de prendre o que ha pres els darrers dies,...

 

16. Fotocòpia de la tarja d’identificació sanitària (o equivalent) del nen

 

17. Fotocòpia del carnet de vacunes del nen

 

18. Telèfons on localitzar els pares en cas d’emergència

 

Estàs de campaments i has de portar un nen al metge: Quins papers li has de donar al metge?

D’entrada la targeta d’identificació sanitària. Amb això ja teniu garantida l’assistència a càrrec de la Seguretat Social.

Després, en el cas que l’hospital al qual us heu adreçat estigui entre els concertats per la vostra assegurança, podeu omplir el formulari de "notificació d’accident" i entregar-lo perquè carreguin les despeses a l’asseguradora. Però abans llegiu les condicions de la pòlissa, per saber si les circumstàncies en les que va succeir l’accident estan cobertes (normalment queden exempts de cobertura els accidents que han passat mentre es feien activitats considerades “de risc”).

Els papers que haureu de portar a sobre, per si us els demanen, són els que en la pregunta anterior he enumerat amb els nº 9, 14, 15, 16, 17 i 18. Són els següents:

 

9. Comprovants de les assegurances (còpia de la pòlissa d’assegurança sanitària, un llistat de persones afiliades amb dret a assegurança, un llistat dels hospitals concertats als quals hi podeu anar, un formulari de "notificació d’accident" que haureu d’omplir,...)

 

14. Autorització per a participar en l’activitat, signada pel pare, mare o tutor. Dins el permís que signen els pares, podeu incloure la següent casella que els pares hauran de marcar per dir SI o NO:

- Autoritzo (si o no), perquè en cas d’accident o malaltia que requereixi una intervenció quirúrgica URGENT, el metge que l’atengui pugui efectuar- la.

 

15. Informació mèdica particular del nen: vacunes, al·lèrgies, antecedents de malalties, intoleràncies alimentàries, medicaments que ha de prendre o que ha pres els darrers dies,...

 

16. Fotocòpia de la tarja d’identificació sanitària (o equivalent) del nen

 

17. Fotocòpia del carnet de vacunes del nen

 

18. Telèfons on localitzar els pares en cas d’emergència

 

Amb quanta antelació s’ha de demanar el permís a la Generalitat de Catalunya? És el mateix temps a qualsevol comunitat autònoma?

La notificació de la realització de l’activitat (el paper nº 6) s’ha de presentar a la Secretaria General de Joventut com a mínim 20 dies abans del seu inici. Solen ser estrictes en aquest termini, així que no feu tard.

Recorda que NO ÉS NECESSARI fer aquesta notificació:

– Si el nombre de menors d’edat no és superior a 6

– Si només us quedareu una o dues nits (la notificació es fa a partir de tres nits o més)

– Si l’activitat es realitza fora de Catalunya (en aquests casos, pot ser que hagis de presentar altres papers). En el cas de rutes, només heu de presentar aquesta notificació si la ruta acaba o comença a Catalunya.

 

La notificació es pot omplir directament des de Internet, o enviar-la per correu, o entregar-la personalment en les oficines de Joventut de la teva comarca. Per a obtenir el formulari i tenir més informació, consulta la següent pàgina:

NOTIFICACIÓ D’ACTIVITATS A CATALUNYA AMB MENORS DE 18 ANYS

 

Per a informar-te sobre els papers necessaris en altres comunitats, consulta:

LEGISLACIONS AUTONÒMIQUES PER ANAR DE CAMPAMENTS

o també

NORMATIVA D’ALGUNES COMUNITATS AUTÒNOMES

 

Podries resumir les qüestions més importants per fer un campament a les Illes Balears?

Les trobaràs molt ben resumides a la següent pàgina:

NORMATIVA ILLES BALEARS

 

Podries resumir les qüestions més importants per fer un campament a l’Aragó?

Les trobaràs molt ben resumides a la següent pàgina:

NORMATIVA ARAGONESA

 

Hi ha alguna normativa per fer campaments a Andorra?

Són els propis Comuns (els ajuntaments) els que estableixen les autoritzacions corresponents per les activitats amb infants i joves.

Els refugis són de lliure accés i l’assignació de les places que s’ocupen és per ordre d’arribada.

Les colònies i estades en càmpings no estan controlades ni regulades ja que al fer-se en centres autoritzats compleixen les normes de seguretat.

Per demanar prèviament les autoritzacions, els telèfons comunals de les parròquies són els següents:

 

Per més informació podeu contactar amb el Departament de Medi Ambient del Govern d’Andorra, al telèfon: 00.376. 875 700

 

En quines coses cal fixar-se per escollir un terreny d’acampada?

 

 

En fi, ja veieu que les coses a mirar són tantes, que segurament no trobareu el terreny perfecte. Però com a mínim, tingueu un pla alternatiu per a cada cosa que us falti (bidons per anar a buscar l’aigua, clor per fer-la potable, toldos per fabricar ombres, un cotxe per anar fins al poble, etc.).

 

Si finalment us decidiu a agafar aquest terreny, recordeu que per tal d’omplir els papers us cal apuntar algunes dades:

 

També us convé fer una mica de plànol de com és el lloc, per després, sobre el paper, dibuixar on anirà cada tenda, on posareu la cuina, el menjador, el "racó del silenci", etc. En aquest plànol cal assenyalar on queda el nord (així sabreu on hi haurà sol i ombra en cada moment).

 

 

TORNAR