| Novetats  | Jocs | Tècniques | Manualitats | Contes i reflexions | Excursions | Consells | Cançoner | Altres |
JouScout.com - Manualitats: regals

Secció patrocinada per:

 

 

 

REGALS ALS PARES I OBJECTES DE DECORACIÓ

 

 

82. ESPELMES DE COLORS

Per fer-les necessitareu:

Parafina en bloc: costa una mica de trobar; busqueu-la a les botigues de ciris i espelmes (consulteu les pàgines grogues).

Tints de tenyir roba dels colors que més us agradin: els que conec són de la marca Iberia; els podeu trobar a qualsevol drogueria, o fins i tot en alguns supermercats.

Cordill de cotó (per fer el ble de l’espelma)

Recipients petits on abocar la cera desfeta. Han de resistir l’escalfor. Poden ser pots de iogurt de vidre, o torretes (de plantar flors) molt petites, o els potets transparents on vénen els rodets de fotos –en aquest cas us en poden donar de buits a les botigues de revelat fotogràfic.

Pals o escuradents (han de ser més llargs que la boca del recipient on abocareu la cera).

Una cassola vella (que es pugui llençar després, perquè quedarà inservible per cuinar).

Uns fogons on cuinar. Si els podeu instal·lar a l’exterior encara millor, perquè es forma una fumarada molt densa.

Una cullera vella per remenar la cassola, i per agafar la cera després.

 

Doneu a cadascú un recipient, un tros de cordill i un pal. Lligueu el cordill al mig del pal, i col·loqueu el pal centrat sobre la boca del recipient, amb el cordill a dins. Això serà el ble de l’espelma.

El següent pas serà anar abocant la cera dins el recipient en diferents capes, una de cada color.

Talleu el bloc de parafina en tants trossos com colors diferents vulgueu fer. Poseu un tros de parafina dins la cassola, a foc lent, i deixeu que es desfaci. Aboqueu un sobre de tint del color desitjat i remeneu, per tal que la cera agafi el color.

PRECAUCIÓ: Amb l’escalfor, és fàcil que la cera es pugui encendre, així que no deixeu mai la cassola sola, i estigueu preparats per posar-hi una tapadora a sobre i retirar-la del foc en cas que s’encengués.

Un cop dissolt el sobre dins la cera, és el moment de retirar-la del foc i anar-la abocant dins dels recipients amb la cullera. Si se us solidifica la podeu tornar a escalfar.

Repetiu el procediment amb els altres colors.

Un cop acabada l’espelma deixeu-la refredar i després deslligueu el pal.

Hi ha gent que prefereix deixar l’espelma dins el recipient. D’altres s’estimen més trencar-lo i treure el bloc de cera.

ATENCIÓ: Si algú patís una cremada per culpa de la cera calent, apliqueu-li ràpidament a la cremada abundant aigua freda durant tota l’estona que calgui, fins que la ferida deixi de fer mal.

 

83. AMPOLLETA DE SAL DE COLORS

Sobre un foli de paper tireu una mica de sal. Fregueu aquesta sal amb un guix de colors, amb força, per tal que el guix es vagi desfent i es barregin les partícules de guix amb la sal. Preneu aquesta sal tenyida i aboqueu-la en un recipient de vidre. Repetiu l’operació fins a tenir una capa d’entre un i dos dits de sal acolorida.

Ara feu el mateix amb un guix d’un altre color. Anem posant la sal per capes de diferents colors, inclinant el pot cap a un cantó o cap a l’altre perquè les capes no quedin rectes, sinó amb diferents formes.

MATERIAL: sal fina, pot de vidre amb tapa –les tapes de suro hi queden molt bé; també podem cobrir una tapa normal amb un retall de roba maca subjecte amb una goma–, guixos de colors, paper.

 

84. PINTAR OUS DE PASQUA

Primerament haureu de bullir uns quants ous fins que estiguin durs. Simplement els poseu en una olla amb abundant aigua freda amb sal, i conteu 9 minuts des de que l’aigua comenci a bullir; un cop ha fet els 9 minuts, retireu l’olla del foc i aboqueu a dins aigua freda per frenar la cocció. Si algun ou s’esquerda, no el podreu aprofitar per fer el taller (però us el podeu menjar!!).

Mentre els ous es refreden, aneu preparant les pintures. Agafeu 11 gots de plàstic petits (d’aquells per les màquines de cafè) i en cada un hi poseu un color de pintura diferent i un pinzell. Podeu posar-hi els següents colors bàsics: negre, blanc, vermell, blau i groc. I fent una mica de barreges, podeu preparar també els següents colors secundaris:

·      Verd = blau + groc

·      Taronja = groc + vermell

·      Lila = vermell + blau

·      Marró = vermell + negre

·      Gris = blanc + negre

·      Rosa = vermell + blanc

Ara ja és hora de començar a pintar els ous. Recomano que agafeu l’ou amb dos dits de la mà esquerra (la dreta si sou esquerrans), de manera que pugueu pintar-lo sencer sense moure els dits de lloc en cap moment, per no córrer la pintura. Feu servir pinzells d’aquells petits, de traç més fi. Aneu fent petites llepades de diversos colors, superposades entre elles, i variant molt les tonalitats.

Un cop pintat, deixeu assecar l’ou col·locant-lo en una ouera. Per tal que el cartró de la ouera no s’enganxi a la pintura, hauríeu de posar per sobre de la ouera una bossa de plàstic.

Al cap de dos o tres dies, ja estaran a punt per regalar-los (o per vendre’ls, si voleu guanyar uns calerons). Aquests ous són típics de Setmana Santa, i s’acostumen a regalar el Diumenge o el Dilluns de Pasqua. Un cop cuits i pintats, poden durar durant molts anys sense fer-se malbé.

MATERIAL: ous, olla, fogó de gas, (aigua), sal, gots de plàstic petits, pinzells petits de traç fi, pintura plàstica –negra, blanca, vermella, groga i blava–, oueres, bosses de plàstic.

 

86. QUADRE AMB FULLES I FLORS SEQUES

Es tracta de realitzar un quadre bonic i original a partir del dibuix d’un animal, i després emmarcar-lo.

 

Materials necessaris:

PER AL QUADRE:

Una cartolina blanca de mida foli.

Tisores.

Retoladors, ceres o llapis  de colors.

Fulles seques de diferents formes, si el feu a la tardor o l’hivern. Si el feu a l’estiu o primavera podeu fer servir també flors seques.

 

PER AL MARC:

Un cartró d’uns 10 centímetres més gran per cada cantó que la cartolina que has emprat per al quadre.

Macarrons o altra classe de pasta, llavors, purpurina, llegums,....

Cola blanca.

Pegament de barra.

Tempera de colors.

Pinzells.

 

Com es fa:

EL QUADRE:

Hauràs de buscar fulles (o flors) de diferents formes i colors. Si no estan seques, les hauràs de col·locar entre paper de diari amb compte de no doblegar-les i deixar-les uns quants dies perquè s’assequin. Hauràs d’anar canviant de tant en tant el paper. En comptes de diaris, també et serveix una guia vella de telèfons. Col·loca quelcom de pes a sobre per deixar-les ben premsades.

Dibuixa a la cartolina la silueta de l’animal que vulguis fer (p.ex. un ocell).

Col·loca les fulles seques o les flors sobre la silueta que acabes de dibuixar aprofitant la forma que tenen (segons s’assemblin al cos, a les ales, o al cap de l’ocell. Per exemple amb una fulla petita i ovalada pots fer un bec; i les fulles llargues i estretes d’un desmai poden semblar les plomes de l’ala o de la cua,...). Si cal, pots retallar les fulles per donar la forma que necessites.

Quan ja has seleccionat on vols que vagi cada fulla, enganxa-les amb cura dins de la silueta, amb la cola blanca. Ajuda’t d’un escuradents per enganxar les parts més petites.

Al voltant de l’animal que acabes de fer, pots dibuixar un paisatge de fons i pintar-lo amb els llapis de colors, ceres, aquarel·les,...

 

EL MARC:

Per fer el marc necessitaràs un cartró més gran que el quadre que acabes de fer. Col·loca el quadre sobre el cartró, deixant uns 10 centímetres al voltant. Potser hauràs de retallar el cartró perquè faci la mida justa: marca el voltant amb un llapis i retalla’l amb unes tisores o un cutter.

Enganxa el quadre al cartró amb pegament de barra, procurant que quedi centrat.

Decora el marc enganxant-hi macarrons (si vols els pots pintar abans amb tempera i esperar a que s’assequin), llavors o menjar d’ocells, boletes de colors de les de fer polseres, lluentons (“lentejuelas”), purpurina, etc.

Vés amb molt de compte al decorar el marc per no embrutar el quadre de l’animal.

Deixa’l assecar i col·loca un tros de fil resistent per darrera per penjar-lo.

 

Altres possibilitats:

A part de fulles i flors també podeu fer servir altres materials: papers, teles, sorra, etc.

També podeu decorar el marc simplement pintant-lo amb tempera de colors, fent sanefes, o taques,...

Quan acabeu el marc podeu donar-li una capa de cola blanca diluïda per fixar la pintura o el que hagueu enganxat i perquè brilli.

Amb la mateixa tècnica podeu fer quadres de paisatges, persones, les lletres del teu nom, etc.

 

87. QUADRE D’ARRÒS

Els caps fan una plantilla del dibuix d’un animal (p.ex. un simpàtic ase), i els nens se la copien o calquen a la seva cartolina i hi afegeixen altres detalls (un sol, un núvol, un arbre, el terra...). A continuació cal omplir el dibuix. Primer l’unten amb una mica de cola blanca, i a continuació agafen una mica d’arròs i l’enganxen sobre l’ase. Després agafen llenties i les enganxen sobre el terra. Amb els cigrons omplen la rodona del sol i els escuradents fan de raigs. Amb cotó fluix fan el núvol. Amb trossets de fulla fan la capçada de l’arbre, i el tronc amb sorra fina. Etcètera.

MATERIAL: una cartolina de mida foli, llapis, goma, cola blanca, pinzell, arròs, llenties seques, cigrons secs, escuradents plans, cotó fluix, fulles d’arbre, sorra fina, una plantilla del dibuix d’un animal –podeu copiar aquesta sobre una fulla de Word i adaptar-ne la mida–.

Ase

 

91. MARC DE FOTOS DE LLANA

En un cartró dibuixem un rectangle una mica més gran que la foto que tenim, i dins d’aquest un altre rectangle 4 cm. més petit amb les línies paral·leles al primer. (Amb nens més grans, en comptes de rectangles podeu fer figures irregulars). Després retallem tot el cartró que sobra, tant a l’exterior com a l’interior dels rectangles dibuixats. Aleshores agafem llana del color que ens agradi i l’anem embolicant al voltant del rectangle buit que havíem retallat, de tal manera que no quedi a la vista gens de cartró, ja que tot el cartró ha de quedar recobert de llana. A continuació agafem una foto (o un dibuix), a sobre d’ella col·loquem l’acetat (plàstic transparent; retallat a la mateixa mida que la foto), i a sota la cartolina negra (que tindrà la mateixa mida que el marc de llana que acabem de fer). Per acabar, només queda enganxar la cartolina negra al marc de llana, quedant entremig l’acetat i la foto.

MATERIAL: qualsevol cartró d’una capsa vella, bolígraf, tisores –amb els nens més petits feu servir punxons–, llana, pegament, acetat –plàstic transparent de fer transparències–, una foto o dibuix (aprox. 15x10 cm), cartolina negra.

 

92. BOSSA DE SALS DE BANY

Posem grapats de sal gruixuda en diverses palanganes. A cada palangana hi tirem unes gotes de colorant (de diferents colors) i les remenem fins que la sal quedi tenyida del color que hi hem tirat. Després, amb l’ajuda d’un embut, anem omplint les bossetes amb sal de diferents colors. Finalment, quan les bosses estiguin plenes només cal tancar-les fent un llaç amb una cinta.

MATERIAL: sal gruixuda, colorant olorós de sals de bany –maduixa, poma, menta...–, bossetes de plàstic petites, un embut, palanganes, un rotllo de cinta estreta, tisores.

 

 

Tallers i Manualitats