| Novetats  | Jocs | Tècniques | Manualitats | Contes i reflexions | Excursions | Consells | Cançoner | Altres |
JouScout.com - Manualitats: jardineria i plantes.

 

Jardí Botànic MARiMURTRA

 

JARDINERIA I PLANTES

 

 

94. GERMINAR LLEGUMS EN UN POT DE VIDRE

Mullem un cotó en aigua. Posem una mongeta al mig del cotó, i l’emboliquem amb ell. Aleshores la posem dins del pot de vidre i la deixem uns dies en una habitació on hi hagi finestra, perquè li arribi llum. En poc temps veureu néixer les primeres arrels de la mongeta i més tard les fulles.

També es pot fer amb altres llavors (podeu provar amb cigrons, llenties, pèsols, blat de moro...; sempre han de ser seques o fresques, però mai cuites ni congelades). Quan siguin seques, deixa-les en remull en aigua durant el dia abans.

MATERIAL: una mongeta, un pot de vidre, cotó, (aigua)

 

 

95. PLANTAR UN BULB

Els bulbs són una manera molt fàcil de plantar plantes que creixen ràpid i produeixen flors molt vistoses i de tota mena de colors. Són ideals per a iniciar als nens en la jardineria, perquè poden veure tot el procés de creixement: com comença a sortir la planta, com li creixen les fulles, com després surten les flors, etc.

Un bulb és una mena d’arrel semblant a una ceba que, plantada a l’època adequada i a la profunditat correcta, no tindrà majors problemes per a néixer i florir.

Abans de plantar els bulbs, guarda’ls uns dies a la nevera: això els farà créixer més ràpid.

Es pot plantar dins d’una simple torreta o bé en el jardí. Separa’ls uns 5 cm. entre ells. Alguns bulbs cal plantar-los a la tardor, mentre que altres es planten a la primavera.

És important col·locar el bulb correctament: la punta de dalt, per on surt el brot, mirant cap amunt, i la part inferior, on sortiran les arrels, mirant cap a baix. També és important que la part de baix quedi en contacte amb la terra, sense bosses d’aire a sota.

La profunditat també és un element a tenir en compte: com a norma general hauràs de cavar un forat igual a dues vegades l’alçada del bulb (o si plantes en torreta, pensa que hauràs de cobrir amb terra fins que la part superior del bulb hagi quedat coberta per una capa de terra igual a l’alçada del bulb).

Un cop l’has plantat i cobert de terra, rega’l amb una mica d’aigua i col·loca el test en un lloc fresc i fosc. Inspecciona el bulb cada dos dies i vés humitejant la terra. Al cap d’unes 3 setmanes els bulbs ja hauran tret arrels i mostraran uns brots verds. És el moment de moure el test i col·locar-lo al sol. Continua mantenint la terra humida. Veuràs com van creixent les fulles i, quan sigui el moment, li sortiran les flors, que acostumen a ser molt abundants i vistoses.

Els bulbs que es planten a la tardor floreixen a la primavera: inclouen Tulipes, Jacints, Crocus, Narcisos,...

Els bulbs plantats a la primavera floriran a l’estiu: són Dàlies, Begònies, Gladiols,...

Per més detalls sobre la plantació, cultiu, varietats de tardor o primavera, etc. us recomano visitar la següent pàgina:

INFOJARDIN. Bulbos.

 

 

97. TRASPLANTAR UN ARBRE

La majoria d’arbres que podeu comprar els trobareu amb les arrels protegides per una capa de terra, i embolicades amb un contenidor de plàstic o un sac. Els arbres que trobeu així són els que majors possibilitats tenen d’arrelar. Es poden plantar en qualsevol època de l’any, si bé prefereixen la tardor i la primavera.

L’altra forma que els podeu trobar és amb l’arrel nua. En aquest cas és obligatori plantar-los a l’hivern.

Resumidament, les passes per plantar un arbre serien:

Cavar un forat

Clavar al costat un tutor de fusta al qual lligarem l’arbre per ajudar-lo a sostenir-se mentre encara no estigui arrelat

Barrejar la terra que hem tret del forat amb un adob orgànic

Introduir l’arbre en el forat a l’alçada correcta (les arrels han de quedar dins el forat i el tronc a fora)

Lligar l’arbre al tutor de fusta

Formar una mica de pou al voltant de l’arbre perquè quan reguem pugui aprofitar millor l’aigua

Regar amb abundància

Per tenir una explicació més detallada sobre els procediments a seguir, us recomano visitar la següent pàgina web:

INFOJARDIN. Plantar árboles.

 

 

99. FER BROTAR PASTANAGUES

Necessites una pastanaga fresca o una hortalissa similar (nap, remolatxa, xirivia,...). Tria-la amb poques fulles o sense. Talla una porció de 5 cm. de llarg des de l’extrem superior (la part de sota no la necessitem). Col·loca la porció tallada dreta en un plat, aboca-hi una mica d’aigua i deixa el plat prop d’una finestra perquè tingui llum. Al cap de pocs dies veuràs com hi apareixen uns brots verds. Preocupa’t que sempre hi hagi aigua al plat.

MATERIAL: pastanaga, plat, ganivet, (aigua)

 

Pastanaga brotant

 

 

100. PETIT ARBRE D’ALVOCAT

Fes tres forats en un pinyol d’alvocat amb un clau. Introdueix un escuradents en cada forat i procura que quedin ben fixos. Omple d’aigua un got i posa-hi el pinyol d’alvocat de manera que s’aguanti sobre els escuradents i la part punxeguda quedi en remull. Col·loca el got al costat d’una finestra perquè tingui llum. Aviat hi sortirà l’arrel i un brot. Tan bon punt surtin les primeres fulles del brot, poda’l tallant-li la part superior. Això farà que hi vagin sortint més branques. Quan les arrels siguin consistents, planta el pinyol d’alvocat en un test amb terra. Continua podant la part superior de la planta perquè creixi amb força.

MATERIAL: un pinyol d’alvocat (“aguacate”), un clau, martell, tres escuradents, got, tisores, test, terra per plantes, (aigua)

 

 

101. NINOT AMB EL CABELL DE GESPA

Per a cada ninot necessites un mitjó prim, o millor encara una mitja de dona (podeu fer servir les que tenen alguna carrera).

Al fons del tot de la mitja hi poses dos dits de menjar d’ocells (poden ser llavors de mill ("mijo"), o llavors d’escaiola ("alpiste"), o també llavors de gespa ("césped"), o algun preparat dels que es venen com a menjar per a periquitos o per a canaris).

A continuació continues omplint la mitja amb serradures de fusta, fins a tenir un gruix d’uns 10 cm. Ara lligues la mitja pel lloc que serà el coll del ninot, de manera que t’haurà quedat una bola que serà el cap.

Amb retoladors pots pintar en aquest cap els ulls i la boca. El nas el pots fer formant una boleta en la mitja, que asseguraràs amb agulla i fil (però si t’és complicat, també pots pintar-lo amb retolador).

El cos del ninot es pot fer de vàries maneres: amb un pot de vidre, o amb retalls de roba, o amb el cartró d’un rotllo de paper higiènic,... Fes servir la imaginació!!

Finalment, l’únic que has de fer és regar amb regularitat la part superior del cap, per tal que neixin les llavors. Un cop surti la gespa, semblarà cabell. Tingues el ninot en un lloc ben il·luminat, però sense que li toqui el sol directe. I rega lleugerament cada un o dos dies.

MATERIAL: una mitja vella de dona, menjar d’ocells, serradures, cordill, retoladors, agulla, fil, tisores, un pot de vidre –o altres elements per formar el cos del ninot­–, (aigua)

 

 

102. JARDÍ PENJAT EN UNA ESPONJA

Pren una esponja natural (la pots comprar en una farmàcia o una perfumeria), fes-hi un forat al centre i passa-hi una corda. Fes un nus gros en un dels extrems de la corda. Mulla l’esponja i escampa menjar per a ocells dintre dels forats. Penja l’esponja en una finestra assolellada. Recorda d’humitejar-la cada dia. Si has de marxar uns dies de casa, deixa l’esponja en remull dins un plat amb aigua.

MATERIAL: una esponja natural, menjar d’ocells, corda, (aigua)