| Novetats  | Jocs | Tècniques | Manualitats | Contes i reflexions | Excursions | Consells | Cançoner | Altres |
JouScout.com - Manualitats: modelatge.

Secció patrocinada per:

 

 

 

MODELATGE

 

 

149. MODELATGE AMB PLASTILINA

Aquest taller serveix per iniciar-se en la tècnica del modelat amb plastilina.

 

L’avantatge de la plastilina és que és molt fàcil de modelar i podem assolir amb ella bona quantitat de detalls, a diferència d'altres masses.

L'inconvenient és que no endureix, així que la nostra figura pot espatllar-se amb el temps. Però per a protegir-la més, un cop acabada la podem envernissar amb cola blanca, la qual cosa li donarà un acabat brillant.

 

Aquí trobareu l’explicació complerta del taller de MODELATGE AMB PLASTILINA.

 

 

150. MODELATGE AMB “FIMO” (PLASTILINA DE FORN)

Si vols que la plastilina es torni dura un cop modelada, hauràs de fer servir una plastilina especial, anomenada "plastilina de forn", més coneguda com a "Fimo".

En pots trobar de dos tipus: el "classic" i el "soft". El "classic" resulta una mica dur de treballar, però després té una gran resistència. El "soft" és més suau i es modela amb més facilitat, però després resulta un xic més fràgil.

El "Fimo" el trobareu en botigues de manualitats. Es pot comprar en una infinitat de colors, i a través de diferents tècniques s'aconsegueixen uns acabats molt fins amb ell, incloent-hi efectes com ara marmolats, flors, espirals,...  per la qual cosa s'utilitza per fer petites figuretes, i fins i tot bijuteria (arracades, penjolls, polseres...).

Un cop modelat, el "Fimo" es cou al forn per endurir-lo (un forn normal, com el de casa) a 110ºC-130ºC durant 15 o 30 minuts (per a més detall pregunteu al botiguer, o consulteu les instruccions del fabricant).

Un cop dur el pots tallar, foradar, pintar, sorrejar o llescar-lo finament. Per llescar-lo, també hi ha qui prefereix fer-ho abans de coure, i en aquest cas el posen a la nevera perquè estigui una mica més dur i sigui més fàcil de tallar.

Finalment s'hi aplica una capa de vernís especial per a protegir-lo i donar-li un acabat brillant.

 

Se superposen dues làmines de plastilina, s'enrotllen conjuntament, i després es tallen, amb la qual cosa aconseguim múltiples enfilalls, tots ells amb el dibuix d'una espiral, els quals després podrem foradar amb una agulla i enfilar en un collaret.

 

Si mires aquesta pàgina podràs tenir una idea més clara de com es treballa el "Fimo": "FIMO: PLASTILINA PARA HORNO"

 

 

151. MODELATGE AMB PASTA DE SAL

La pasta de sal és una pasta per modelar (com la plastilina o el fang) que ens podem fabricar nosaltres mateixos a partir d’ingredients senzills, i que un cop modelada es cou dins un forn (pot ser un forn tradicional o un de microones).

 

 

1-. Els materials:

Necessitareu...

·        aigua

·        sal fina de taula

·        farina blanca de blat, sense additius (no van bé la farina integral ni la leudant)

·        un forn tradicional, o bé un de microones

·        oli (excepte per al forn microones)

·        un recipient ample per fer la mescla

·        un got, que servirà de mesura de les proporcions

·        una cullera per barrejar

·        una fusta o una taula on poder treballar la massa

·        una bossa de plàstic (prou gran per ficar-hi tota la massa)

·        eines per donar forma a la pasta: forquilles, ganivets, motlles de flams, escuradents, una premsa d’alls,...

·        una safata per al forn (amb el microones no pot ser metàl·lica)

·        paper de plata (excepte per al forn microones)

·        pintures (si les voleu pintar)

·        vernís (per donar una capa de protecció al final)

·        pinzells

 

2-. Per fer la pasta:

PROPORCIONS PER AL FORN TRADICIONAL:

·        2 parts de farina comuna

·        1 part de sal fina

·        1 part d’aigua

·        1 cullerada d’oli

 

PROPORCIONS PER AL FORN MICROONES:

·        3 parts de farina comuna

·        1 part de sal fina

·        1 part d’aigua

 

PROCEDIMENT:

Barregeu la farina i la sal amb una cullera, en un recipient ample, tot fent moviments circulars, i afegint-hi poc a poc l’aigua freda i l’oli. Aneu amb compte de no afegir massa aigua a la pasta, perquè es tornaria enganxosa i difícil de treballar. Continueu barrejant fins que la massa no s’enganxi a les parets del recipient.

Seguidament amasseu amb la mà (o amb un pal d’amassar) sobre una fusta durant 10 minuts fins que la massa es torni suau, elàstica i tèbia al tacte. Enfarineu-vos les mans i la fusta sobre la que treballeu, per prevenir que es facin pegots.

Després col·loqueu la massa dins la bossa de plàstic perquè reposi durant una hora.

 

3-. Modelat:

Passat aquest temps, la pasta de sal ja esta a punt per fer les vostres figures. Es treballa de forma similar a la ceràmica. Podeu retallar-la, emmotllar-la, amassar-la i modelar-la com vulgueu.

Mentre aneu treballant amb una part de la pasta, mantingueu-ne la restant tancada dins la bossa perquè no es ressequi.

 

4-. Conservació:

Si l’heu de conservar durant un temps, guardeu-la a la nevera dins la bossa o dins un recipient hermètic (tipus Tupperware). Us aguantarà entre dos i set dies, depenent de factors com la temperatura i la humitat. Tanmateix, quan la traieu de la nevera torneu-la a amassar perquè recuperi l’elasticitat i la suavitat d’abans.

 

5-. Cocció:

La cocció és un aspecte molt important, i que influeix molt sobre el resultat final.

 

FORN TRADICIONAL:

Disposeu les figures sobre paper de plata en una safata per al forn. Heu de coure a foc baix (termòstat al 2, temperatura 60º-70º). Ha de estar-s’hi vàries hores (1 hora per a peces de 1mm de gruix; de 12 a 14 hores per a peces grans).

 

FORN MICROONES:

La utilització del forn microones redueix considerablement els temps de cocció (alguns minuts per a peces primes i 2 hores per a peces grans). Comenceu escalfant amb la potència al mínim, i aneu-la incrementant progressivament. Recordeu que dins el microones no es poden col·locar objectes metàl·lics ni paper de plata.

Degut a les particularitats de cada aparell, serà necessari experimentar una mica per saber ben bé quina potència i quins temps són els més adequats.

 

6-. Coloració:

Un cop fora del forn i ja fredes, si voleu, podeu pintar les figures amb aquarel·les (colors suaus) o pintures acríliques (colors vius). També hi ha la possibilitat de barrejar colorants alimentaris directament al fer la pasta.

 

7-. Protecció i conservació:

En acabat, apliqueu tres capes de vernís sobre les dues cares de la figura de pasta de sal, perquè quedi protegida de la pols i la humitat. Les figures aguantaran força temps si no les guardeu en habitacions humides. Si voleu que us durin molt de temps, passeu-los una capa de vernís un cop a l’any.

 

 

152. MODELATGE AMB MOLLA DE PA

La massa de molla de pa és una pasta que es pot modelar de forma semblant al fang o la plastilina, encara que amb algunes diferències:

-No taca les mans al treballar-la.

-Endureix a l'aire, sense necessitat de forn ni d'agents químics.

-Un cop seca és bastant resistent.

-La figura durarà molts anys, sempre que la mantinguem allunyada de l'aigua i la humitat.

-Al natural és translúcida, d'un lleu color blanc os, encara que també es pot tenyir del color que vulguem.

-Al natural (abans de tenyir) no és tòxica, així que és un bon material per fer servir amb nens.

-Per ajuntar les diferents parts de la figura és necessari agregar cola blanca a les parts a unir, ja que la pasta no s'uneix per si sola.

 

PREPARACIÓ DE LA PASTA:

Per a preparar la pasta necessitarem els següents ingredients:

10 llesques de pa Bimbo (pa de motlle)

3 Cullerades soperes de glicerina

3 Cullerades soperes de cola blanca (apta per a ús escolar)

2 Culleradetes cafeteres de suc de llimona

 

En primer lloc retirem tota l'escorça del pa, deixant només la molla. A continuació fregarem les llesques amb les mans per a esmicolar-lo, formant petits encenalls ("virutas") de pa. Un cop esmollats tots els pans, agregarem les tres cullerades soperes de glicerina, les tres cullerades soperes de cola blanca i finalment les dues culleradetes de suc de llimona.

 

 

Pastarem ("amasaremos") molt bé amb les mans, de manera que es barregin molt bé els ingredients. Continuarem pastant fins que la consistència sigui la d'una pasta manejable, modelable i que no s'adhereixi a les mans, és a dir, que no estigui enganxosa.

 

 

Si notes que la pasta queda massa dura, agrega una mica més de cola blanca i una mica de glicerina, i si per contra queda massa enganxosa i no s'arregla després de pastar-la durant una bona estona, llavors agrega un xic més de pa.

 

Finalment la guardes en una bossa de plàstic. Al ficar-la en la bossa, treu l'aire que hagi quedat dins d'ella i tanca-la molt bé. Has de preservar-la del contacte amb l'aire mentre no la vagis a fer servir. Amb el suc de llimona s'allarga la vida de la massa, però has d'usar-la en el termini d'un parell de setmanes, o en cas contrari es pot florir.

 

No et recomano guardar-la a la nevera, ja que amb el fred la pasta es torna dura i és més difícil de pastar.

 

La massa al natural és de color os, translúcida. Per a tenyir-la de color es pren una petita quantitat de pasta, se li agrega una mica de pintura, la pastem molt bé i llestos. La intensitat del color obtingut dependrà de la quantitat de pintura que hàgim agregat a la pasta. Però no és recomanable agregar massa pintura, ja que la massa pot esquerdar-se un cop que ha endurit.

 

Respecte al tipus de pintura, se solen usar colors a l'oli ("al óleo"). Les pintures acríliques no són recomanables, perquè en assecar-se molt ràpid, tendeixen a esquerdar la pasta quan aquesta endureix. En canvi la pintura a l'oli, com que la seva base és oli, té un assecat més lent que ajuda a evitar l'aparició d'esquerdes a l'endurir la pasta.

 

MODELATGE:

Abans de modelar qualsevol figura, hem de pastar molt bé la massa amb les mans per treure tot l'aire que pogués existir dintre d'ella, ja que si queden bombolles d'aire dins la pasta, aquesta podria esquerdar-se a l'endurir.

 

Per a modelar la massa, a més de les mans, és possible usar alguns utensilis: corrons (1) per a estendre-la, cutters o tisores per a tallar-la, escuradents i agulles per a marcar escletxes, "acocadors" (2) per a obrir buits, motlles (3) per a donar-li forma, i altres més específics similars als que s'utilitzen per treballar el fang.

 

(1) Per estendre la pasta fem servir un petit corró, que pot ser de plàstic o de fusta, el qual engreixarem amb una mica de Nivea (crema de mans) perquè no s'adhereixi la pasta en ell.

 

 

(2) Els "acocadors" tenen unes petites esferes de diferents grandàries, que serveixen per a buidar forats i cavitats en la pasta.

 

 

(3) Existeixen en el mercat una variada col·lecció de motlles de resina, amb els quals es pot donar a la pasta multitud de formes: estrelles, flors, animals, ninots, etc. (NOTA: el material de la foto es plastilina, però aquests motlles també es poden fer servir amb la molla de pa)

 

Al modelar amb molla de pa és necessari unir les parts amb cola blanca, ja que la pasta no s'uneix per si sola. Per exemple, si fem una figura en forma de persona, caldrà unir les cames, braços i altres, adherint-les amb cola blanca, i després s'allisa amb una mica d'aigua per a esborrar les unions.

Amb figures petites, la unió de les peces pot fer-se amb la pasta encara fresca. En el cas de figures grans pot ser preferible deixar assecar primer totes les peces, i més tard enganxar-les.

A més, en el cas de figures grans pot ser necessari fer una estructura interna o esquelet amb filferro galvanitzat, que ajudarà a mantenir la figura dempeus.

 

La pasta de molla de pa endureix a l'aire, aproximadament en 24 hores, de manera que no necessites coure-la al forn. Simplement modeles les teves figures, les deixes assecar i llestos.

Però a l'assecar, les figures s'encongeixen aproximadament d'un 10% a un 30%, així que és millor modelar sempre les figures un xic més grans de la mida que vulguem obtenir.

 

Un cop seca, també es pot pintar.

 

Les figures de molla de pa són molt duradores, tindran una vida llarga mentre les mantinguis allunyades de l'aigua i la humitat.

 

 

158. IMANTS DE NEVERA

Es poden fer amb plastilina de forn (“Fimo”) o també amb molla de pa.

Tant en un cas com l’altre, primer es forma la figura (seguint la tècnica apropiada), després s’envernissa, i un cop seca l’enganxem a un imant. Per enganxar-la es fa servir silicona o cola blanca.

 

Sobre el modelatge amb plastilina de forn, veieu la manualitat 150.

Sobre el modelatge amb molla de pa, veieu la manualitat 152.

 

Quina diferència hi ha entre un i altre?

Si feu servir “Fimo”, haureu de triar plastilina dels colors adequats, formar la figura (combinant apropiadament els colors), coure-la en un forn, i finalment envernissar-la.

Si feu servir molla de pa, primer haureu de confeccionar la massa, formar les diferents parts de la figura, enganxar aquestes parts amb cola blanca, després l’haureu de pintar, i finalment envernissar, tot i que no us caldrà fer servir forn perquè s’asseca a l’aire.

 

Els imants poden costar una mica de trobar; per això de vegades el més fàcil és anar a una botiga de “Tot a 100”, comprar imants de nevera ja fets, i arrancar-los el imant. També algunes figures d’escacs porten imants per sota.

 

A continuació us posaré un exemple, amb aquest imant en forma de gelat confeccionat amb molla de pa:

 

 

Amb una mica de massa hem modelat les cinc parts de que consta aquesta figura:

1.     Un conus, sobre el qual amb un escuradents hem dibuixat una superfície en forma de reixa que recorda a la galeta d’un gelat. La part superior del conus l’hem aixafat (sobre ella hi enganxarem les boles de gelat).

2.     Dues boles idèntiques (que són les boles de gelat).

3.     Una altra bola més petita (per fer la guinda).

4.     I una forma triangular aplanada (que simularà el caramel)

 

Amb cola blanca hem anat unint les diferents parts. Sobre la part aixafada del conus hi hem posat les dues boles de gelat, i per sobre hi hem adaptat la forma triangular plana. Al capdamunt de tot hi posem la bola més petita que representa la guinda.

 

Pintem la figura, procurant que els colors quedin nets i no s’embrutin entre sí. Un cop seca la pintura, envernissem amb vernís incolor (si cal es pot donar més d’una capa).

Quan el vernís està sec, enganxem la figura a l’imant amb cola blanca, pressionant durant una estona. Deixeu assecar la cola abans de fer servir l’imant.