| Novetats  | Jocs | Tècniques | Manualitats | Contes i reflexions | Excursions | Consells | Cançoner | Altres |
JouScout.com - Manualitats: pintura i dibuix

Secció patrocinada per:

 

 

 

TÈCNIQUES DE PINTURA I DIBUIX

 

 

181. PINTURA A DOBLE FONS

Sobre un retall de cartolina blanca (aprox. 10x20 cm) heu de pintar tot de taques de colors de manera que no quedi cap espai en blanc. (Feu servir llapis de colors, no pas ceres). Després per sobre hi tornem a pintar amb Dacs (ceres) de color negre, recobrint tota la superfície de manera que tampoc quedi cap espai sense pintar. Aleshores fem un dibuix (el que vulguem) a sobre de la cartolina amb un escuradents: això vol dir que al passar l'escuradents retirem la cera negra i apareixen a sota els colors. Com a resultat final ens quedarà tota la cartolina pintada de negra i un dibuix les línies del qual seran de coloraines. Mireu que aquestes línies siguin gruixudes (resseguiu-les), per tal que s’apreciïn bé els colors que hi ha a sota. Podeu acabar envernissant amb una mica de cola blanca diluïda en aigua per evitar que la cera es pugui córrer. Si ho desitgeu, es pot emmarcar el dibuix: podeu fer un marc enganxant a la vora del dibuix unes tires de cartolina de colors.

MATERIAL: cartolina blanca, tisores, llapis de colors, ceres Dacs negres, escuradents, cola blanca, (aigua), pinzells, cartolina de colors –opcional, per fer un marc–.

 

182. PINTAR BUFANT

Cada nen tria una cartolina del color que vol (ha de ser un color clar). Després cadascun agafa una palleta de beure. Amb un escuradents aboqueu una mica de tempera sobre la cartolina, i seguidament bufeu amb la palleta a cada gota de pintura, estenent-la per la cartolina tot fent filigranes i dibuixos estranys. Si la pintura no s’escampa perquè està massa seca, tan sols heu de tirar amb la mateixa palleta unes gotes d’aigua en cada taca de pintura.

Quan el quadre estigui acabat, tallarem unes tires de 3 o 4 cm. d’ample de cartolina negra, amb les mateixes mides que la cartolina ja pintada, i les hi enganxarem en els marges, per fer de marc.

MATERIAL: cartolines de color clar, cartolina negra, temperes molt líquides, palletes de beure, escuradents plans –o un petit pal de fusta–, un pot amb aigua, tisores, pegament.

 

184. PINTAR L’OMBRA

Sortiu al carrer un dia assolellat, preferiblement al matí o la tarda (al migdia no funciona gaire bé). Estén el paper d’embalar sobre el terra, de manera que quedi perpendicular a la direcció en què es troba el Sol. Fes que la meitat dels nens es col·loquin drets a un costat del paper, de manera que la seva ombra es projecti sobre el mateix. L’altre meitat dels nens es posaran un al davant de cada ombra, i en dibuixaran els contorns. Demana a la gent que adopti postures noves i interessants.

Després fes canvi de rols: els que estaven drets ara dibuixen.

En acabat, cadascú pinta la seva ombra amb els colors que prefereixi.

MATERIAL: paper d’embalar, retoladors, pintures de diferents colors, pinzells.

 

185. PINTAR AMB ESPELMES

Fes que cada nen dibuixi amb l’espelma una escena o una forma sobre un full de paper blanc. El dibuix serà pràcticament invisible. Després cal pintar tot el full amb un color d’aquarel·la. Quan la pintura s’assequi es podrà veure clarament el dibuix original, abans invisible.

MATERIAL: espelmes de cera, folis de paper, aquarel·les, pinzells.

 

186. AQUAREL·LES AMB GUIX DE COLORS

Sobre un foli en blanc, cada nen farà un dibuix amb les barretes de guix de colors. Després, amb l’ajuda d’un pinzell (o fins i tot dels dits) cal escampar midó líquid per sobre del dibuix. Veureu com els colors s’escorren i prenen l’aparença d’una aquarel·la.

MATERIAL: barretes de guix de colors, folis de paper, midó líquid, pinzells.

 

187. TRANSPARÈNCIA

Sobre un foli en blanc, cada nen ha de fer un dibuix amb un retolador negre gruixut. Després pot acolorir les parts que vulgui amb llapis de colors. En acabat, cal girar el dibuix del revés i untar-lo amb un drap impregnat en oli de gira-sol. Immediatament es tornarà transparent. Si pengeu el dibuix d’una finestra es veurà molt millor l’efecte.

Nota: per tal de no embrutar la taula, cobriu-la tota amb paper de diari quan escampeu l’oli.

MATERIAL: folis de paper, retoladors negres gruixuts, llapis de colors, oli de gira-sol, draps vells, paper de diari.

 

188. PINTAR AMB SAL

Necessiteu barretes de guix de colors. Es tracta de pintar la sal d’un color determinat, amb l’ajuda del guix. Només cal posar la sal sobre un paper de diari, i anar-la fregant amb el guix del color desitjat. Feu servir pots buits per anar guardant els diferents colors que obteniu.

Seguidament cada nen prendrà un foli i hi llençarà esquitxos de cola blanca amb ajuda d’un pinzell. Després prendrà la sal tenyida i l’anirà escampant per sobre del foli, de manera que quedi adherida sobre la cola. Pot combinar diferents colors, els que més li agradin.

Quan el quadre sigui sec, el sacsejarem per espolsar l’excés de sal.

MATERIAL: sal, barretes de guix de colors, paper de diari, pots buits, folis de paper, cola blanca, pinzells.

 

189. DIBUIXOS CONCÈNTRICS

Necessites retoladors gruixuts de dos colors diferents (p.ex. negre i vermell). El nen dibuixa amb el retolador negre una figura grossa i tancada (p.ex. un cor, un triangle, una rodona, una lletra...).

Imaginem per exemple que el nen ha dibuixat un cor (un gran cor que ocupa tot el foli). A continuació, a dins del cor, hi torna a dibuixar un altre cor, però una mica més petit: simplement ha de resseguir el contorn de la figura a dos mil·límetres de distància. A continuació dibuixa una tercer cor més petit a dins del segon, també dos mil·límetres més petit. I així successivament, fins que no sigui possible d’afegir un altre cor més petit a dins.

A continuació prendrà el retolador vermell, i anirà pintant tots els espais en blanc que han quedat entremig dels diferents cors (l’espai de dos mil·límetres que separava cada cor del següent).

L’efecte serà el de un dibuix concèntric, com si fos un cor petit i vermell, envoltat per un altre de color negre, envoltat per un altre de color vermell, envoltat per un altre de color negre, etcètera. (Perquè et facis una idea, pot recordar una mica a les capes d’una ceba quan la tallem transversalment).

 

Exemple de dibuix concèntric amb la figura d'un quadrat.

 

Nota: aquest dibuix també es pot fer a l’inrevés, començant per una figura molt petita que es va dibuixant cada cop més gran.

MATERIAL: folis de paper, retoladors gruixuts de dos colors diferents.

 

 

Tallers i Manualitats