Reflexions per als pares i educadors.

 

Oració de l'infant

 

Sóc un infant, Senyor. Un entre tants milions d'infants que riuen i ploren al món. No em preguntis qui sóc, perquè jo no tinc dret a ser: em fan una mica entre tots. “Nen, no facis això!” “Nen, fes allò!” “Els nens callen!” “Els nens no han de molestar.” Per a nosaltres, els infants, hi ha molts deures i pocs drets.

–“Seria magnífic si no creixéssim” –pensen certs pares.

–“Quan podrem ser persones, pensar, donar-nos un nom propi!” –som­niem nosaltres.

Qui té raó, Senyor? Tu que ets l'únic a qui no molesten els infants, deixa’m parlar-te i després digues qui té raó.

 

Em diuen que no s'ha de mentir, però quan se m'escapa una veritat es posen enfurismats. Em diuen que no està bé que vagi amb "certs nens", i en anar-me'n a dormir m'o­bliguen a pregar el Déu que ens ensenyà que tots som iguals i germans. La mare em diu que he d'assemblar-me al pare, però el meu pare roba, diu per telèfon que està malalt per no anar a treballar.

 

Em diuen que els nens no han de pensar, ni opinar, ni portar la contrària: això és cosa d'homes! Però jo sé pensar, tinc els meus gustos propis que són diferents dels dels meus pares i de vegades tinc ganes de cridar i de protestar. Per exemple, quan el meu pare em mana que calli només perquè ell té ganes de parlar; quan m'obliga a anar a jugar al carrer només perquè ell vol veure en pau la televisió. Juguen amb mi com si fos una nina. Si jo no en tinc ganes, fan el mateix i a sobre em diuen capriciós i antipàtic. Ells decideixen sempre a l'hora de jugar amb mi; jo no puc mai elegir el meu horari per jugar amb ells. I quan ells diuen que no, jo no puc dir-los capriciosos ni egoistes, perquè sóc un nen!

 

És difícil que t'entenguem els infants, oi? Perquè tu vas dir que només el qui es fa com un infant serà amic teu. Però tots els que jo conec que diuen que t'estimen i creuen en tu i et preguen, no sols no volen ser com els infants, sinó que ens impedeixen a nosaltres de ser-ho. Sí, perquè ens impedeixen de ser espontanis; ens obliguen a mentir; ens neguen la possi­bilitat de crear la gran família de tots, ens obliguen a viure les normes de la hipocresia ­–que ells en diuen educació–, ens obliguen a dir el que no sentim, a fer coses d'homes, de "compromesos" .

 

Senyor, qui deu tenir raó?

 

Recordo que un dia els teus pares et van renyar perquè et vas perdre. I tu els digueres que tu també tenies una vida pròpia, que no eres només d'ells. ¿Per què no tornes a dir a les persones grans, als qui ens neguen el dret de ser nosaltres mateixos, que tampoc nosaltres no som només d'ells, que no sempre el que a ells els plau és el millor, que tenim dret a defensar la nostra originalitat? ¿Per què no els dius que ser infant no és un defecte, ni una limitació, ni una joguina bonica per als grans?

 

Som més aviat un valor únic, irrepetible en la vida i, en tots cas, un valor que no pot morir en nosaltres, ja que ens ha d'acompanyar sempre si no volem renunciar a conèixer-te i a estimar-te. Almenys tu, Senyor, no em diguis que calli!

 

Joan Arias

 

 

En Joan Arias ens dóna un toc d'atenció sobre la manera de com està considerat el nen a la nostra societat. Exposa tota una sèrie de fets ben reals que es succeeixen a moltes cases.

   Ens pot servir per polir els detalls concrets de la nostra relació amb els nens. També es pot fer arribar als pares, o aprofitar alguna reu­nió per discutir-lo.

 

TORNAR