www.JouScout.com

 

 

Aprendre a afrontar les pròpies pors.

 

Les dues pedres.

 

Fa molts anys, quan una persona que devia diners podia anar a la presó, un botiguer de Londres va tenir la desgràcia d’acumular un deute enorme, que no podia pagar. Al prestador, que era vell i lleig, li agradava la bonica i jove filla del botiguer, de manera que li va proposar un tracte: cancel·laria el deute a canvi de poder-se casar amb la noia.

 

Tant el botiguer com la filla es van sentir horroritzats davant d’aquesta proposició, però sabien que no tenien altra remei que acceptar-la. Aleshores el prestador va suggerir de deixar en mans de la sort la decisió. Va dir que posaria una pedra negra i una de blanca en un sac buit, i que després la noia havia d’agafar una de les pedres. Si treia la pedra negra, es casaria amb el prestador i el deute del pare quedaria cancel·lat. Si treia la blanca, es podia quedar amb el seu pare i també els hi perdonarien el deute. Però si es negava a agafar cap de les pedres, el seu pare aniria a la presó, i ella es quedaria sola, sense sostre i passant gana.

 

El botiguer va acceptar a contracor. Els tres passejaven per un jardí amb el terra tot ple de pedretes. Mentre parlaven, el prestador es va ajupir per recollir les dues pedres, però la noia, amb la vista afuada per la por, es va adonar de què l’home havia agafat, i ficat a dintre el sac, dues pedres negres!!! De seguida, el vell va demanar a la noia que tragués una de les pedres, la que decidiria el seu destí i el del seu pare.

 

Ara aturem-nos un moment i pensem cadascú de nosaltres, que faria si estigués al lloc d’aquesta nena. Bàsicament, podríem dir que té 3 possibilitats:

 

  1. No voler agafar cap pedra.
  2. Dir que hi ha dues pedres negres al sac i mostrar que el prestador és un trampós.
  3. O agafar una de les pedres negres i sacrificar-se per salvar al seu pare.

 

Quina triaríeu d’entre aquestes? A algú se li acut una idea millor?

 

  1. Si trieu la primera, el vostre pare anirà a la presó i vosaltres us morireu de gana.
  2. Si trieu la segona, el prestador s’enfadarà molt, i també enviarà el vostre pare a la presó.
  3. Si trieu la tercera, us haureu de casar amb aquest home lleig i fastigós.

 

Algú és capaç de pensar en una idea millor?

 

La noia del conte va ficar la mà dins la bossa i va treure una pedra. Sense arribar-la a mirar, la va deixar caure al terra, on es va perdre entre totes les altres.

– Que ‘torpe’ que sóc! –va dir– però no hi fa res, perquè si mireu dins la bossa sabreu quina pedra he agafat pel color de la que queda.

 

Com que la pedra que quedava dins el sac era la negra, es va suposar que ella havia agafat la blanca, i el prestador no es va atrevir a admetre la seva trampa. Així la filla es va quedar a viure amb el seu pare, i el deute va ser perdonat.

 

Conclusió: no et donis per vençut davant d’un problema, perquè tots els problemes tenen una solució; només cal buscar-la. Fes servir la imaginació.

 

Edward de Bono.

"Pensar Bien".

 

 

Edward de Bono és un reconegut investigador del pensament humà. Segons ell, tenim dues maneres de pensar: el pensament tradicional o vertical, basat en la lògica, l’experiència i el sentit comú; i el pensament lateral o horitzontal, basat en la intuïció, l’associació d’idees i la imaginació.

 

El pensament tradicional és molt útil per a la vida diària, però quan ens enfrontem a problemes nous, és millor i dóna millors resultats el pensament lateral. Allà on el pensament tradicional no pot resoldre un problema, el pensament lateral es dedica a buscar noves solucions.

 

Malauradament, el pensament lateral el fem servir massa poc, perquè des de petits ens han ensenyat a fer servir l’altre. De Bono recomana que a les escoles es potenciï l’ús del pensament lateral. A continuació us mostraré quinze exemples d’exercicis que ajuden a exercitar-lo:

 

PROBLEMA 1

ELS SIS ESCURADENTS: Amb sis escuradents heu de formar quatre triangles equilàters, tots quatre iguals. Un triangle equilàter és aquell que té els tres costats de la mateixa longitud. El costat de cada triangle no podrà ser inferior a la longitud de l’escuradents.

 

veure la SOLUCIÓ .

 

 

PROBLEMA 2

EL CAMP ACOTAT: un pagès té un hort quadrat, a cada cantonada del qual hi ha un arbre. El pagès vol augmentar al doble la superfície de l’hort, però sempre que aquest continuï essent quadrat i que continuï estant entre els 4 arbres. De quina manera ho pot fer?

 

veure la SOLUCIÓ .

 

 

PROBLEMA 3

UNIR ELS PUNTS: A la següent figura, heu d’unir els 9 punts per mitjà de 4 línies rectes, sense passar dues vegades pel mateix punt.

 

veure la SOLUCIÓ .

 

 

PROBLEMA 4

ENIGMA: Entreu a una habitació i us trobeu a Romeu i Julieta al terra. Són morts. Al voltant seu només veieu aigua i vidres trencats. L’únic moble de l’habitació és una taula, i sobre la mateixa veieu un gat. Com s’han mort Romeu i Julieta?

NOTA: una persona que conegui la solució ha de plantejar l’enigma a la resta del grup. Es poden fer preguntes per obtenir pistes, però la resposta a les mateixes només pot ser “si” o “no”.

 

veure la SOLUCIÓ .

 

 

PROBLEMA 5

L’APAGADA: Nova York. Ha marxat l’electricitat i hi ha hagut una apagada general. Un cotxe negre es mou pel carrer a gran velocitat. Duu les llums tancades!! En aquell moment un home negre comença a travessar el carrer; va vestit de negre, amb sabates negres, mitjons negres, pantalons negres i jersei negre; tota la seva roba és completament fosca. El cotxe s’apropa a ell a gran velocitat, però de sobte, frena amb força i s’atura just a 1 centímetre de l’home... No l’ha atropellat de miracle. Pregunta: si els fanals del carrer estan apagats, i el cotxe duia les llums tancades, i l’home negre anava completament vestit amb roba fosca... ¿com és que el conductor del cotxe ha pogut veure l’home travessar el carrer?

 

veure la SOLUCIÓ .

 

 

PROBLEMA 6

L’ANIVERSARI: Dues nenes van néixer el mateix dia, del mateix mes, del mateix any. A totes dues els hi van posar de nom María, però una celebra el seu aniversari a l’estiu, mentre que l’altra el celebra al hivern. Com és això possible?

 

veure la SOLUCIÓ .

 

 

PROBLEMA 7

ÉS EL MEU FILL !!: A la tornada d’un cap de setmana, un pare amb el seu fill tenen un accident de cotxe. El pare mor a l’acte, però les ambulàncies arriben a temps per salvar l’infant. Les ambulàncies el porten a urgències. Però la persona que dirigeix el servei de cirurgia s’exclama: "No puc pas operar aquest nen. És el meu fill !!"

Ja veieu clar de què es tracta?

 

 veure la SOLUCIÓ .

 

 

PROBLEMA 8

EL CIM DE LA MUNTANYA: Et trobes al capdamunt d’una muntanya amb una altra persona. Tu mires cap al nord i ella cap al sud. Què hauríeu de fer per veure-us l’un a l’altre sense realitzar cap moviment?

 

veure la SOLUCIÓ .

 

 

PROBLEMA 9

L’ESPIA: Ets un espia i vols infiltrar-te en una reunió de l’enemic. Però per entrar a la sala necessites una contrasenya que no coneixes. Així que t’amagues una estona a prop de la porta i et dediques a observar i escoltar a tothom qui va entrant. Arriba el primer i truca. “6” li demanen. Ell respon: “3”. “Endavant”. Sembla fàcil. Esperes al segon per estar segur. Quan arriba li demanen “8”, i ell respon “4”. “Passa”. Arriba un altre de seguida i s’escolta “14”, i ell respon “7”. Ara ja resulta evident. Molt segur de tu mateix, arribes a la porta i escoltes “10”. Respons d’immediat “5”. Et diuen “NO ÉS CORRECTE” i et fan presoner. Què ha sortit malament?

 

veure la SOLUCIÓ .

 

 

PROBLEMA 10

LES GORRES: Un amic teu té 5 gorres i una d’elles te la vol regalar a tu o a un d’entre dos amics vostres més. Perquè no hi hagi baralles us proposa a tots tres un joc. Tres gorres són blanques i dues negres. Us col·locarà en triangle amb els ulls embenats, us posarà una gorra a cadascun i amagarà les altres dues. En treure-us la bena cadascú podrà veure la gorra dels altres dos però no la seva pròpia. El qui abans endevini el color de la seva gorra s’emportarà el regal. Quan et treus la bena, veus als teus companys duent un una gorra blanca i l’altre una gorra negra. Al cap d’un minut, tu encertes. Que n’ets de llest! De quin color era la teva gorra? Com ho has sabut?

 

veure la SOLUCIÓ .

 

 

PROBLEMA 11

UNA DE VIEJAS: Yendo para Villavieja, me cruce con siete viejas, cada vieja siete sacos, cada saco siete ovejas. ¿Cuántas ovejas y viejas iban para Villavieja?

 

veure la SOLUCIÓ .

 

 

PROBLEMA 12

LES POMES: Aclareix-me això. Sobre una taula hi ha una cistella amb set pomes, i al voltant set persones. Cadascuna agafa una poma. Però una poma queda dins de la cistella.

 

veure la SOLUCIÓ .

 

 

PROBLEMA 13

EL CINEMA: Has quedat amb un amic per anar al cinema, però ell arribarà una mica tard. Per no quedar-vos sense entrada decideixes comprar-les tu abans que ell arribi. Cada entrada costa 5 euros. Arribes a la taquilla i sense dir res dónes 10 euros. El venedor de la taquilla, sense demanar-te res, et dóna dues entrades. Com ha sabut ell que estaves esperant a una altra persona?

 

veure la SOLUCIÓ .

 

 

PROBLEMA 14

BOLES I CAPSES: ¿De quina manera podries repartir 9 boles en 4 capses de manera que cadascuna tingui un nombre imparell de boles i que aquest sigui diferent del de cadascuna de les altres tres?

 

veure la SOLUCIÓ .

 

 

PROBLEMA 15

UN PROBLEMA D’EDAT: Algú va dir un dia: «abans d’ahir la meva germana tenia 17 anys i l’any que ve en tindrà 20». No s’equivocava pas. Com t’ho expliques?

 

veure la SOLUCIÓ .

 

 

TORNAR