| Novetats  | Jocs | Tècniques | Manualitats | Contes i reflexions | Excursions | Consells | Cançoner | Altres |
JouScout.com - Consells: problemes freqüents.

Problemes freqüents entre els Caps.

 

UN MONITOR ENAMORAT D’UNA NENA

 

Aquest és un tema tabú, del qual ningú no en parla, i tanmateix casos com aquest no són infreqüents. És molt difícil trobar informació sobre el tema; per això he decidit d’abordar-lo aquí.

 

Malauradament, és un problema que passa més sovint del que podem pensar. I dic malauradament, perquè en general només hi ha una solució: que el monitor abandoni la Unitat.

De vegades tenim nois que es posen a fer de cap (scouter) tot just acaben de complir 18 anys; que es puguin enamorar d’una nena de 13 tampoc no és tan descabellat. Però és que trobareu nois fins i tot més grans dramàticament enamorats de nenes més petites: la diferència d’edat no és determinant. Sí que sembla, però, que és un problema més freqüent en homes que en dones.

 

No us confongueu, no estic parlant aquí de pederàstia, sinó d’enamorament. L’amor, un sentiment tan bonic i tan noble, en aquest cas es converteix en una espina. Estem parlant de relacions generalment impossibles, i per tant font de patiment i angoixa per a la persona enamorada.

Criticar-lo o parlar d’ell a la seva esquena no ajudarà en res; el que aquest monitor necessita és el nostre consell. Però la persona ha d’entendre que té un problema; si no és així, els seus companys o el Cap d’Agrupament hauran de fer-li veure.

 

Plantejaré tres casos diferents:

 

  1. Quan el monitor és capaç de comprendre que es troba davant d’una relació impossible, aleshores potser entendrà també que cal emprendre una sèrie de mesures destinades, precisament, a evitar-li de passar-ho malament:

1)     Primer de tot, ha de renunciar a mantenir la seva obsessió. Ha d’admetre que els seus sentiments l’estan perjudicant, i estar disposat a oblidar-se de la nena.

2)     Ha de mantenir la distància amb la persona de qui s’ha enamorat. Això implica, necessàriament, abandonar la Unitat. Amb sort, potser no li cal abandonar l’escoltisme, potser podrà incorporar-se a una altre branca, o fer altres tasques dins l’Agrupament, sempre i quan deixi de tenir contacte amb la seva antiga Unitat.

3)     Ha d’obrir els horitzons a noves amistats, conèixer gent nova, la qual cosa ajuda a eixamplar la ment i a desfer-se d’antigues obsessions.

4)     I ha de deixar passar els dies: el temps ho cura tot.

 

  1. Quan el monitor no admet el problema, i realment creu que és possible d’arribar a establir amb ella una relació sentimental (potser perquè la diferència d’edat és poca), caldrà fer-lo reflexionar sobre els següents aspectes:

1)     Que l’Agrupament és una entitat educativa. No és èticament correcte mantenir una relació entre un monitor i una nena, de la mateixa manera que en una escola no seria ètica la relació entre un professor i una alumna.

2)     Que ell té la funció d’educar als nens i nenes que li han estat encomanats, prestar atenció a tots ells, potser fins i tot exercir d’àrbitre en les disputes que puguin sorgir. La majoria de vegades prestaria més atenció a ella que als altres. No pot comportar-se de manera objectiva i imparcial si manté predileccions tan fortes envers una persona.

3)     Que, per tot l’anterior, és preferible que deixi la Unitat i, si realment vol establir una relació sentimental amb ella, ho faci des de fora de l’Agrupament.

 

  1. El tercer cas es donaria quan la relació sentimental ja és un fet, quan existeix realment. Pot ser que ens trobem davant d’una relació prèvia, anterior al moment en què ell o ella van entrar a la Unitat. O també es pot tractar d’una relació posterior, gestada dins mateix de la Unitat. Tant en un cas com en l’altre, els consells són els mateixos que he donat en el punt B: no es pot mantenir la imparcialitat en la tasca educativa havent-hi una relació sentimental pel mig. Però a més a més, afegiré en aquest cas dos punts sobre els quals cal estar previngut:

1)     Si la parella manté, o té intenció de mantenir relacions sexuals, el fet que ell sigui el seu cap (scouter) dóna peu a interpretar que existeix una situació de superioritat, que podria coartar la llibertat de la menor a l’hora de donar el seu consentiment a les relacions. Dit amb paraules planeres: que el monitor podria ser acusat d’abús sexual sobre una menor. Per la qual cosa és preferible que un dels dos abandoni la Unitat (personalment, entenc que hauria de ser el cap).

2)     Les relacions amb menors de 13 anys estan expressament prohibides per la llei.