| Novetats  | Jocs | Tècniques | Manualitats | Contes i reflexions | Excursions | Consells | Cançoner | Altres |
JouScout.com - Consells: problemes freqüents.

Problemes freqüents amb nens i adolescents.

 

EL NEN ESPIETA (“CHIVATO”)

 

Tots el coneixeu: és el nen espieta, o la nena xerraire, aquella que sempre us ve a informar del que estan fent de dolent els altres.

A vosaltres us resulta útil, però ella es guanya cada dia més enemistats. Aviat els altres la rebutjaran. Què fem?

 

El primer que cal fer, és distingir de què és “xivar-se” i què no ho és. Si a vosaltres us ve un nen a queixar-se de què l’han picat, o insultat, o pres alguna cosa, això NO és “xivar-se”, això és fer el que ha de fer. Per comptes de barallar-se o de tornar-s’hi, ell us ho ve a dir, i això és correcte. No el defraudeu, ell ha fet el correcte i ara a vosaltres us toca resoldre el conflicte. Els ha de quedar clar que venir a queixar-se als caps SI SERVEIX d’alguna cosa (prendre’s la justícia pel seu compte NO).

 

Una altra situació diferent és quan algú us ve a informar de les malifetes que estan fent els altres, però que amb ell personalment no li afecten. Aquí ens trobem amb un dilema, perquè ¿com saber quan està justificat el “xivar-se” i quan no? Com en tantes coses a la vida, l’única resposta és el sentit comú.

Per exemple, si hi ha un nen que tira pedres a la finestra del veí, és assenyat que un altre nen us vingui a avisar abans que les destrosses siguin irreparables. O si hi ha dos que es barallen, també és encertat de venir-vos a dir que els separeu. I si hi ha una nena que té la mà molt llarga i es dedica a robar a les altres, és prudent advertir-vos perquè preneu mesures.

En aquests casos, doneu-li les gràcies al que us ha advertit, i no permeteu que els seus companys sàpiguen qui ha estat el delator.

 

Però per contra, posant un altre exemple, si a algú se li ha trencat un gerro i ens ve un altre a delatar-lo, això no està bé, el que ha de reconèixer la culpa és el que ha fet la malifeta. Segurament la persona que ens ho ve a dir ho fa amb molt bona intenció, i probablement esperarà el reconeixement dels caps per fer-ho, però no li hem de donar. Donant-li el nostre reconeixement estaríem reforçant aquella conducta, i el “xivar-se” no és una conducta adequada per a ser reforçada, perquè li pot comportar problemes amb els seus companys.

 

Sé que pot resultar confús, perquè és discutible dir en quins casos està justificada la denúncia i en quins no, però us ho deixo al vostre sentit comú.