| Novetats  | Jocs | Tècniques | Manualitats | Contes i reflexions | Excursions | Consells | Cançoner | Altres |
JouScout.com - Caus enllaunats: joc d'exterior.

UNA GIMCANA QUE NO NECESSITA MATERIAL

 

Aquí tens 31 proves de gimcana que no necessiten cap material (com a molt un rellotge per cronometrar el temps quan faci falta). Resulta ideal quan has d’improvisar un joc i no tens res preparat. Primer de tot, llegeix-te les proves i tria aquelles que millor s’adaptin a la vostra situació. Després, dividiu els nens en petits grups de quatre o cinc membres cadascun; hauran d’anar passant per totes les proves.

Si us interessa que hi hagi competitivitat, per cada prova que superin els hi doneu 10 punts. Guanya l’equip que fa més punts.

Si no voleu que hi hagi competitivitat, simplement no conteu els punts i mireu que tots els grups puguin superar la prova.

 

1- TRANSPORT URGENT

Per grups hauran de transportar un membre del grup a través d’un llarg recorregut. És necessari que tots ajudin i que el transportat no toqui a terra.

 

2- SALTAR EL “POLTRE”

Relleus entre el grup per arribar a un lloc. Es pot fer que uns facin de poltre i altres de pont alternativament. Tot i que es fa en competició caldrà veure que ho facin correctament. Es cronometra.

 

3- MINUÉ (CUC LLARG)

En rotllana es col·loquen asseguts un sobre l’altre molt junts. Al senyal han de caminar a poc a poc. Hauran de mantenir l’equilibri. És aconsellable indicar dreta-esquerra-dreta-esquerra per coordinar-ho una mica. Per fer-ho més divertit poden cantar una cançó. Es puntuarà l’originalitat i el desenllaç.

 

4- ENLLAÇAR PARAULES

En rotllana. Un comença dient una paraula qualsevol. El següent ha de dir una paraula que comenci amb la darrera lletra de la paraula anterior. Per exemple: avió-oreneta-arribada. També es pot fer intentant enllaçar la última síl·laba. Es cronometra.

 

5- LA FRASE MALEÏDA

En un cercle un nen comença una frase dient una sola paraula. El del seu costat repetirà la paraula que ha dit i n’afegirà una altra i així successivament fins que algú falli. Es tracta de fer una frase al màxim  de llarga possible. Es comptaran el nº de paraules de la frase fins que fallin. Si es diuen alguna cosa el grup puntua 1 sola paraula.

 

6- EMBOLICA QUE FA FORT

En grups de deu nens. Es tracta d’obeir les ordres del monitor fins que es pugui. Al final queden tots ben embolicats. Per exemple: poseu la mà dreta sobre una cosa blava, la mà esquerra ha de tocar un cap, els peus han de tocar una cosa de color negre,.... Es puntua pel nº d’ordres aconseguides.

 

7- NÚMEROS, LLETRES I FORMES

Amb l’ajuda del cos i per grups, els nens faran lletres, números i formes geomètriques com quadrats o rodones. El monitor coordinarà les figures que han de fer i ajudarà en els grups a formar paraules entre ells. Es puntuarà l’originalitat i rapidesa.

 

8- ORDENA I SIGUES ORDENAT

Sense parlar, utilitzant només gestos, els nens s’hauran d’ordenar en files segons els mesos de naixement, els dies de naixement o altres ordenacions més o menys complicades com els números de carrer on viuen, l’alçada, el pes, etc... Es puntuarà la rapidesa i efectivitat i es penalitzaran els grups que parlin.

 

9- PASSAR PEL PONT

Entre el grup han de fer ponts i un nen ha de passar per sobre per comprovar que és segur i efectiu. Es puntua la imaginació, la cooperació del grup i la capacitat de crear noves formes de ponts.

 

10- LA MANIFESTACIÓ

Un grup de monitors resta immòbil dins un cercle i els nens els han de treure. No val oposar resistència. Es cronometra un temps.

 

11-ROBA CANVIADA

Es tracta de canviar-se el màxim número de peces de roba amb altra gent del grup. Es contaran el nº de peces. Tindran dos minuts.

 

12-ROBA AL REVÉS

Es tracta de girar-se la roba al revés i tornar-se-la a posar. Es contaran el màxim nº de peces. Tindran tres minuts.

 

13-PETONEJA RÀPID

En aquesta ocasió s’escull un nen de l’equip que haurà de fer petons a la resta de l’equip i monitor/a en el mínim temps possible. Es cronometrarà fins a les centèsimes.

 

14-ELS CASTELLERS

Entre tot el grup hauran de fer un castell humà des de terra i estirats a terra. El castell haurà d’estar ben muntat tenint en compte les parts del castell amb més gent a la part de sota i l’anxaneta a dalt que ha de coronar-lo. Es valorarà l’originalitat i l’estructura.

 

15-FER CANTAR A LA PENYA

Es tracta d’anar pel poble buscant voluntaris i fer-los cantar un tema escollit o lliure. També hi ha la versió poètica que és fer llegir un poema a algú. Si no hi ha un monitor/a amb el grup la persona del carrer els haurà de signar un comunicat conforme ha cantat, recitat,...

 

16-TROBAR OBJECTES DETERMINATS

Es tracta de buscar pel poble, bosc o lloc on estiguin diferents objectes, per exemple: un escuradents, una flor de color groc, un calendari, una agulla d’estendre roba,... Cada objecte valdrà uns punts segons la seva dificultat de trobar. No és permès anar a la pròpia casa a buscar-los.

 

17-ESCULTURA HUMANA

Entre tot el grup han de fer una escultura humana tenint en compte que ha de ser espectacular, original i que s’aguanti. Han d’aguantar uns quants segons per fer-los una fotografia. Es puntua l’originalitat.

 

18-ESCENIFICAR UN ANUNCI

Es tracta d’escenificar una versió lliure d’un anunci conegut en el qual intervingui molta gent o hi hagi banda sonora perquè tots hi col·laborin. Es puntuarà l’originalitat.

 

19-LA CADENA DE ROBA

Es tracta de fer una cadena de roba el més llarga possible. No es puntua pel nº de peces sinó per la llargada de tota la cadena. Les peces han d’estar enganxades amb nusos.

 

20-CREUEM EL RIU

Es tracta de creuar un tros de terreny (riu) passant per sobre de pedres, troncs o altres objectes que han de buscar. Es puntua per la rapidesa, enginy i equilibri general del grup.

 

21-MÉS FULLES, MÉS PUNTS

En un bosc han de trobar el màxim nº de fulles diferents en dos minuts. Les han de portar al lloc on hi ha el monitor per contar-les.

 

22- ELS CORDILLS DE LES SABATES

Es tracta de fer una cadena amb tots els cordills de les sabates que es trobin. Guanya l’equip que fa més metres.

 

23- ELS CANTAUTORS

Entre el grup hauran de crear una cançó amb lletra inventada i música coneguda. La temàtica hauria de ser sobre les colònies, l’esplai, el medi ambient, etc...

 

24- ELS BORRATXOS

Es col·loca una moneda a terra i es tracta de donar voltes sobre la moneda amb el dit índex tocant la moneda. Es poden contar el nº total de voltes que donen els membres del grup.

 

25- FES-LO RIURE

Semblant al “No te rías que es peor”. Han de fer riure a algú assignat pel monitor. Tindran un temps.

 

26- EL TROBADOR

Preparar una cançó o poema d’amor i escenificar-lo. Es puntuarà l’originalitat.

 

27- IMITACIÓ PERILLOSA

Han d’imitar algun dels monitors/es de l’esplai. Es valorarà l’originalitat.

 

28- DORMILEGUES

Han de fer bromes que un s’adorm al terra i ronca durant 30 segons. Els altres del grup s’han d’aguantar el riure. Si algú riu es despuntua. El monitor podrà fer-los riure una mica per fer-los caure.

 

29- CONCURS DE LLETJOS

Han de fer cara de lleig durant almenys vint segons. Es puntua l’originalitat.

 

30- “TALADROS

Han de parlar durant un minut sense parar del tema que se’ls digui. Tot el grup ha d’intervenir i no es poden parar ni un segon.

 

31- FESTA TAURINA

Es tracta de representar una “corrida de toros”. Es valorarà un toc crític contra els toros, el sentit del humor i la introducció d’elements divertits: cavall, banda, públic,...