Federació d'Escoltisme Valencià

Federació d'Escoltisme Valencià (FEV)

És l'associació interdiocesana conformada per Scouts de Castelló, Moviment Escolta de València i Scouts de Alicante. És la primera entitat eclesial que es coordina en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

Els orígens de la Federació són els de la Delegació Diocesana d'Escoltisme de València, que va ser fundada el 1958 per a coordinar les iniciatives dels agrupaments escoltes que havien mantingut la flama encesa després de la prohibició de les activitats escoltes que va seguir a la Guerra Civil.

En 1958 la Delegació va contribuir a la fundació de mSc. Des d'aquell moment fins l'any 1984 l'associació va estar radicada fonamentalmente a la ciutat de València i tenia uns efectius de l.000 membres. L'any 1980 els agrupaments de la Plana van fundar Scouts de Castelló.

El 1984 gran part dels agrupaments i dirigents de l'associació Scouts d'Espanya s'integraren en el Moviment Escolta de València que així s'obrí a una major presència comarcal, la qual cosa va permetre la fundació de Scouts d'Alacant en 1986 i a més a més l'escoltisme catòlic esdevingué en primera entitat juvenil de la Comunitat Valenciana.

En l'actualitat som uns 8.000 escoltes en un centenar d'agrupaments. Les activitats de les nostres associacions són les pròpies de l'escoltisme. Les més importants són les següents: activitats mediambientals (repoblacions, camps i material educatius), l'edició de Scouts Press, festivals de la cançó escolta, les activitats comarcals i les de trobada associativa.

La formació d'animadors és una prioritat del moviment. En l'Escola Lluerna cada any més de 150 animadors comencen la seua formació. Cada dos anys s'organitza un curs de Formació de Formadors.

L'escoltisme valencià gestiona, dos immobles de la Generalitat Valenciana, una antiga casa forestal a Albaida i l'Alberg Juvenil de Biar, i un refugi de l'Ajuntament de Tavernes de Valldigna, antiga estació de tren.

L'estructura territorial del mEv està dividida en comarques: l'Horta Nord, l'Horta Sud, València, la Ribera, la Safor i la Vall d'Albaida-la Costera. En les comarques participen entre 7 i 12 agrupaments.

Scouts d'Alacant està format per 22 agrupaments i Scouts de Castelló per 14 grups. Tant una com l'altra associació estan en un procés de creixement en les comarques del sud i del nord de la Comunitat Valenciana.

Des de 1992 i amb un projecte pioner, més de 2.500 jóvens han participat en els nostres projectes de camps de voluntariat mediambiental per a la defensa del bosc mediterrani. Les activitats per a l'estiu de 1996 van destinades a animadors, rutes i unitats de pioners durant els mesos de juliol i agost i està oberta la participació a totes les associacions escoltes d'Europa.

Ha estat molt important la realització d'un seminari en col·laboració amb la Regió Europea d'Escoltisme on participaren dirigents escoltes de 30 associacions i de més de 20 països. L'activitat més destacada dels últims temps ha estat la constitució d'una Junta Gestora de la Federació Valenciana d'Escoltisme i la presentació d'un programa de treball amb l'objectiu de continuar treballant en comú des les tres associacions de l'escoltisme catòlic a la Comunitat Valenciana.

(Article publicat al número 1 de la revista del Protocol L'Ull).

Per més informació, visita la web oficial de FEV: www.scoutsfev.org .