AEiG Cardenal Lluch Agrupament Escolta i Guia
CARDENAL LLUCH

Població: MANRESA (Bages)
Afiliació: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Fulard: gris amb rivet blau marí
Any de fundació: 1951
Fundadors: Andreu Dalmau, Josep Piñot i Mn. Rovira Tena

L'escoltisme neix a Manresa entre el 1926 i el 1928 gràcies al manresà Valentí Vallés, creant-se seccions de Minyons (nens de 11 a 18 anys) i estols de Follets (de 8 a 12 anys) de la Germanor de Minyons de Muntanya, que a Catalunya s'havia iniciat de la mà d'en Josep Mª Batista i Roca i de Mossén Batlle.

Després del parèntesi forçat de la Guerra Civil Espanyola, l'escoltisme a la ciutat resorgeix l'any 1951, gràcies a Andreu Dalmau, Josep Piñot i Mossén Rovira Tena. El primer local va ser al nº 52 de la carretera de Vic, Cal Bosch (on hi havia el local d'Acció Catòlica), i s'adoptà el nom d'Agrupament Escolta Cardenal Lluch en record d'aquest manresà, cardenal de Sevilla. En un primer moment s'hi varen acollir nens de famílies humils i joves de l'aspirantat catòlic.

L'Agrupament Cardenal Lluch és així el més antic de Manresa, i el tercer de la Catalunya Central, després dels de Torelló i Vic.

L'agrupament de noies, anomenat del Carme, es va formar paralel·lament el 1953, però era totalment independent al dels nois.

L'escoltisme va començar a tenir molt èxit com a sistema educatiu actiu, basat en el llibre "Scouting for boys" del fundador Lord Baden Powell.

Al cap de cert temps, es traslladà el local a la parròquia del Carme, i el 1963 es va llogar un local al costat dels Carlins, que es va fer també petit, fins establir-se finalment a la seu actual, situat al costat de la basílica de la Seu, en ple barri antic, al nº 11 del carrer Vallfonollosa. El local consta d'un pis de 265 m2, amb un ampli pati exterior de gespa amb una palmera ("força històrica i emblemàtica"). Les característiques de l'edifici permeten que cada unitat, els equips de caps i l'equip d'Agrupament, disposin del seu propi espai, així com d'espais comuns com una sala d'actes i el pati.

L'any 1976 s'uneixen formalment les dues branques de l'escoltisme confesional català, la masculina Minyons Escoltes, i la femenina Guies Sant Jordi, i és d'aquesta manera com l'A.E. Cardenal Lluch es fusiona amb el del Carme i es converteix en un agrupament mixte i coeducatiu.

Durant anys, l'Agrupament ha participat i col·laborat activament en la vida de la ciutat, fent tasques solidàries amb Creu Roja (campanya de Reis), projecte Bambylor al Senegal, projecte Barika a Burkina Faso, recollides de roba, menjar, diners, etc. per a diferents ONG's de Manresa.

L'estiu de 1991 a Escòcia es va fer el primer campament a l'estranger de la nostra història, organitzat com un intercanvi entre Pioners i Caravel·les (de 14 a 16 anys) escocesos, suecs i catalans. Aquest intercanvi es va repetir el 1993 i va anar seguit d'un campament a Suècia el 1995, i l'acollida corresponent de suecs i escocesos a casa nostra.

L'any 1999 l'Agrupament va comprar el local on cada dissabte a la tarda es porten a terme les diferents activitats amb els nois i noies. Fins aleshores estàvem com a llogaters de l'immomble, i el novembre de 1999 es va signar la compra-venda del local i del pati annex. Aquest fet es va poder realitzar gràcies a l'esforç econòmic dels membres en actiu de l'Agrupament i a l'ajuda inestimable de molts pares i antics escoltes, que ja fa anys havien passat part de la seva vida en aquests locals.

L'any 2001 vàrem celebrar el nostre 50è aniversari amb una excursió de cap de setmana amb antics membres, una gimcana de jocs a AMPANS, i una sèrie d'actes (xerrades, exposicions,...) oberts a la ciutat.

 

Per més informació, visita la web oficial de l'Agrupament: http://cardenal-lluch.8m.com/ .