| Novetats  | Jocs | Tècniques | Manualitats | Contes i reflexions | Excursions | Consells | Cançoner | Altres |
JouScout.com - Manualitats: plastilina.

Secció patrocinada per:

 

 

 

MODELATGE AMB PLASTILINA

 

Aquest taller serveix per iniciar-se en la tècnica del modelat amb plastilina.

 

L’avantatge de la plastilina és que és molt fàcil de modelar i podem assolir amb ella bona quantitat de detalls, a diferència d'altres masses.

L'inconvenient és que no endureix, així que la nostra figura pot espatllar-se amb el temps. Però per a protegir-la més, un cop acabada la podem envernissar amb cola blanca, la qual cosa li donarà un acabat brillant.

 

MATERIALS:

Necessiteu diverses barres de plastilina de diferents colors, escuradents i alguns petits quadrats de fusta per a usar-los com a base de la nostra figura. Si voleu envernissar la figura, també us caldrà cola blanca i pinzells.

 

Si no tens plastilina de colors molt variats, pot servir-te el barrejar-les entre si per a obtenir més colors. Les barreges més comunes són les següents:

Groc + blau = verd

Groc + vermell = ataronjat

Blau + vermell = violeta o morat

Blanc + vermell = rosa

Groc + un poc de vermell + un poc de blau = marró

Per a obtenir els colors clars, solament es necessita agregar blanc.

El negre i el blanc caldrà aconseguir-los a part.

 

FORMES BÀSIQUES:

Per a facilitar l'estudi d'aquesta tècnica, usarem les següents formes bàsiques:

1. Con

2. Pera

3. Ou

4. Cilindre

5. Cap aplatat en el front

6. Formatge (o truita gruixuda)

7. Esfera (o bola)

 

 

MODELAT:

Per començar a introduir-nos al modelat, començarem amb l'elaboració d'aquesta senzilla figura: un goset.

 

 

El primer que farem serà modelar el cos: prendrem un poc de plastilina marró (o del color que vulguis) i li donarem la forma d'un ou que aplatem en un dels seus costats i en la part de dalt, per a formar el que seria el “cap aplatat en el front” (figura 5 de les formes bàsiques). Després en la part que hem aplatat pressionem una mica per donar-li la terminació un xic en punta.

 

 

Després en aquesta punta, inserirem un tros d’escuradents i reservarem.

 

 

Ara anem a modelar el cap: per a això formarem novament un “cap aplatat en el front” però més allargat per a donar la forma del cap típic d'un gos...

 

 

...el qual inserirem en el escuradents.

 

 

Per a les orelles, formarem dues truites allargades i gruixudes (com es mostra en la imatge) les quals col·locarem una a cada costat del cap del goset.

 

 

Per a les potetes, formarem dos cilindres, i en un dels seus costats donarem la forma de punta arrodonida (tal com es veu en la imatge). Finalment doblegarem una mica cap amunt la punta, per donar la forma de la poteta...

 

 

....i les enganxarem a cada costat dels malucs (“las caderas”) del cos.

 

 

Per als braços farem el mateix i els enganxarem a cada costat del pit, com veiem en la foto.

 

 

Després marcarem amb un escuradents els dits dels braços i peus amb tres línies en cada poteta.

 

 

Finalment formarem el nas, partint d'una pera petita amb plastilina color negre i l’enganxarem en el cap amb la punta cap avall, com es veu en la foto.

 

 

Ara farem els ulls: farem dues truites (boletes aixafades) molt petites amb plastilina blanca, i les col·locarem en l'àrea aplatada del cap.

 

 

Per a l’iris dels ulls, formarem altres dues truites però ara amb plastilina blau cel (si no en tens pots fer-la barrejant plastilina blanca i blava), i les col·locarem sobre els ulls blancs.

 

 

Finament amb la punta de l’escuradents prendrem una mica de plastilina negra i la posarem sobre els ulls blaus del nostre goset per a formar les pupil·les.

 

 

El següent pas és fer la cua: formarem una tireta que acabi en punta i l’enganxarem darrere del cos amb la punta cap amunt.

 

 

Ja solament faltarà donar alguns detalls, com els puntets de les galtes o la boca, fent servir la punta d’un escuradents.

 

 

La figura del goset ja està acabada.

 

Ara solament ens farà falta fer una base per a muntar-lo, i per a això prendrem un quadradet de fusta (o de cartró gruixut) i el folrarem amb plastilina verda per un dels costats.

 

 

A sobre hi col·locarem el nostre goset.

 

 

Per a protegir les teves creacions et recomano aplicar 2 o 3 capes de cola blanca (aplicant sempre una després d'haver assecat l'anterior). Això allargarà la vida de les teves figures, i a més els hi donarà un acabat brillant. Primer apliques una mà, deixes assecar i després la següent. No t’espantis si al principi veus que la figura es pinta de blanc, perquè en assecar-se la cola es fa transparent.

 

 

Font: www.laescuelavirtual.com

 

Pots perfeccionar la tècnica del modelat en plastilina visitant la segona part d'aquest tutorial, que amb un nivell més avançat ens ensenya la realització pas a pas d'un simpàtic Bob Esponja:

http://www.laescuelavirtual.com/plastilina02/plastilina02temario.htm

 

A la nostra secció de MODELATGE podràs aprendre les tècniques de modelat amb fang (argila), Fimo, pasta de sal, molla de pa,...