| Novetats  | Jocs | Tècniques | Manualitats | Contes i reflexions | Excursions | Consells | Cançoner | Altres |
JouScout.com - Manualitats: paper i cartolina.

Secció patrocinada per:

 

 

 

MANUALITATS AMB PAPER I CARTOLINA

 

 

1. CARTERA-MONEDER AMB FOTOS O PÀGINES DE CÒMIC

Primer us cal una cartera de debò per prendre’n les mides i fer una plantilla. En realitat, una cartera no és més que un conjunt de rectangles de cuir, un a sobre dels altres, i cosits entre ells, que després dobleguem per la meitat. Nosaltres no farem servir cuir, sinó paper. Doncs bé, a partir d’un còmic o revista retalleu tres rectangles de tres mides diferents i folreu-los amb folro de llibres. Poseu els tres rectangles un a sobre dels altres, fent coincidir la cantonada inferior esquerra. Cosiu-los entre ells amb llana, i cosiu també tota la vora del rectangle més exterior. Doblegant el conjunt per la meitat ja teniu la cartera feta. També podeu fer un tancament adherint-hi un trosset de velcro.

MATERIAL: còmics o revistes, folro de llibres, tisores, llana, agulles de cosir, velcro, pegament

 

 

 

2. CAPSETES DE PAPER DOBLEGAT

Amb paper d’empaperar del color que vulgueu, fent els doblecs adequats, podem aconseguir magnífiques capsetes per guardar-hi coses. La tapa s’aconsegueix amb un quadrat uns mil·límetres més gran que la base, i retallant un tros per tal que no tingui tanta alçada.

Partim d’un paper de forma quadrada. Cal doblegar cada cantonada fins a tocar el centre (podeu trobar on és el centre si prèviament dobleu el paper per la meitat dos cops). Seguidament, feu els doblecs que us mostren les figures 1 i 2; això ens servirà per deixar marcades sobre el paper una sèrie de línies. A continuació despleguem el què hem doblat, i seguim les instruccions del punt 4, tot seguint les línies que han quedat marcades.

 

Per veure les figures 1, 2, 3 i 4 feu clic aquí.

 

Tingueu cura de fer els doblecs a poc a poc i amb molta precisió per tal que la capsa quedi ben feta. En les figures 1 i 2 el “doblez central” és en forma de cresta, i la resta en forma de vall. Com ja deveu imaginar, doblec en cresta és el que mira amunt, mentre que el doblec en vall mira avall.

Podeu fer capsetes de diferents mides a partir de papers més grans o més petits. Un paper de 21x21 cm ens dóna una capsa de 7,5x7,5 cm.

MATERIAL: paper d’empaperar parets, tisores

 

 

3. PAPIROFLÈXIA

La papiroflèxia és l’art de crear figures tot doblegant un full de paper. Habitualment el punt de partida sempre és un full perfectament quadrat (igual mida de llarg que d’ample); però no es troben així a les botigues: simplement retalleu un foli normal.

Us recomano que quan vulgueu aprendre a fer una figura, comenceu assajant els moviments amb fulls en brut per aprofitar; un cop us surti bé, és el moment de fer-la “en net” amb un foli de colors.

 

Per aprendre a fer unes quantes figures, podeu consultar aquestes pàgines web:

 

http://www.xtec.es/~xescanil/

 

http://www.dibujosparapintar.com/manualidades_papiroflexia.html

 

MATERIAL: folis de paper en brut per aprofitar, tisores, folis de paper de colors

 

 

4. PUNT DE LLIBRE

Se’n pot fer un a partir d’un simple retall de cartolina, que podeu decorar al vostre gust amb dibuixos, pintura,....

 

Un altre sistema més elaborat consisteix en agafar dos negatius fotogràfics i cosir-los entre ells fent passar llana pels forats. Entre mig de tots dos col·loquem petites fulles seques d’una planta.

 

 

6. COLLAGE

Primer es fa un dibuix amb llapis sobre un foli. Per exemple, jo dibuixaré una vaca. A continuació li donaré color tot enganxant petites boletes de paper de ceba a sobre. Enganxo boletes blaves sobre el cel, boletes verdes sobre l’herba, boletes blanques i negres sobre la vaca, boletes grogues sobre el sol, boletes marrons i verdes sobre aquest arbre d’aquí, etc.

Per fer les boletes talleu el paper de ceba a tires (amb la mà), feu la boleta, i suqueu-la una mica en cola blanca per enganxar-la.

MATERIAL: folis de paper, llapis, goma, paper de ceba de diferents colors, cola blanca

 

 

 

7. FLORS DE PAPER

 

Model 1. Senzill

MATERIAL: oueres de cartró, cartolina de diferents colors, tisores, pegament, cola blanca, paper de diari, pintura, pinzells.

D’una ouera de cartró, retalla una de les cel·les. Estén paper de diari sobre la taula (per no tacar-la) i pinta la cel·la retallada amb pintura plàstica o temperes del color desitjat. Mentre es va assecant, retalla un cercle de cartolina blanca d’uns 10 cm de diàmetre. Seguidament, retalla pètals de cartolina de colors i enganxa’ls tot al voltant del cercle de cartolina blanca. Finalment, enganxa la cel·la que havíem retallat de l’ouera al centre de la flor.

Si tens problemes per enganxar la cel·la a la flor, prova el següent truc: fes una boleta de paper de diari de la mida de la cel·la; suca-la amb cola blanca; fica la boleta dins de la cel·la, de manera que quedi enganxada a l’interior de la cel·la; ara, sucant la boleta de cola, et serà més fàcil enganxar la cel·la a la flor.

Els pètals pots fer-los de tres formes diferents: uns seran de forma ovalada; uns altres en forma de tires; i uns tercers seran tires molt llargues (uns 30 cm) que enganxaràs al cercle de cartolina pels dos extrems.

 

 

 

Model 2. Mitjà

MATERIAL: paper pinotxo de diferents colors, tisores, un neteja-pipes (o un filferro embolicat amb cinta aïllant de colors).

 

 

 

1.  Posa sis fulles de paper pinotxo una a sobre l’altre (també en pots posar més, si vols una flor més “plena”)

 

2. Retalla el munt per tal que tingui 30 cm d’amplada (això et donarà una flor d’uns 23 cm; si la vols més petita, retalla a menys amplada)

 

3. Començant per dalt, fes doblecs d’uns 4 cm d’amplada per formar un ventall.

 

 

 

4. Fixa el centre del ventall amb el neteja-pipes. Després, trena els extrems del neteja-pipes per formar una tija central.

 

Si no tens neteja-pipes, pots fabricar la tija amb filferro prim embolicat amb cinta aïllant de color verd.

 

 

 

5. Retalla les vores del paper. Si ho fas amb tisores de ziga-zaga, aconseguiràs que et surti la flor amb les vores ondulades.

 

 

 

6. Doblega el ventall per la meitat a l’alçada del neteja-pipes, i separa cada capa de paper, des de fora cap a dins. Aquesta operació és la més delicada i s’ha de fer amb molta cura, ja que el paper es pot trencar molt fàcilment.

 

 

 

Felicitats!! La flor ja està acabada.

 

Model 3. Avançat

MATERIAL: paper pinotxo, cartolina, retoladors de colors, tisores, filferro, cinta aïllant de colors, alicates petits de punta rodona, gomes elàstiques.

 

A diferència del que indiquen les instruccions del dibuix, jo us proposo el següent:

a) el calze el podeu fabricar amb cartolina groga decorada amb un retolador vermell;

b) la corol·la es pot fixar al filferro (punt 3) amb ajuda d’una goma elàstica;

c) el filferro el podeu embolicar (punt 6) amb cinta aïllant verda per la part de la tija i groga per la part de dalt.

 

 

8. CADENES DE PAPER

Les cadenes de paper us serviran per decorar les parets i el sostre quan feu una festa, o també per guarnir l’arbre de Nadal.

Necessites folis de paper de colors. Talla el paper en tires de 15 centímetres de llarg per 3 de gruix (de cada full DIN-A4 te’n sortiran 14 tires). Agafa una de les tires i uneix-ne els extrems amb pegament o amb grapes, formant una anella. Passa la tira següent per dins d’aquesta anella i enganxa’n els extrems, de manera que les dues anelles quedin encadenades. Continua afegint anelles fins que la cadena tingui la llargada que necessites.

MATERIAL: folis de paper de colors –calcula un foli per cada 70cm de cadena–, tisores, pegament –o grapadora i grapes–.