| Novetats  | Jocs | Tècniques | Manualitats | Contes i reflexions | Excursions | Consells | Cançoner | Altres |
JouScout.com - Manualitats: marqueteria i fusta.

Secció patrocinada per:

 

 

 

MARQUETERIA I TREBALLS AMB FUSTA

 

 

73. RELLOTGE DE SOL DE BUTXACA

Es fa a partir de dos trossos de fusta d’aproximadament 6x6 cm. Els posem un sobre l’altre i els unim entre ells per un dels cantons amb un tros de cuir o de roba, que encolem com si fos el llom d’un llibre. Ara els podem obrir i tancar com si fossin dues pàgines d’un llibre. Agafem un tros de cordill primet, i el clavem al mig d’una de les fustes per la banda de dins (amb un clau o una xinxeta). Després obrim les dues fustes formant un angle de 90º, i clavem l’altre extrem del cordill a l’altra fusta, de manera que ara el “llibre” es pot tancar o obrir fins a 90º, però no més enllà.

Orientarem el rellotge cap al sud amb l’ajuda d’una brúixola, de manera que li toqui el sol; el cordill forma una ombra sobre la fusta; haurem d’anar marcant amb retolador les diferents hores del dia: les 9, les 10, les 11, les 12...

Decorarem tota la resta del rellotge amb retoladors.

Evidentment, el canvi d’horari estiu-hivern afecta a l’hora que marca el rellotge.

NOTA: per evitar de fer el penúltim pas, d’anar marcant una a una totes les hores, també podeu imprimir-vos una “plantilla” de paper ja feta, i fer-ne fotocòpies (aquí en teniu una, juntament amb unes imatges d’aquest rellotge).

MATERIAL: per cada rellotge us caldrà: dos trossos de fusta tova d’uns 6x6 cm., un tros de cuir o de roba, cola, cordill primet, dues puntes molt xiques –o xinxetes–, retoladors de colors, plantilla del rellotge.

 

76. MARC DE FOTOS DE FUSTA

Bàsicament, el taller podem resumir-lo així:

Tallem uns llistons de fusta a escaire. Els unim entre ells per formar el marc. Els pintem per decorar-los. Enganxem la foto sobre una cartolina o cartró. Sobre ella, enganxem un plàstic transparent (acetat). A sobre, col·loquem el marc de fusta. Li afegirem una escarpia per darrera per poder penjar el quadre.

 

Quin material necessites:

·        Una fotografia (o un dibuix) per emmarcar

·        Llistons de fusta (uns 4 cm d’ample)

·        Cartolina o cartró, que tallarem de la mida de la foto més el doble de l’amplada del llistó. P.ex. per a un marc de 4 cm., si la foto fa 7x10 cm., la cartolina farà 15x18 cm. D’aquesta manera, al posar la foto al centre de la cartolina, ens sobren 4 cm. per cada cantó, que és l’amplada del llistó.

·        Acetat (plàstic transparent de fer transparències), que tallarem de la mida de la foto més 2 cm. (p.ex. per a una foto 7x10, tallarem a 9x12; així ens sobrarà un centímetre per cada cantó)

·        Cola blanca

·        Pegament

·        Pintura

·        Una escarpia femella tancada o un penjador especial per a quadres

 

Per treballar la fusta, es a dir, construir el marc, també ens caldran:

·        Una serra de costella

·        Una caixa d’ingletejar (serveix per fer talls a 45º; la podeu trobar a ferreteries o demanar-la prestada a un fuster)

·        Paper de vidre

·        Grapadora per fusta amb grapes (també es pot demanar prestada)

 

Passos a seguir:

1. Talla la cartolina d’una mida igual a la de la foto més dues vegades l’amplada del marc. D’aquesta manera, si poses la foto al centre de la cartolina, et sobrarà una mida igual a l’ample del marc per cada cantó (a l’esquerra, a la dreta, per dalt i per baix)

2. Talla quatre llistons utilitzant la serra de costella i la caixa d’ingletejar, per aconseguir talls amb un angle de 45º. La llargada a la que hem de tallar els llistons coincideix per la part més llarga amb els costats de la cartolina.

3. Poleix els llistons per la part del tall amb paper de vidre.

4. Forma el marc unint els quatre llistons amb grapes per a fusta per la part de darrera.

5. Pinta el marc del color o colors que t’agradin.

6. Enganxem la foto al centre de la cartolina amb pegament.

7. Retallem l’acetat a la mida indicada, el col·loquem sobre la foto, i l’enganxem a la cartolina amb pegament, aprofitant el centímetre que ens sobra a cada cantó.

8. Enganxem el marc sobre la cartolina amb cola blanca, ajustant-lo sobre els 4 cm. que sobren a cada cantó de la foto.

9. Per poder penjar el quadre, col·loca per darrer del marc una escarpia femella tancada o un penjador (que pots comprar a qualsevol botiga especialitzada).

 

81. VAIXELL DE MARQUETERIA

És un vaixell de fusta amb una hèlice i una vela. La carcassa ha de ser d’una fusta que suri. L’hèlice la fem amb un tros de fullola, i pren la força de la torsió d’una goma elàstica; aquesta goma s’agafa al vaixell per mitjà de dues puntes i a la pròpia hèlice per mitjà d’una grapa. Al centre del vaixell hi posem el pal major, que el travessa de dalt a baix a través d’un forat; una punta impedeix que se surti de lloc. Sota el vaixell, agafada al pal major, col·loquem una bola de plastilina, que serveix per desplaçar el pes sota el vaixell, impedint així que es tombi. A la part de sobre del pal major, lligades amb cordill, hi van dues travesses de fusta, que ens serviran per sostenir la vela. Entre les dues travesses, d’extrem a extrem, s’estén un cordill, sobre el qual es grapa la vela.

Vaixell de marqueteria

MATERIAL (per cada vaixell): fusta tallada en forma de vaixell amb un forat al mig (24x16 cm); màstil de fusta (llarg 24 cm; diàmetre 0’5); dues travesses de fusta (llarg 16 cm); hèlice de fullola (7x3 cm); roba per la vela; 3 puntes; goma elàstica; grapes; cordill; martell; plastilina; cola de fuster; retoladors de roba.