| Novetats  | Jocs | Tècniques | Manualitats | Contes i reflexions | Excursions | Consells | Cançoner | Altres |
JouScout.com - Manualitats: decoració de roba

Secció patrocinada per:

 

 

 

DECORACIÓ DE ROBA

 

 

159. TENYIR SAMARRETES (I ALTRES TEIXITS)

Per fer aquest taller ens caldrà disposar d’uns fogons on bullir l’aigua.

Podem tenyir qualsevol peça de cotó, preferiblement blanca. Podeu demanar als nens que es portin una samarreta vella per tenyir-la, o comprar-ne vosaltres de noves. També podeu tenyir mocadors per lligar al cap, que serviran per protegir els petits del sol (talleu peces triangulars de roba de la mida d’un fulard).

Els tints es fabriquen de colors variats. Els que conec són de la marca Iberia; els podeu trobar a qualsevol drogueria, o fins i tot en alguns supermercats. Trieu-ne els de colors més vius i aquells que combinin bé entre ells.

Primer de tot cal omplir la samarreta de nusos. Aquests es poden fer de dues maneres: una és fer el nus amb la pròpia roba de la samarreta (en una màniga, en una cantonada, fins i tot al centre si tibem bé de la roba); una altra manera és embolicar un tros de samarreta amb cordill, estrenyent ben fort.

Mentrestant els nois fan els nusos, els caps bullireu l’aigua. En una galleda hi abocareu aigua calenta, una mica de sal i una mica de sabó de rentar plats (per saber la quantitat, mireu les instruccions dels tints), i a continuació hi dissoldreu poc a poc el tint del color desitjat, tot remenant. Prepareu una o dues galledes de cada color.

Els nens podran decidir si volen fer la samarreta tota d’un sol color, o bé posar cada nus dins d’un color diferent.

La roba ha d’estar submergida dins l’aigua tenyida una bona estona (ben bé mitja hora per a cada color). Quanta més estona s’estigui i quant més calenta sigui l’aigua, més sòlid quedarà el color després.

El tint penetrarà dins els nusos de manera diferent, depenent de si, abans de ficar-la, la samarreta estava molla o seca; en un cas el tint penetrarà més endins dels nusos, i obtindreu zones de color més clar i més fosc; per contra en l’altra, el tint només mulla la part de fora, i es formaran zones blanques i zones de color. Tot depèn del vostre gust.

Tan bon punt traieu la samarreta del tint, s’ha de remullar immediatament amb aigua freda. Si voleu aplicar a la samarreta diferents colors, també cal remullar la part tenyida amb aigua freda abans de canviar d’un color a l’altre.

Quan finalment hagueu acabat, deslligueu els nusos i pengeu les samarretes perquè s’eixuguin.

MATERIAL: una samarreta blanca de cotó per a cada nen –o mocadors triangulars de roba blanca–, tints de roba de diferents colors, galledes, olla, sal, sabó de plats, retoladors de roba, cordill d’espart gruixut, (aigua), (fogons), (pals per remenar).

 

160. PINTURA SOBRE ROBA

Es tracta de dibuixar sobre una samarreta (o altra peça de roba). Tingueu cura de tenir-la ben estirada.

Hi ha pintures especials per pintar sobre roba, però són molt cares i no val la pena gastar-se els diners. En comptes d’això, podeu fer servir pintura acrílica. I si treballeu amb nens petits, podeu barrejar tèmperes amb cola blanca de fuster (en qualsevol fusteria us la vendran barata).

També podeu portar retoladors especials per roba, que serviran per dibuixar alguns detalls.

MATERIAL: samarretes –o mocadors, o gorres–, pintura acrílica –groga, blava, vermella i negra–, pinzells, gots de plàstic –per fer barreges de colors–, aiguarràs per netejar, retoladors per roba.

Amb nens petits, en comptes de pintura acrílica i aiguarràs, fem servir tèmperes, cola blanca i per netejar aigua.

 

 

Tallers i Manualitats