| Novetats  | Jocs | Tècniques | Manualitats | Contes i reflexions | Excursions | Consells | Cançoner | Altres |
JouScout.com - Manualitats: objectes decoratius.

Secció patrocinada per:

 

 

 

PER DECORAR LA MEVA HABITACIÓ

 

 

163. POT PER LLAPIS

Retallem un rectangle de cartolina i l’enganxem al voltant de la tapa d’un pot d’esprai. A sobre hi podem enganxar siluetes o figures retallades de cartolina.

MATERIAL: el tap d’un pot d’esprai, cartolina, tisores, pegament

 

Un altre model més elaborat:

Primer de tot pintem un bon munt de pinces dels colors que vulguem. Un cop estiguin seques, es van enganxant al cartró del rotllo de paper higiènic. Cal enganxar les pinces per la seva cara més llisa. Quan estiguin ben enganxades, només ens quedarà retallar una base de cartró per al nostre pot, i enganxar-la a la part inferior, perquè els llapis no caiguin.

MATERIAL: Pinces d’estendre la roba de fusta, pintura, cartró, pinzells, tisores, pegament i el cartró d’un rotllo de paper higiènic.

 

165. ATRAPASOMNIS (o ATRAPAMALSONS)

Segons els indis americans, si posem un atrapasomnis al costat del llit on dormim, s’emportarà tots els fantasmes que surtin en els nostres somnis. Amb ell estem protegits.

 

Per fer l’atrapasomnis necessitareu el següent material:

·        filferro

·        veta o cinta de roba d’1,5cm d’ample (negra o de colors). La podeu comprar en una merceria.

·        fil negre gruixut

·        plomes. Podeu fer servir plomes de colors, com les dels pastissos i mones, que podeu intentar trobar en pastisseries. O també podeu fer servir autèntiques plomes d’au: busqueu-ne en granges d’aviram o pel terra del zoo.

·        boletes de fusta (com les de fer collarets)

·        estenalles

·        tisores

 

Procediment:

PRIMER – amb el filferro cal formar un cercle. Per tancar-lo, ajunteu els dos extrems i giravolteu-los en forma d’helicoide amb ajuda de les estenalles (de la mateixa manera que el filferro que subjecta el tap en les ampolles de cava).

 

SEGON – amb la veta de roba anem embolicant tot el voltant del filferro, de manera que el cercle quedi folrat de roba. Per no punxar-nos amb l’extrem del filferro, el doblegarem sobre el cercle i també l’embolicarem de roba. Deixeu que sobri un tros llarg de veta i que pengi del cercle (servirà per lligar l’atrapasomnis al llit o als pals de la tenda).

 

TERCER – prenem el fil gruixut i el lliguem al cercle per cinc cantons diferents, de manera que es formi un pentàgon a l’interior. Després prenem més fil i l’anem lligant al centre de cada un dels 5 cantons del pentàgon, deixant-lo força tens, i tot formant una estrella a l’interior del pentàgon. El secret perquè es formi l’estrella es lligar en cantons oposats contant dos cap a la esquerra cada vegada.

TERCER bis – a la vegada que aneu lligant el fil d’un cantó a l’altre, podeu passar-hi per dins boletes de fusta d’aquelles de fer collarets, que quedaran per entre mig del pentàgon i de l’estrella.

TERCER tris – si voleu, tampoc cal que la forma de dins sigui un pentàgon. Podeu lligar el fil d’un cantó a l’altre del cercle de manera que quedin formes capritxoses.

 

QUART – preneu més fil i lligueu les plomes de manera que pengin per fora del cercle. El canó de les plomes el podeu tallar o bé embolicar-lo amb una mica de veta; en aquest cas, al mateix embolicar, deixeu atrapat a dins el fil del que penja la ploma, perquè quedi més ben subjecta. Si teniu plometes petites també les podeu lligar a l’estrella de l’interior.

 

En la següent imatge teniu un atrapasomnis similar al que us he descrit:

 

Atrapasomnis

 

166. PETIT “COMETA” (AMB ESCURADENTS I LLANA)

Per seguir les explicacions, imprimiu-vos el següent croquis:

Per obrir el croquis feu clic aquí

 

Bàsicament es tracta d’unir entre si dos pals petits o dos escuradents rodons. Els lliguem amb fil formant una creu. Una petita osca en els pals ens permet que la unió sigui més estable.

Seguidament anem cobrint el conjunt amb llana, passant-la d’un pal a l’altre, tot fent les formes i nusos que ens indica el croquis.

Finalment hi afegim la cua de l’estel.

Un imperdible pel darrera ens permetrà enganxar-lo allà on vulguem.

MATERIAL: escuradents o pals petits, ganivet, fil, llana de colors, trossets petits de tela, imperdibles.

 

167. PINTURA SOBRE VIDRE

La pintura especial per a vidre la trobareu en botigues de manualitats. Arreplegueu algunes ampolles petites transparents (com les de p.ex. alguns refrescos). Ompliu-les de sanefes al vostre gust. També podeu provar de pintar de coloraines una bombeta i posar-la al cau per veure quin efecte fa.

 

168. PEDRES PINTADES

Per fer aquest taller necessitem pedres llises; poden ser planes o arrodonides, però ens interessa que les parets siguin llises per tal que la pintura s’hi agafi bé. En aquest sentit són ideals els còdols de riu (preneu-los de la mida d’un puny).

Neteja i asseca bé les pedres. Barreja els colors i posa’ls en gots de plàstic (pots afegir-hi unes gotes d’aigua; sempre és preferible que la pintura quedi una mica líquida, que no pas massa pastosa).

Pinta les pedres dels colors que prefereixis. Un cop seques, les pots acabar de decorar amb els retoladors.

Les pedres pintades es poden fer servir com a petjapapers o com a objectes de decoració.

MATERIAL: pedres llises –planes o arrodonides, de la mida d’un puny–, pintura plàstica de diferents colors, pinzells, gots de plàstic –per barrejar les pintures–, (aigua), retoladors.

 

170. CRISTALLS DE ROCA

Cada nen ha de tenir un bol i una cullera. Omple els bols fins a la meitat amb aigua calenta. En cada bol tira 3 cullerades soperes de sal, i remena fins que es dissolguin. Vés-hi afegint sal fins que deixi de dissoldre’s (veuràs que queden restes de sal al fons del bol, i per més que remenis no es dissolen). Afegeix aleshores una cullerada sopera de vinagre.

Omple el bol de briquetes de carbó vegetal. Deixa’l a la part de dalt de la nevera durant un parell de dies. Quan el tornis a agafar, veuràs que s’hi han començat a formar cristalls. A mesura que l’aigua continuï evaporant-se, a poc a poc el bol s’anirà omplint de cristalls de roca.

MATERIAL: bols petits –esmaltats o de vidre, com els de menjar cereals–, culleres, aigua calenta, sal, vinagre, briquetes de carbó vegetal – el que es fa servir per la barbacoa–, (nevera).