| Novetats  | Jocs | Tècniques | Manualitats | Contes i reflexions | Excursions | Consells | Cançoner | Altres |
JouScout.com - Manualitats: jocs i joguines

Secció patrocinada per:

 

 

 

JOCS I JOGUINES

 

 

171. ESTELS VOLADORS (“COMETAS”)

Ara aprendrem a fabricar tres models diferents d’estel volador fàcils de fer.

Per motius de seguretat:

·        no feu mai volar estels prop de línies o cables elèctrics.

·        tampoc feu volar estels si plou o s’acosta una tempesta.

·        no feu servir fil metàl·lic ni tampoc fil de pescar. Tampoc feu servir un cordill moll, perquè podria conduir l’electricitat.

·        No feu volar estels prop d’aeroports, arbres, barrancs, terrenys irregulars o zones perilloses.

·        Si un estel queda atrapat en un arbre, deixeu-lo on és; no val la pena arriscar-se per agafar-lo.

 

PRIMER MODEL. ESTEL FÀCIL AMB UN FOLI DE PAPER

Abans de començar, els nens decoraran el foli amb dibuixos i coloraines. Seguidament, doblegueu el foli per la meitat. Marqueu dos punts A i B a 6,5cm i 9 cm de l’extrem, respectivament (veieu el dibuix). Inclineu les dues cantonades del foli cap al punt A i grapeu-les (sense marcar el doblec). Amb el punxó, feu un forat en el punt B (a uns 2 cm de la vora) i lligueu-hi el fil (sense estrènyer massa per no estripar el paper; podeu fer una bolina, que és un tipus de nus molt adequat en aquest cas; veieu com es fa en el taller 119. FANALETS PER ANAR A REBRE ELS REIS). Això és tot; l’estel és a punt per fer-lo volar.

MATERIAL: un foli de paper de mida A4, fil de cosir, grapadora, un punxó (per fer forats), llapis de colors, regla.

 

Estel fàcil

 

SEGON MODEL. ESTEL SENZILL AMB PAPER DE DIARI

Preneu dos fulles dobles de paper de diari i ajunteu-les amb cinta adhesiva com mostra la figura 1. Mesureu 18 cm des de cada punta, tal com mostra la figura 2, i dibuixeu una línia entre cada punt. Retalleu per aquesta línia, per obtenir la forma exterior del vostre estel. Reforceu tot el voltant de l’estel amb cinta adhesiva, i també feu línies de reforç interiors, tal com podeu veure a la figura 3.

Seguidament prendreu 2 fulles dobles més de diari, i cada una d’elles l’enrotllareu molt atapeïda per formar un tub prim (veieu figura 4). Aquests tubs seran els pals del vostre estel, així que cal que els enrotlleu molt fort. A continuació, subjecteu els dos tubs a l’estel amb cinta adhesiva, al lloc que us mostra la línia blava de la figura 5.

Per acabar, preneu dos trossos de fil de 150 cm i fixeu-los un entre les cantonades inferiors, i l’altre entre les cantonades centrals, tal com veieu a la figura 6. Del fil inferior lligueu-hi, deixant-la penjar, una cua de fil de 5 metres de llarg. Al fil superior lligueu-hi un fil molt llarg, de varis metres, que us ha de servir per subjectar i conduir el vostre estel.

MATERIAL: 4 fulls dobles de paper de diari, fil de cosir, cinta adhesiva, tisores, llapis, regla.

 

 

TERCER MODEL. ESTEL AMB UN FOLI GRAN I PALETS DE FUSTA

MATERIAL:

  • 1 foli de paper mida A3
  • 2 palets d’uns 30 cm de llarg, dels que es fan servir a la cuina per fer pinxos i banderilles
  • 3 trossos de 60 cm de llarg cadascun de “cinta de carrocero”  d’uns 5 cm d’ample (la que fan servir els pintors per no embrutar el marc de les portes)
  • 7 metres de fil de cosir
  • Llapis, tisores, colors, cinta adhesiva, regla, un punxó

 

1. Doblega el foli de paper A3 per la meitat.

2. Mesura 10,5 cm des de cada punta, tal com mostra la figura, i dibuixa una línia entre cada punt.

3. Amb molta cura, retalla per aquesta línia, per obtenir la forma exterior del teu estel. Assegura’t de tallar alhora les dues peces del paper (la superior i la inferior).

4. Doblega l’ala de la part de dalt cap a l’esquerra, fins a tocar la vora doblegada.

5. Gira el paper i doblega l’altra ala de la mateixa manera.

6. Ara obre l’estel i posa’l sobre la taula de manera que les ales s’aixequin cap amunt.

7. Pinta l’estel amb els dibuixos i colors que més t’agradin.

8. Posa un tros de cinta adhesiva a la punta de cada ala. Aleshores fes-hi un forat amb un punxó.

9. Enganxa els palets sobre els doblecs de les ales, fent servir 3 tires de cinta adhesiva (d’uns 3 cm de llarg cada tira).

10. Enganxa entre sí les tres tires de "cinta de carrocero", per fabricar la cua. Si vols, també la pots pintar.

11. Enganxa aquesta cua amb cinta adhesiva als palets, a la part de sota de l’estel.

12. Ara volem fer arribar un fil des de la punta de l’ala esquerra fins a la punta de l’ala dreta. Pren un tros de 1 metre de fil de cosir i lliga’l als forats que havíem fet abans a les puntes de les ales (veieu el punt 8).

13. Justament en el centre del fil que acabem de lligar, cal fer un llaç (fixeu-vos en el dibuix; només cal fer un nus deixant que pengin 5 cm de llaç).

14. Pren la resta del fil i lliga’l a aquest llaç que acabem de fer.

 

 

COM FABRICAR LA TARJA PER ENROTLLAR EL FIL

El fil que subjecta l’estel convé tenir-lo enrotllat, per facilitar-ne el govern. El més pràctic és construir una tarja com la que mostra el dibuix. Es pot fer de fullola o de cartró dur. Les mides no són importants (la podeu fer d’uns 10x6 cm). L’extrem de la corda cal que estigui lligat a la tarja, per tal que no perdeu l’estel si s’acabés desenrotllant tot el fil. Per lligar-lo, simplement heu de fer un nus a la primera volta del fil i després continuar enrotllant a sobre.

 

 

172. PILOTES DE MALABARS

MATERIAL: 240 grams d’arròs, 9 globus, plàstic d’embolicar aliments, tisores.

Per fer malabarismes necessitaràs tres pilotes de la mateixa mida i pes.

 

Boles de malabars

 

Fabricar-les és molt fàcil, només necessites, per a cada una d’elles: 3 globus, 80 grams d’arròs, plàstic d’embolicar aliments i tisores.

Primer de tot, amuntega l’arròs sobre un quadrat de pel·lícula de plàstic. Aixeca les quatre puntes i fes un paquet.

 

Embolicar l'arròs

 

En segon lloc, talla el coll dels tres globus.

 

Tallar el coll dels globus

 

Obre un dels globus i entafora-hi a dins el paquet d’arròs. Ara entafora aquesta bola dins del segon globus. I per acabar, entafora la bola dins del tercer globus.

 

Ficar l'arròs dins el globus.

 

Felicitats! Ja tens la primera pilota de malabars. Ara hauràs de fabricar dues pilotes més.

 

APRENDRE A FER MALABARISMES

Fer malabarismes no és pas tan difícil com sembla. A continuació et presento 4 exercicis que t’ajudaran a aprendre’n en només 20 minuts. Dedica 5 minuts a cada exercici. Després, practica una mica cada dia per anar perfeccionant la tècnica.

 

EXERCICI 1. Agafa una pilota amb cada mà i llança-les enlaire alhora, una mica per damunt del teu cap. Mira les pilotes quan arribin a dalt de tot. Practica fins que els llançaments i les recollides siguin absolutament perfectes.

 

Exercici 1

 

EXERCICI 2. Ara has de llençar una pilota cada vegada. Fes: “esquerra, dreta, recull, recull”, “esquerra, dreta, recull, recull”,... Intenta mantenir un ritme. Després comença amb l’altra mà: “dreta, esquerra, recull, recull”, “dreta, esquerra, recull, recull”,... Quan ho dominis, intenta fer-ho tot seguit sense parar; és important mantenir el ritme: “1, 2, 3, 4, 1, 2, 3, 4,...”

 

Exercici 2

 

EXERCICI 3. Llença les pilotes d’una en una en diagonal per davant del pit. La llences amb l’esquerra i la reculls amb la dreta, i a l’inrevès. Quan veus que la primera pilota comença el descens és el moment de llençar l’altra. El ritme és: “costat, costat, recull, recull”.

 

Exercici 3

 

EXERCICI 4. Quan el darrer exercici et surti bé, ja estaràs a punt per començar amb les tres pilotes. Posate’n una a la mà dreta i dues a l’esquerra. Comença llençant una de les pilotes de la mà esquerra en diagonal per davant del pit. Quan aquesta comença a baixar, llença la segona pilota amb la dreta, i quan la segona comenci a baixar, llença la tercera amb l’esquerra; després l’altra amb la dreta, etc. Intenta llençar les pilotes sempre a la mateixa alçada. El ritme és: “costat, costat”.

 

Exercici 4

 

 

Tallers i Manualitats