| Novetats  | Jocs | Tècniques | Manualitats | Contes i reflexions | Excursions | Consells | Cançoner | Altres |
JouScout.com - Manualitats: cordill.

Secció patrocinada per:

 

 

 

MANUALITATS AMB CORDILL

 

 

15. CLAUER DE BOLA

Material per a cadascun:

- 110 cm. de cordino d’aprox. 3 mm de gruix (després de tallar-lo cremeu les puntes perquè no s’esfilagarsi)

- una bala de vidre (una “canica”)

- un anell de clauer

 

Es tracta d’embolicar la “canica” amb el cordill, fent primer tres voltes sobre la bala en un sentit, tres voltes més en un altre sentit, i tres voltes més en un tercer sentit (veieu el dibuix per més detall).

 

 

Un cop fetes totes les voltes s’estreny bé el nus, i rematem el tros que sobra fent un “nus del penjat” que subjecti l’anell de clauer. Per fer el “nus del penjat” (també dit “dogal del verdugo”) veieu:

http://www.siemprescout.org/nudos3.html#42

[però no feu servir mai aquest nus per rescatar ningú, tal com diu aquesta pàgina, perquè una persona aixecada amb aquest nus per sota els braços s’ofegaria per la pressió sobre el pit].

 

 

 

 

17. QUADRE DE NUSOS

Ensenyem als nens a fer uns quants nusos dels més coneguts (el nus pla, l’as de guia, el forma de vuit, el nus de pescador, etc.). Quan els hagin après bé, els donarem cordill perquè els facin, i els enganxin sobre una cartolina negra. A sota de cada nus hi posarem el nom, escrit sobre un trosset de paper blanc. Cal deixar els nusos una mica deslligats, perquè es pugui apreciar bé de quina manera estan fets. En els nusos on hi intervenen dues cordes, feu servir dos cordills de colors diferents, per tal que es vegi bé com  s’ha fet el nus.

Després, si voleu, els podeu donar un marc amb vidre per emmarcar la cartolina amb els nusos i fer-ne un quadre.

Sobre els nusos més usuals, trobareu instruccions per fer-los en les següents pàgines:

http://msc.scouts-es.net/Sanjose2/NUDOS.HTM

http://www.siemprescout.org/nudos.html

MATERIAL: cordill de dos colors diferents, cartolina negra, paper, bolígraf, tisores, pegament, un marc amb vidre –opcional–.

 

 

 

 

18. DECORAR EL PAL DE BANDERA

La tècnica consisteix a crear una malla (xarxa o teranyina) a base de lligar entre sí cordills.

 

 

Primer de tot clavem quatre estaques a terra, al nord, sud, est i oest del pal de la bandera, i a la mateixa distància d'aquesta: uns 2 metres. A continuació fem passar una corda per les quatre estaques, formant així un rectangle al voltant del pal de bandera. Després fem arribar cordills des del pal de bandera (lligats a uns 150cm. d’alçada) fins al rectangle que hi ha al voltant.

 

 

D’aquesta manera hem fet les línies verticals de la malla. Ara toca fer les línies horitzontals, i així formarem una teranyina amb rectangles d’entre 20 i 30 cm de costat.

 

 

El procediment que us he descrit és el més simple de tots, però per mitjà d’aquest mètode es poden arribar a elaborar estructures infinitament més complexes, que incloguin diversos pals (seria una manera per exemple de decorar l'altar, o el lloc de celebració de les promeses).

 

 

En aquest cas és recomanable formar primer tota l'estructura a terra, per després aixecar-la.

 

 

 

 

19. CONSTRUIR EL RACÓ DEL SILENCI.

El “racó del silenci” és un tros de bosc reservat per als nens. És especialment útil perquè els Castors o els Llops no voltin tot el dia sense saber on els tenim. Si acostumem als nens a que, en les estones lliures, se n’hi vagin allà, els tindrem molt més ben controlats. També nosaltres, a l’hora de fer els tallers o les vetllades, triarem aquest racó.

Ha de ser un lloc ombrívol, per protegir-nos del sol estival; prou gran perquè hi càpiga tota la unitat, però prou petit com perquè doni una sensació de recolliment. Deixeu que els nens triïn el racó i se’l decorin al seu gust, perquè se’l sentin més seu.

Poden triar, per exemple, un petit cercle d’arbres. Lligarem cordills entre un arbre i l’altre, de manera que l’espai quedi tancat, deixant només una petita obertura com a porta. Aquesta feina la poden fer els mateixos nens. A continuació decorarem l’espai amb llana de colors i trossos de roba.

MATERIAL: cordill, llanes, trossos de roba, tisores.