| Novetats  | Jocs | Tècniques | Manualitats | Contes i reflexions | Excursions | Consells | Cançoner | Altres |
JouScout.com - Manualitats: capgrossos

Secció patrocinada per:

 

 

 

10. CAPGROSSOS I NANS (“CABEZUDOS”)

 

10.1. Tècnica senzilla: CAPGRÒS AMB CAPSA DE CARTRÓ

Per començar a transformar la capsa en un capgròs la folrarem tota d’un color, tot depenent del personatge que volem que representi (feu servir paper de colors no massa prim). Els nens, després, dibuixaran sobre uns folis de paper els ulls, les celles, les pestanyes.... Retallaran tot això i ho enganxaran a la part frontal de la capsa.

Perquè els infants puguin veure-hi un cop el portin posat, cal foradar un espai que coincidirà amb la boca del capgròs. Els llavis es poden fer amb paper cargolat per donar-los una mica de volum. També s’hi poden fer les galtes i les orelles. I amb llana, li podem fer una bona cabellera!

 

Capgròs amb capsa

 

 

10.2. Tècnica bàsica: CAPGRÒS DE PAPER MÂCHÉ

Aquest és un taller que fa tota la unitat alhora en cooperació. Si voleu, podeu començar fent alguns dibuixos, per tal de decidir quin aspecte tindrà finalment el capgròs.

Inflem un globus gran i resistent (podeu fer servir un d’aquells globus gegants inflat fins a la mida que vulgueu donar-li al cap), i el col·loquem sobre un suport per tal de facilitar i estabilitzar el procés de construcció. Tot seguit, agafem paper de diari i en fem trossos (estripant, no pas retallant). Preparem la cola sense grumolls i impregnem el paper de diari (per mes detalls, veieu les instruccions que dono sobre la PREPARACIÓ DEL PAPER MÂCHÉ). Cobrim tot el globus amb els papers encolats, pensant sempre que el capgròs ha d’anar recolzat sobre les espatlles, per tant, hem de deixar una tros de la part inferior del globus per cobrir. Perquè quedi resistent haureu de fer unes quantes capes de gruix (entre 6 i 9; paciència!). El nas, les orelles, les galtes, les celles... els podem fer amb manyocs de paper de diari (encolats i ben escorreguts) que després cobrirem amb un altre tros de paper per subjectar-los.

Deixem eixugar el capgròs en un lloc on li toqui l’aire, durant 5 o 6 dies, bàsicament fins que quedi dur. Després podrem desinflar i treure el globus que ens ha servit de base. Quan és ben eixut ja el podem pintar.

Sobretot! En el procés d’elaboració no us oblideu de fer-hi el forat per on mirarem.

 

Capgrossos de paper maché

 

 

10.3. Tècnica intermèdia: CAPGRÒS AMB ESTRUCTURA INTERNA

Aquest és un taller que fa tota la unitat alhora en cooperació. Si voleu, podeu començar fent alguns dibuixos, per tal de decidir quin aspecte voleu que tingui el capgròs. Seguidament, preneu argila i doneu forma a la vostra idea, construint un petit model a escala.

 

Esbós

 

El següent pas és prendre una galleda, posar-la al cap d’un noi i marcar l’alçada dels ulls. Amb ajuda d’un trepant haurem de fer dos forats a la galleda (amb molt de compte de no trencar-la) que seran els forats per on mirarem. Seguidament, sobre la galleda anirem creant una sèrie d’estructures internes que fabriquem a partir de xurros de paper de diari enrotllat i cinta adhesiva d’embalar.

 

Estructura interna

 

Ara ja podem començar a recobrir tota l’estructura. Ho podem fer amb paper mâché (igual que a la tècnica anterior), però quedarà encara millor si fem servir cartró-pedra. El cartró-pedra és un paper mâché especial, més esponjós, fabricat industrialment a partir de paper, cartró, guix, oli secant,... El podeu comprar preparat en làmines seques. Aquestes làmines tenen una textura llisa per un cantó i més rugosa per l’altra. També se l’anomena cartró faller, ja que és el material que es fa servir per fer els ninots de les falles valencianes.

 

Cartró-pedra

 

Prepareu-vos una palangana amb aigua i un plat amb cola d’empaperar espessa (per mes detalls, veieu les instruccions que dono sobre la PREPARACIÓ DEL PAPER MÂCHÉ). Heu d’humitejar el cartró-pedra en aigua, sucar-lo després amb la cola i, a l’igual que a la tècnica anterior, anar recobrint l’estructura interna del capgròs fins a donar-li la forma desitjada. Aneu-vos guiant per l’esbós que vau fabricar en argila.

Assegureu-vos que els dos forats dels ulls queden destapats!

 

Donant forma al capgròs

 

Finalment, només cal deixar eixugar el capgròs fins que quedi dur (5 o 6 dies) i pintar-lo.

Complementeu-lo amb una bona disfressa.

 

 

10.4. Tècnica avançada: CAPGRÒS A PARTIR D’UN MOTLLO

Aquest és un taller que fa tota la unitat alhora en cooperació. Comenceu fent alguns dibuixos, per tal de decidir quin aspecte voleu que tingui el capgròs. Seguidament, heu de prendre una gran quantitat d’argila i donar forma a la vostra idea, construint un model a mida natural (si voleu, per estalviar argila, podeu agafar un tac gros de fusta i anar-hi posant l’argila per sobre). Heu de donar forma a tots els detalls: els ulls, les celles, la boca, el nas, el cabell, les galtes, barrets, mocadors...

 

Model a mida natural

 

Un cop acabat el model deixarem que s’assequi superficialment i el recobrirem amb escaiola per fer-ne el motllo. Haureu de comprar uns quants rotllos de bena d’escaiola (en trobareu a les farmàcies). Primer unteu el cap que heu modelat amb crema de tipus Nivea, perquè més tard l’escaiola es desenganxi fàcilment. Després cal tallar la bena a tires; aquestes tires es mullen en aigua (poseu-vos una palangana a prop) i es van col·locant sobre el cap, bo i marcant bé la forma de la boca, el nas, els ulls, els cabells... Quan tot el capgròs estigui cobert d’escaiola per una capa suficientment gruixuda, la deixarem assecar durant 10 minuts i després comencem a retirar-la amb molt de compte, i la posem a assecar el temps que faci falta fins que quedi ben seca.

Evidentment us deveu estar demanant, ¿com podré treure l’escaiola si tot el cap està recobert amb ella? La resposta és que heu de fer dos motllos: un de la part davantera del cap, i un altre de la part del darrera. Pinteu una ratlla sobre el cap d’argila per saber on comença una part i acaba l’altra. Un cop acabats, els dos motllos haurien d’encaixar perfectament. Cada motllo d’escaiola, un cop sec, es pinta per dins amb esmalt sintètic (això facilita el desemmotllat).

Un cop seca l’escaiola i la pintura, es fan servir aquests motllos per anar-hi posant per la part interna les tires de paper mâché o de cartró-pedra (veieu la tècnica anterior; per més seguretat, podeu untar l’interior del motllo amb Nivea per facilitar el desemmotllat). Quan tot el motllo està recobert pel seu interior amb les suficients capes de paper, les deixarem eixugar durant uns quants dies i després desemmotllarem el paper mâché separant-lo de l’escaiola.

 

Desemmotllat  Desemmotllat

 

El següent pas és unir les dues peces que han sortir dels motllos. Això ho fem per l’interior amb cinta adhesiva i per l’exterior amb paper mâché. Ara tenim l’oportunitat de fer-hi encara alguns retocs a la figura amb més paper mâché, i de corregir les imperfeccions (es pot fer amb massilla, que després polim amb fibra de vidre).

 

Unió de les peces

 

Durant la col·locació del paper penseu a deixar lliure el forat per on mirarem. Habitualment acostuma a ser la boca del capgròs. Si el forat no us ha quedat perfecte, el podeu acabar de perfilar, amb molt de compte, amb l’ajuda d’un cúter, i després l’acabeu de retocar amb paper mâché. Normalment se sol cobrir aquest forat amb tela mosquitera negra, subjectada per la banda de dins, de manera que la persona que porta el capgròs pot veure-hi a través de la mosquitera, però la gent de fora només veu el color negre de la tela.

L’últim pas és la pintura. Habitualment es fa en vàries capes:

  1. Imprimació o capa aïllant
  2. Colors de base
  3. Detalls a pinzell
  4. Capa protectora amb vernís transparent o amb cola blanca diluïda en aigua

I ja està! Només resta complementar el capgròs amb una disfressa addient.

L’avantatge d’aquesta tècnica és que permet fer vàries còpies idèntiques de la mateixa figura a partir del motllo.

 

Pintat

 

10.4. bis. Variant de la tècnica anterior

Una variant més simple de la tècnica anterior consisteix en què, un cop acabat el model d’argila a mida natural, en comptes de recobrir-lo amb escaiola per fer el motllo, es recobreix directament amb el paper mâché per fer el capgròs. També en aquest cas s’ha de tenir en compte de fer-lo en dues parts per facilitar el desemmotllat. Per evitar que el paper quedi enganxat a l’argila, abans cobrirem tota la maqueta amb plàstic flexible (del que es fa servir per embolicar aliments).

 

10.5. Alguns exemples de capgrossos fets per professionals

Observeu la cura que han tingut a perfilar i donar forma a tots els detalls: les arrugues i expressions de la cara, els cabells, barbes i bigotis, els llaços, botons, ornamentació de barrets i corones,... També la fase de pintura ha tingut una importància fonamental.

Totes les figures són somrients, alegres i simpàtiques. També un pèl grotesques; recorden, en certa manera, una caricatura.

 

 

 

­­­­­­­­­­­­­­­

Tallers i Manualitats