| Novetats  | Jocs | Tècniques | Manualitats | Contes i reflexions | Excursions | Consells | Cançoner | Altres |
JouScout.com - Manualitats: titelles

Secció patrocinada per:

 

 

 

TITELLES

 

COM FER UN TEATRE DE TITELLES

MATERIAL: dues cadires iguals, una escombra, quatre tovalloles grosses de bany, agulles imperdibles, agulles de cap.

1. Posa les dues cadires davant per davant i embolica els respatllers amb dues tovalloles.

 

Teatre de titelles

 

2. Amb la tercera tovallola tapa els seients

3. Col·loca l’escombra sobre els respatllers i penja-hi la quarta tovallola

 

Teatre de titelles

 

4. Aguanta totes les tovalloles amb agulles imperdibles

5. Pinta els decorats sobre paper o cartolina i enganxa’ls a l’escenari amb agulles de cap

6. Ara ja pots fer la teva representació. Introdueix la mà amb la titella per sota de la tovallola que penja de l’escombra.

 

Teatre de titelles

 

 

30. TITELLES AMB LA MÀ PINTADA

Aquesta mena de titelles són molt fàcils de fer i encantaran als nens més petits. Simplement cal dibuixar-se una cara a la pròpia mà amb maquillatge. Embolica després la mà amb un mocador de coll i enganxa-hi llana simulant cabells o una barba. Mou el polze amunt i avall per fer parlar el ninot.

MATERIAL: maquillatge, mocadors de coll, llana.

 

Titella amb la mà pintada

 

Si hi teniu traça, es poden arribar a fer composicions artístiques molt impressionants sobre la mà només amb maquillatge. Les fotos que veieu a continuació, totes sobre animals, en són una mostra (realitzada per un professional):

 

 

 

31. TITELLA DE CARTOLINA

Retallem un tros de cartolina en forma de persona; el col·loquem sobre una altra cartolina i resseguim la silueta; així obtenim un altre cos igual. Un dels cossos s’ha de pintar com si fos la persona pel davant, i l’altra com si fos la persona pel darrera. Enganxem els dos cossos a banda i banda d’un llistó de fusta.

Podeu basar-vos en un conte per decidir els personatges que s’han de pintar.

NOTA: per retallar la silueta, els nens de fins a 6 anys es defensaran millor amb punxons que amb tisores.

MATERIAL: cartolina, tisores o punxons –per retallar–, colors o Plastidecors, llistons de fusta de 25 o 30 cm de llarg (si són plans millor), pegament

 

32. TITELLA AMB BOLES DE POREX-PAN I ROBA

El cap serà una bola de Porex-pan; el cabell el fem amb llana i s’enganxa amb cola blanca; els ulls amb xinxetes de colors; el nas clavant-hi un petit branquilló o un escuradents; la boca pintant-la amb retoladors. Per fer-hi el cos prendrem un filferro i li donarem forma, de manera que aparenti una mena de coll i uns braços. Agafarem un retall de roba de 20x20 cm. (que serà el vestit) i hi farem un foradet al bell mig, a través del qual passarem el coll del filferro, que seguidament clavarem a la bola de Porex-pan.

NOTES: no fa falta tallar els cabells d’un en un; anireu més ràpid si enrotlleu vàries voltes de llana sobre un cartró i després les talleu totes d’un cop. Per enganxar-les, primer unteu cola sobre la bola de Porex-pan, i seguidament poden anar col·locant cabells sobre la part encolada. Feu servir cola blanca; no feu servir pegament del fort perquè es menja el Porex-pan.

Les boles de Porex-pan les podreu trobar en botigues de fontaneria o de materials de construcció (són les que es fan servir dins la cisterna del wàter).

MATERIAL: boles de Porex-pan, llana de diversos colors, cola blanca, xinxetes de colors, retoladors, tisores, filferro, retalls de roba, escuradents (o branquillons).

 

33. TITELLA AMB UNA CAPSA DE FORMATGETS

Col·loqueu la capsa de formatgets sobre una cartolina, resseguiu el cercle i retalleu-lo. Aquesta serà la cara, que un cop pintada enganxareu a la capsa. Amb celo, enganxem un llistó de fusta a la part de darrera de la capsa (servirà per moure la titella). El cabell el fem amb llana, cobrint bé la part de darrera de la capsa. Si voleu, també podeu fer un vestit, que pot ser de paper pinotxo o de roba.

NOTES: per retallar la silueta, els nens de fins a 6 anys es defensaran millor amb punxons que amb tisores. Sí que les faran servir, en canvi, per tallar la llana. No fa falta tallar els cabells d’un en un; anireu més ràpid si enrotlleu vàries voltes de llana sobre un cartró i després les talleu totes d’un cop. Per enganxar-les, primer unteu cola blanca sobre el cartró de formatgets, i seguidament poden anar col·locant cabells sobre la part encolada.

MATERIAL: capsa de formatgets, cartolina, tisores, punxons –si han de retallar nens petits–, colors o Plastidecors, cola blanca, celo, llistons de fusta de 25 o 30 cm, llana de colors, paper pinotxo o roba –per al vestit–.

 

34. TITELLA AMB UN ROTLLO DE PAPER HIGIÈNIC

Es fa a partir del cartró d’un rotllo gastat de paper higiènic. A un costat li pintem la cara. Amb llana fem el cabell, que subjectem al cartró amb una cinta o veta (com si fos una cinta per al cap).

Amb un retall de roba li fabriquem una faldilla, que subjectem al rotllo també amb una cinta, com si fos un cinturó.

NOTA: pinteu la cara amb retoladors, no pas llapis de colors, per no pressionar massa el cartró i així no aixafar-lo.

MATERIAL: rotllos gastats de paper higiènic, retoladors, llana, cinta o veta (models i colors assortits), tisores, retalls de roba. Pot ser útil una grapadora.

 

35. TITELLA AMB UN MITJÓ

Preneu un mitjó vell i poseu-vos-el a la mà com si fos un guant. Després amb retolador pinteu-li una cara: el nas, els llavis, els ulls, el bigoti... A sobre d’on heu pintat els ulls hi podeu cosir dos botons, i també un altre a sobre del nas. També hi podeu cosir llana en forma de cabell, celles o bigoti.

 

39. TITELLA DE TIJA AMB PAPER “MÂCHÉ” I ROBA

En una palangana amb aigua dissolem cola d’empaperar. Després tallem paper de diari a tires llargues, i les posem en remull dins la palangana. Fem una bola de paper de diari sec, i la col·loquem al capdamunt d’un llarg pal d’uns 60 cm. Aleshores anem agafant les tires de paper de diari moll i anem recobrint la bola. . Passeu-les entre dos dits per escórrer l’aigua abans d’aplicar-les. S’han d’anar disposant vàries capes de paper (unes 3), perquè faci un bon gruix.

Quan estigueu recobrint de paper, si la bola està molt molla, podeu anar-hi alternant  tires de diari seques, que s’impregnaran de la cola de les humides. Doneu a la bola l’aparença d’una cara, amb unes orelles, unes celles, un nas,... tot donant forma al paper.

Quan estigui sec (al cap d’un dia si fa bon temps), se li poden pintar ulls, boca, nas,... i enganxar-hi llana com si fos cabell. Després, lliguem un gran tros de roba sota la bola fent de vestit.

Aquesta titella es porta de la manera següent: el nen es col·loca sota el vestit de la titella, i subjecta el pal amb la mà esquerra per moure’n el cap, mentre la mà dreta la passa per un forat del vestit, de manera que sembli que la seva mà és la mà de la titella.

NOTA: si no teniu cola d’empaperar, feu una pasta amb farina i aigua en la que anireu sucant les tires de diari per enganxar-les. Per més detalls sobre la preparació del paper mâché consulteu aquí.

MATERIAL: palangana, (aigua), cola d’empaperar, paper de diari, pintura, pinzells, llana, tisores, cola blanca, roba.

 

41. OMBRES XINESES

Estenem un llençol (com si fos una cortina, però molt ben estirada, que quedi tensa). A sota del llençol hi posem una taula gran, tombada de cantó, que és on queden amagats els nens. A darrera del llençol, il·luminant-lo, hi posem un focus halogen de 400W (com el que fan servir els paletes en algunes obres).

Les ombres les fem amb titelles. Aquestes titelles són simplement siluetes de cartolina, retallades, i enganxades en un pal, de manera que des de sota la taula els nens les fan aparèixer en escena i moure a esquerra o a dreta.

La distància entre el focus, la titella i el llençol és important, perquè determina com de gran es veu l'ombra. És una cosa que s'ha d'assajar abans, fins a trobar la mida adequada.

El guió de l'obra feu que l’elaborin els propis nens i nenes. Poden inspirar-se en algun conte popular, i modificar-lo a la seva manera.

MATERIAL: llençol, cordill –per lligar el llençol–, taula gran, focus potent de 400W, cartolina, tisores o punxons –per retallar–, llistons de fusta de 25 o 30 cm de llarg (si són plans millor), pegament.