| Novetats  | Jocs | Tècniques | Manualitats | Contes i reflexions | Excursions | Consells | Cançoner | Altres |
JouScout.com - Manualitats: paper maché.

Secció patrocinada per:

 

 

 

PAPER “MACHÉ”

 

 

PREPARACIÓ DEL PAPER MÂCHÉ

El treball del paper mâché compta amb una llarga tradició dins el món de les manualitats. Antigament, amb paper mâché es feien safates, gerros, i fins i tot tauletes o mobles de grans proporcions. Però la utilitat principal sempre ha estat la fabricació d’ornaments.

Paper mâché significa simplement paper mastegat o matxucat, i els únics ingredients són: paper, aigua i cola d’empaperar.

Un cop eixuta la cola, el paper així elaborat resulta impertorbable al pas del temps.

En comptes de cola es pot fer servir farina; el resultat és similar, però la figura feta així acostuma  a rebre l’atac d’insectes i bitxos, i no aguantarà més enllà d’uns mesos.

 

Formes de preparar el paper mâché.

Us n’explicaré dues de diferents:

 

PAPER MÂCHÉ A TIRES

És el més útil per fer servir amb els nens al cau.

Talleu gran quantitat de tires de paper de diari. A l'hora de tallar les tires, és important esquinçar el diari amb les mans, mai amb tisores. Les vores del paper tallat a mà tenen un serrell molt fi a través del qual s’absorbeix l’aigua i la cola per un fenomen de capil·laritat. El paper tallat amb tisores corre el perill d’aixecar-se per les vores un cop sec.

Prepareu la cola en pols en una palangana, seguint les instruccions que us dono més avall. Submergiu les tires de paper en aquesta cola i deixeu que quedin xopes. Aleshores anem agafant les tires de paper de diari moll i anem recobrint l’objecte que volem fer. Quan treballis, pensa a passar les tires entre dos dits per escórrer l’excés d’aigua i cola abans d’aplicar-les. S’han d’anar disposant vàries capes de paper (mínim 3), perquè faci un bon gruix.

 

PASTA DE PAPER MÂCHÉ

La pasta de paper preparada amb cola y aigua es converteix en una massa de modelar de propietats similars a les del fang.

Estripeu el paper de diari amb les mans a trossets petits (aprox. 1 cm). Poseu-lo en una palangana i afegiu-ne aigua calenta. Deixeu reposar vàries hores i aneu remenant afegint aigua o paper fins a aconseguir una “papilla” consistent. Poseu un drap gran en un altra palangana, aboqueu en ell la pasta i retorceu el drap per escórrer l’aigua sobrant. Aconseguim així una bola de pasta.

Poseu la bola en una palangana, afegiu-ne aigua i cola en pols, i prepareu la cola seguint les instruccions que us dono més avall. Treballeu la pasta fins que adquireixi la consistència d’una crema fluida i enganxosa. Afegir una mica de crema de mans, oli o vaselina farà la massa més plàstica.

 

Preparació de la cola.

La cola d’empaperar es ven en pols, que s’afegeix a l’aigua (mai al contrari) poc a poc i seguint les instruccions de l’envàs.

Les proporcions d’aigua i cola varien segons el fabricant, i també depenen de les vostres preferències. A alguns els agrada més treballar amb una cola espessa mentre que d’altres la prefereixen líquida. Tant l’una com l’altra són vàlides. Jo sóc partidari d’un terme mig, és a dir, aproximadament 3 litres d’aigua per cada 100 grams de cola en pols. Però podeu posar-hi entre 2 i 4 litres segons com us agradi.

La cola espessa té una millor adherència, però hi ha més perill de què es formin grumolls.

Una cola clara ens permet deixar les tires de paper en remull, però compte no les deixeu massa estona, perquè es podrien desfer.

Cada cola té les seves particularitats, així que seguiu les instruccions que dóna l’envàs. Algunes marques de cola necessiten ser preparades amb aigua calenta, mentre que d’altres es poden fer amb aigua freda.

La cola s’ha d’anar afegint a l’aigua poc a poc mentre remenem contínuament, per tal que no es formin grumolls. Un cop preparada, s’ha de deixar reposar entre 10 i 25 minuts, i després remenar enèrgicament, abans de fer servir.

Si et sobra cola, la pots guardar durant uns quants dies si deixes la palangana tapada, però pensa que cada dia es va fent més espessa. Per tant, si tens intenció de fer servir la mateixa cola durant uns quants dies, prepara-la d’entrada més aviat líquida.

 

 

9.  GLOBUS-PINYATA DE PAPER MÂCHÉ

Aquest és un taller que fa tota la unitat alhora en cooperació. En una palangana amb aigua dissolem cola d’empaperar. Després tallem paper de diari a tires llargues (amb la mà), i les posem en remull dins la palangana. Inflem un globus d’aquells gegants i l’omplim de petits caramels amb molt de compte, abans de fer el nus per tancar-lo. Aleshores anem agafant les tires de paper de diari i anem recobrint el globus. Passeu-les entre dos dits per escórrer l’aigua abans d’aplicar-les. S’han d’anar disposant vàries capes de paper (unes 3), perquè faci un bon gruix. Però deixarem sense paper 5 cm. al voltant del nus, per després poder punxar el globus i treure els caramels.

 

 

Quan estigueu recobrint de paper, si el globus està molt moll, podeu anar-hi alternant  tires de diari seques, que s’impregnaran de la cola de les humides. Si voleu, li podeu afegir unes orelles o un nas, tot donant forma al paper.

Quan estigui sec (al cap d’un dia si fa bon temps), se li poden pintar ulls, boca, nas,... i enganxar-hi llana com si fos cabell. Després, pengem el globus del sostre, i deixem que els nens intentin punxar-lo (pot ser un joc per fer amb els ulls embenats). Quan algun ho aconsegueixi, cauran tots els caramels al terra, mentre que la figura de paper quedarà penjada del sostre.

Una bona manera de penjar el globus al sostre es deixar un cordill amb un nus per dins del paper abans d’anar col·locant les tires.

NOTA: si no teniu cola d’empaperar, feu una pasta amb farina i aigua en la que anireu sucant les tires de diari per enganxar-les.

MATERIAL: palangana, (aigua), cola d’empaperar, paper de diari, un globus gegant, caramels o llaminadures, pintura, pinzells, llana, tisores, cola blanca, cordill.

 

 

 

Pel mateix procediment es pot fer un altre taller. En comptes de globus gegants fem servir globus normals, però aleshores cada nen es fa el seu globus. Aquest no estarà ple de caramels. Quan estigui sec el pintaran com si fos un globus aerostàtic, i li penjaran un pot de iogurt amb quatre cordills, per fer de cistella del globus. Aquests cordills se subjecten al pot de iogurt amb un nus, i al globus amb grapes. Després els penjarem tots del sostre del cau, i a final de curs se’ls podran endur a casa.

MATERIAL: palangana, (aigua), cola d’empaperar, paper de diari, globus, pintura, pinzells, pots de iogurt, cordill, tisores, grapadora i grapes.

 

 

10. CAPGROSSOS I NANS (“CABEZUDOS”)

Us explico quatre tècniques diferents de fabricació aquí.

 

 

11. MARCS PER A QUADRES AMB PAPER MÂCHÉ

Primerament farem un marc de cartró que ens servirà de base. En un cartró dibuixem un rectangle 1 cm. més petit que la foto que tenim, i envoltant a aquest un altre rectangle més ample (5 o 6 cm. per cada costat), amb les línies paral·leles al primer. Després retallem tot el cartró que sobra, tant a l’exterior com a l’interior dels rectangles dibuixats.

Amb nens més grans, en comptes de rectangles podeu fer figures irregulars, que queden molt més bé.

 

Prepareu una “Pasta de paper mâché” tal i com es descriu més amunt en aquesta mateixa pàgina.

Amb aquesta pasta, haureu d’anar posant pegots a sobre del marc de cartró, per tal d’anar-hi donant volum. Poden ser formes irregulars, o podeu buscar una aparença concreta (flors, cares, volutes,...).

Un cop seca la pasta (en un parell de dies) la pintareu dels colors que més us agradin.

 

A continuació agafem una foto (o un dibuix), a sobre d’ella col·loquem un acetat (plàstic transparent; retallat a la mateixa mida que la foto), i a sota una cartolina negra (que tindrà la mateixa mida que el marc de cartró que vam fer el primer dia). Per acabar, només queda enganxar la cartolina negra al marc de cartró, quedant entremig l’acetat i la foto.

 

MATERIAL: qualsevol cartró d’una capsa vella, bolígraf, tisores –amb els nens més petits feu servir punxons–, palangana, (aigua), cola d’empaperar, paper de diari, pintura, pinzells, pegament, acetat –plàstic transparent de fer transparències–, una foto o dibuix (aprox. 15x10 cm), cartolina negra.