| Novetats  | Jocs | Tècniques | Manualitats | Contes i reflexions | Excursions | Consells | Cançoner | Altres |
JouScout.com - Psicologia i mètode: els nens de 6 a 8 anys.

 

NENS I NENES DE 6 A 8 ANYS

 

La branca rep denominacions diverses segons l’Agrupament. En conec les següents:

Ø      CASTORS

Ø      CASTORS I FURES

Ø      CASTORS I LLÚDRIES (ó LLÚDRIGUES)

Ø      FOLLETS

Ø      FERRERETS

Ø      POTA TENDRES

Ø      ALITES (de 6 a 10 anys)

 

En espanyol se’ls hi diu CASTORES, i en anglès BEAVERS.

 

Escolarment, la branca es correspon als cursos de 1er i 2on de Primària.

 

S’identifica amb el color TARONJA.

El petit grup rep el nom d’ESCAMOT.

El projecte o acció dut a terme per aquesta branca s’anomena PRESA.

 

v     JOCS I ACTIVITATS ADEQUATS PER A L’EDAT

v     TRETS PSICOLÒGICS DELS NENS I NENES D’AQUESTA EDAT

v     INSTITUCIONS I MÈTODE PROPIS DE LA BRANCA

 

 

JOCS I ACTIVITATS ADEQUATS PER A L’EDAT

 

Als Castors els agrada molt jugar; és la seva activitat preferida. Són molt adequats per a ells tots el jocs de regles senzilles, que siguin moguts i que tinguin una finalitat educativa.

Per mitjà d’aquests jocs podem desenvolupar un munt de capacitats: explorar els sentits (observar, olorar, escoltar,...); potenciar les capacitats físiques (agilitat, reflexes,...); conèixer les pròpies capacitats (enfilant-se, saltant, grimpant, corrent,...); potenciar algunes habilitats psicomotrius (coordinació, saltar a corda, orientació esquerra-dreta,...).

Els agradarà anar a la recerca de tresors, explorar els voltants de la casa de colònies, anar a la captura d’animals imaginaris, rebre missatges misteriosos (s’han d’escriure en majúscules), endinsar-se dins del bosc (sempre acompanyats d’un cap), explorar corrent amunt una riera...

Els encanta fer servir la imaginació. Complementeu els jocs amb un bon eix d’animació ple de fantasia, i no us faci por de disfressar-vos els caps per donar més realisme a la història: els nens us tractaran com si de debò fóssiu el personatge que esteu representant.

Gaudeixen observant cuques i animalons (aranyes, insectes, capgrossos,...). Cal ensenyar a estimar-los i a no fer-los mal.

Són molt importants en aquesta edat els tallers i manualitats, que els ajuden a guanyar psicomotricitat fina (p.ex. retallar amb tisores, enganxar) i a conèixer algunes tècniques manuals (fer estels, mòbils, titelles,...).

També els podeu ensenyar algunes nocions de campisme: saber fer la motxilla, parts d’una tenda,...

Es bo que coneguin una mica el poble o el barri, i algunes normes d’urbanisme (mirar abans de travessar el carrer, passar pel pas de vianants i sense córrer, com funciona el semàfor,...).

També temes com la higiene personal (rentar-se les mans, les dents,...).

Una bona manera de començar els caus setmanals de cada dissabte és cantant alguna cançó coneguda, o explicant-los un conte.

Durant les sortides, els agradarà de fer vetllades al vespre, on podeu fer màgia, titelles, cantar les cançons de moda, disfressar-vos, explicar acudits, representar anuncis, o imitar al seu grup de música preferit,...

Els agraden molt els contes (en podeu explicar cada dia abans d’anar a dormir).

També hi ha dinàmiques, pensades per aquesta edat, que els ajuden a ser valents i afrontar les dificultats sense por.

 

ELS JOCS QUE MÉS ELS AGRADEN:

٭٭٭    MOLT

٭٭      BASTANT

٭        OCASIONALMENT

 

DE 6 A 8 ANYS

NENS

NENES

Jocs d’heroïcitats individuals

 

 

Força: curses, salts,...

٭٭٭

-

Destresa: equilibris, cordes, baldufes,...

٭٭

٭٭٭

Construcció: fusta, sorra,...

٭٭

٭٭٭

Combinacions: mecànica,...

-

-

Jocs d’heroïcitat en competició

 

 

Concursos de força

٭٭٭

٭٭

Concursos de destresa

٭٭٭

٭٭٭

Concursos d’intel·ligència

-

-

Jocs d’imaginació i imitació

 

 

Imitació exacta dels adults

٭٭

٭٭

Imitació amb intenció de parodiar

-

-

Imitació amb fi d’aprenentatge

-

-

Imitació amb ficció

٭٭

٭٭٭

Grans jocs amb argument

-

-

Jocs de competició en equip

 

 

Petits jocs a l’aire lliure

٭٭

٭٭

Jocs de pati

-

٭٭

Jocs esportius

-

-

Jocs de bosc i de camp

-

-

Jocs en equip sense competició

 

 

Danses i cerimònies

-

-

Construccions i caus

-

-

 

Ø      Alguns jocs adequats per a l’edat

Ø      Com muntar un eix d’animació

Ø      Tallers i manualitats

Ø      Vetllades nocturnes

Ø      Cançoner

Ø      Contes i dinàmiques

 

 

TRETS PSICOLÒGICS DELS NENS I NENES D’AQUESTA EDAT

 

Entre els 6 i els 7 anys:

 

Entre els 7 i els 8 anys:

 

 

INSTITUCIONS I MÈTODE PROPIS DE LA BRANCA

 

NOTA: Si no coneixeu el mètode educatiu de l’escoltisme, us recomano llegir abans la secció “El mètode escolta”.

 

El petit grup: L’ESCAMOT.

L’escamot l’han de formar un mínim de 4 i un màxim de 6 nens/es, ja que són els components idonis per un bon funcionament. Cal que hi hagi un equilibri de sexes i edats: això permetrà una interrelació entre els Castors de primer i segon any, i entre nens i nenes.

Aquesta composició de l’escamot variarà al llarg del curs, ja que els Castors tot just estan iniciant l’aprenentatge amb els companys. Un grup fix durant el curs reduirà les seves experiències i no els enriquirà en el seu coneixement de diferents estils de treballar i de diverses maneres de ser i de fer.

Cada escamot tindrà uns elements identificatius: nom, senyal, racó, etc. Cada escamot estarà vetllat per un cap, el qual ajudarà als Castors a organitzar-se, planificar-se,... i en general, a solucionar els petits problemes de funcionament del grup. Els càrrecs de l’escamot seran concrets i amb finalitats palpables a l’abast de les possibilitats dels Castors, per això, degut a l’etapa d’egocentrisme característica d’aquesta edat, cap nen/a tindrà un càrrec que el faci responsable del seu company.

 

Institucions de la branca: ASSEMBLEA, CONSELL DE PRESA i CONSELLET.

La finalitat d’aquestes institucions és la d’introduir el Castor al joc democràtic, és a dir, que nens i nenes participin en la presa de decisions que afecten a tota la Unitat. Ajuden al Castor a descobrir que viu en una col·lectivitat on els acords s’han de prendre entre tots, facilitant així que vagi superant el seu egocentrisme tot escoltant i respectant les opinions dels altres, millorant la seva sociabilitat.

 

Assemblea: Està formada per tota la Unitat, és a dir Castors de primer i segon any i caps d’unitat. Les seves funcions són:

1.     confeccionar les normes de la unitat, és a dir, totes aquelles regles de convivència, de treball, hàbits i actituds personals,... que els Castors ens proposem per tal d’assolir una bona convivència.

2.     decidir aquells aspectes que afecten a tota la Unitat com pot ser l’elecció i revisió del projecte, la resolució de problemes interns que es plantegin,...

3.     revisar el dia a dia de la Unitat, és a dir, tots aquells aspectes que afecten al funcionament i a la bona marxa del curs.

4.     revisar el progrés personal de cada Castor i de la Unitat en el seu conjunt.

Es farà ús d’aquesta institució durant tot el curs i les vegades que s’escaigui.

 

Consell de Presa: Està format pels càrrecs de l’escamot que siguin necessaris per a un determinat projecte i pels caps d’unitat; per exemple, si fem la planificació i el seguiment del material, el formaran els encarregats de material junt amb els caps. Per tant, la composició d’aquest consell no es fixa, sinó que va variant.

Les seves funcions són dues:

1.     durant la fase de planificació, haurà de planificar al seu nivell, és a dir, haurà de preveure les necessitats de cada taller.

2.     durant la fase de realització servirà per fer-ne el seguiment.

Aquest consell es convocarà les vegades que calgui per la bona marxa del projecte, en funció de les necessitats que puguin sortir.

 

Consellet: Està format pels caps i pels castors de segon any. La seva funció serà la de revisar i reflexionar sobre el seu progrés personal al llarg de l’estada a Castors. Es farà ús d’aquesta institució quan calgui per revisar el seu compromís i durant el pas de branca.

 

Funcionament de la Unitat. El projecte o PRESA.

La manera idònia per a treballar de forma activa educant valors és emprant la Pedagogia del Projecte. Per tant, totes les activitats formaran part d’alguna Presa. Els Castors seran els protagonistes de tot allò que fan al Cau. L’escamot serà l’òrgan de treball amb el qual es realitzaran les Preses.

A l’escamot li cal organitzar-se internament repartint-se una sèrie de responsabilitats diferents entre tots els nens. Aquestes responsabilitats varien depenent de les necessitats de cada Presa. Per exemple, si la Presa escollida és preparar el dinar, una de les responsabilitats necessàries és l’encarregat de cuina, mentre que si el següent projecte és fer una revista no ens caldran aquestes responsabilitats sinó d’altres ben diferents.

Les feines de l’escamot al llarg de la Presa seran:

1.     Proposta: Elaborar les propostes, és a dir, pensar-se el que els agradaria fer amb la resta dels companys. La proposta de la Presa ha de sortir del Castor, dins el seu petit grup (escamot).

2.     Elecció: Presentar la proposta a l’Assemblea. Un cop cada escamot ha pensat una proposta es parlarà de totes elles a l’Assemblea (reunió de tots els Castors i els Caps). Cada escamot explicarà a la resta la proposta de Presa, (és a dir, allò que ells han pensat fer). Un cop han estat explicades totes les propostes, es passarà a l’elecció, que es farà sempre per consens. Es donen dues eleccions: primer dins l’escamot, ja que seria bo que cada nen/a faci la seva proposta, i la segona entre tota l’Assemblea.

3.     Planificació:  Un cop tenim la proposta escollida, es tracta de fer-la assequible a les possibilitats de la Unitat. Els Castors hauran de pensar quan la volen fer, quines coses necessitaran, quin repartiment de feines,... Per tal de portar a terme aquesta planificació convocarem el Consell de Presa format pels responsables de totes les feines necessàries per tirar endavant la Presa.

4.     Realització: Realitzar la part de la Presa que cada escamot ha de treballar. La realització és del Castor des del principi fins el final: ells són els protagonistes de la seva història. Aquí també podem convocar el Consell de Presa.

5.     Revisió: Revisar el funcionament que ha tingut el seu escamot a nivell d’organització durant la Presa. En la revisió, els Castors comentaran el que més els ha agradat, el que no ha anat bé, quina ha estat la seva participació, si han après alguna cosa,... Hi ha moltes maneres de revisar, cal buscar cada vegada la manera més adient.

 

Compromís i progrés personal.

La promesa és un compromís individual i personalitzat d’adhesió voluntària a la llei escolta. L’acostumen a fer els nens i nenes que estan cursant el seu segon any a la branca de Castors, durant les festes de Nadal. No cal fer la promesa com un acte de teatre o simplement un ritus; cal entendre-la dins el context del compromís, el qual no serà possible sense experiències prèvies de responsabilitats i compromisos. La promesa suposa un pas endavant en el progrés personal, perquè per fer la promesa cal entendre i viure els valors que es desprenen de la llei.

No hi ha un model únic de promesa. No obstant, els elements que entenem que haurien de configurar-la són: una raó de fer-ho públic, una reflexió personal, un compromís envers un mateix, envers la unitat i envers els altres, una festa, i perquè no, uns elements simbòlics.

Un altre aspecte que creiem molt important en aquesta etapa, és el seu final: el Pas de Branca; considerem que aquest moment és molt important ressaltar-lo per tal de fer balanç de tot el progrés personal i, per tant, del creixement envers l’actitud de compromís, que el nen/a ha fet.