| Novetats  | Jocs | Tècniques | Manualitats | Contes i reflexions | Excursions | Consells | Cançoner | Altres |
JouScout.com - Consells: problemes freqüents.

Problemes freqüents durant les sortides.

 

XIVARRI A L’HORA D’ANAR A DORMIR

 

Hi ha multitud de mètodes per combatre’l; jo us enumeraré els que conec, però us deixo en mans vostres el fet de valorar quins us convenen més. Això sí, sobretot, parleu i poseu-vos d’acord tot l’equip de caps sobre quins mètodes voleu aplicar, perquè aquest és un tema que pot generar conflicte amb els nens i entre vosaltres. Ah!, i no se us acudeixi fotre "bronca" als nois i a continuació anar a fer la vostra festa i fer el xivarri vosaltres!

 

MÈTODE 1. ELS CONTES.

Es eficaç amb la branca de Castors i fins i tot la de Llops. Consisteix en agafar un llibre molt gros de contes, i cada nit, un cop tots els nens i nenes ja estan dins el sac, deixant com a llum només la d’un lot, aneu llegint els contes un a un fins que tots els nens estan adormits.

Avantatges: al tercer conte dormen tots.

Inconvenients: si teniu els nens en tendes o habitacions separades haureu de repartir-vos un cap a cada tenda; penseu a portar un llibre de contes per cada cap; podeu fer torns rotatoris, de manera que cada nit els toqui un cap diferent.

 

VARIANT MUSICAL DEL MÈTODE 1.

Si teniu vena de músics, preneu la guitarra i els canteu ben fluixet cançons d’anar a dormir. Ells NO poden cantar; només els caps. Tingueu-los igualment dins els sacs i amb els llums apagats. Assegureu-vos de tenir un bon repertori (podeu consultar el meu CANÇONER).

Avantatges: dormiran com angelets.

Inconvenients: us heu d’aprendre les cançons.

 

VARIANT PER A NOIS GRANS DEL MÈTODE 1.

Amb els Ràngers, en comptes de contes els hi explicareu històries de por i de misteri. Igualment els heu de fer estar dins el sac i a punt per anar a dormir. Parleu fluixet i poseu una veu misteriosa. El problema és que no podeu llegir les històries d’un llibre, perquè cal que semblin verídiques, així que us les heu d’aprendre de memòria.

Avantatges: de vegades funciona

Inconvenients: els Ràngers triguen estona a dormir-se, i després d’uns dies se us pot acabar el repertori.

Podeu consultar el nostre REPERTORI D’HISTÒRIES DE POR I DE MISTERI.

 

MÈTODE 2. LA BRONCA

Després de mitja horeta deixant que facin, un cap es lleva emprenyat, fot quatre crits i els fa callar. Es queda dret en silenci al costat de la tenda. Si comença de nou la xerrameca, els torna a avisar (que sàpiguen que encara hi és). Si comença un tercer cop, amenaça a la persona en concret de què la farà sortir a fora a córrer. Normalment fins aquí es suficient, però si encara continuen, és important que us feu valer i acompliu el càstig, perquè si no una altra vegada no us prendran seriosament. No us faci por de fer sortir un nen a córrer (només un, perquè dos es fan companyia). Si en el moment de voler-lo fer sortir us promet que no tornarà a xerrar, doneu-li una oportunitat, però no li’n deixeu passar un altre.

Avantatges: és eficaç.

Inconvenients:

  1. us haureu de quedar allà fins que s’adormin
  2. normalment, haureu de repetir el paperet cada nit
  3. la “bronca” crea mal rotllo entre caps i nois
  4. si només és un cap el que es lleva, i els altres es queden dormint i passant de tot, això serà font de mala maror dins l’equip de caps

 

MÈTODE 3. DEIXAR FER

Posar la tenda de caps ben lluny de la dels nois i deixar que facin. Això sí, a les 8:00h toca llevar-se, tant si han dormit com si no.

Avantatges: les dues primeres nits hi ha xivarri, però a partir de la tercera ja estan cansats i dormen.

Inconvenients: Els tres primers dies us trobareu amb cares de son, apatia i poques ganes de fer coses, la qual cosa repercuteix sobre les activitats. De vegades hi haurà nois que voldran dormir però no podran per culpa dels altres.

 

MÈTODE 4. EL CONTRACTE

Es tracta de pactar entre els nois i els caps fins a quin punt tenen permís per xerrar al vespre. P. ex. “Us podeu quedar desperts fins a les dotze, però després tothom a dormir”, o p. ex. “podeu parlar però fluixet, que no vull que desperteu a ningú”, o p. ex. “us deixo mitja hora per xerrar, però després vull silenci”, o p. ex. “el que no tingui son que se’n vagi al menjador, però no feu xivarri, i m’heu de prometre que a la una us n’anireu al llit”. Permeteu-los de negociar l’hora, si així ho demanen. Feu-los veure que dipositeu la confiança en ells per acomplir el tracte.

Avantatges: sovint els nois agraeixen que confieu en ells, i fan els possibles per acomplir el tracte.

Inconvenients: a l’hora pactada (o 20 minuts més tard) us haureu de llevar i comprovar que efectivament tothom se n’ha anat a dormir. Si no és així, mostreu-vos aïrats i dolguts per no poder confiar en ells. Si a partir d’aquí no callen, us recomano passar al mètode 2.

 

MÈTODE 5. CANSAR-LOS DURANT EL DIA

És de calaix que si canseu els nens durant el dia amb activitats físiques molt fortes, després a la nit dormiran com una soca.

Inconvenients: Potser funciona, però no em sembla gaire correcte condicionar les activitats educatives que heu de dur a terme durant el dia amb l’únic objectiu de què us dormin bé a la nit. Per altra banda, no és gens recomanable que facin exercici just abans d’anar a dormir, perquè es desvetllaran (per culpa de les hormones que el cos segrega).

 

MÈTODE 6. “S’HA ESCAPAT UN BOIG”

Sempre amb nanos grans (més de 11 anys), la història o rumor de què un boig s’ha escapat del manicomi en el poble del costat, o similarment, la història de què hi ha animals salvatges voltant pel bosc, sol crear un clima “d’acolloniment” que ens pot ser útil per fer-los callar. Es tracta d’acostar-se molt sigil·losament fins a la tenda on se sent el xivarri. Prepareu-vos per sortir corrents. Heu de fer sorollets per fora la tenda, res d’espectacular, simplement grateu amb les ungles el sobretoldo durant una estona fins que se n’adonin que se sent un soroll estrany; quan reuneixin el valor per sortir fora a mirar vosaltres ja heu de ser dins la vostra tenda. Si el xivarri continua podeu passar a fer accions més extremes, com desmuntar-los la tenda o fer-los volar el sobretoldo. Prepareu-vos perquè us vindran a buscar a la vostra tenda: que us trobin dins del sac i en calçotets, feu-vos els adormits i comporteu-vos com si no sabéssiu de què parlen. Que no se us escapi el riure.

Avantatges: us divertireu molt.

Inconvenients: si de debò s’acolloneixen es poden negar a fer alguns dels jocs que tingueu preparats per a la nit. Sobretot, no practiqueu aquest mètode amb nens petits o us podeu trobar amb autèntics drames.