| Novetats  | Jocs | Tècniques | Manualitats | Contes i reflexions | Excursions | Consells | Cançoner | Altres |
JouScout.com - Psicologia i mètode: els nens de 4 a 6 anys.

 

NENS I NENES DE 4 A 6 ANYS

 

L’agrupament escolta Guillem de Balsareny (MEG) va posar en marxa aquesta branca, de manera experimental, l’any 1998. Els va anomenar:

Ø      ESQUIROLS

Posteriorment, l'AEiG Torrent de les Bruixes (MEG), fundat el 2001 a Terrassa, va obrir una branca amb nens de fins a 5 anys a la que va anomenar:

Ø      POLLETS

Com que legalment la branca no ha estat encara reconeguda pel Moviment Escolta, les afiliacions es fan sota l’epígraf de Castors.

 

Escolarment, la branca es correspon als cursos de P4 i P5 d’Educació Infantil.

 

S’identifica amb el color LILA.

El petit grup s’anomena PINYA.

 

v     JOCS I ACTIVITATS ADEQUATS PER A L’EDAT

v     TRETS PSICOLÒGICS DELS NENS I NENES D’AQUESTA EDAT

v     INSTITUCIONS I MÈTODE PROPIS DE LA BRANCA

 

 

JOCS I ACTIVITATS ADEQUATS PER A L’EDAT

 

En aquesta edat comencen a jugar amb altres infants. Però la manera de jugar és molt diferent entre nens i nenes: els nens actuen i les nenes parlen. Potser per això, hi ha poques interaccions amb infants del sexe contrari.

Els jocs típics dels nens són aquells en què xuten una pilota, corren, salten, juguen amb cotxes o construccions. Però amb prou feines parlen: quan s’ajunten dos nens per jugar són capaços d’estar una hora sense dir-se res, entretinguts amb una pilota, cosa que és impensable entre les nenes.

Les nenes parlen i parlen i s’inventen tota mena de jocs simbòlics, encara que també els agrada l’esport, les cordes, etc.

Per conciliar aquestes dues postures, s’acostumen a fer jocs mogudets però que al mateix temps que es fa el joc es va cantant o recitant alguna frase.

També són molt apropiats els jocs que exerciten els sentits: gust, tacte, olfacte, vista, oïda,...

 

Si feu una sortida (màxim dues nits), o us quedeu a dormir al cau, podeu aprofitar per fer una vetllada amb màgia, cançons, danses, titelles... No els feu fer jocs de nit ni res que pugui fer por.

 

També els hi agraden molt els contes. Tenen molta imaginació, i barregen la realitat amb la fantasia. Podeu explicar-los contes amb personatges fantàstics, els herois dels quals, això sí, sempre actuïn bé (en aquest moment és quan se’ls comença a educar en valors).

I no us oblideu de muntar algun eix d’animació al voltant de totes les activitats. Els encantarà que els caps us disfresseu, i es prendran molt seriosament el personatge que interpreteu, com si de debò fóssiu una altra persona.

 

Una bona manera de començar els caus setmanals de cada dissabte és cantant alguna cançó coneguda, o explicant-los un conte.

 

Tampoc no us oblideu de fer alguns tallers i manualitats senzills. Recordeu que a aquesta edat no saben tallar amb tisores, però sí que saben anar marcant la silueta amb un punxó. També sabran dibuixar, pintar, enganxar,...

 

Ø      Alguns jocs adequats per a l’edat

Ø      Vetllades nocturnes

Ø      Cançoner

Ø      Com muntar un eix d’animació

Ø      Tallers i manualitats

Ø      Algunes cosetes sobre els ESQUIROLS, aquests animalons tan simpàtics

Ø      Criem POLLETS a l’aula, els veiem néixer i en tenim cura

 

 

 

TRETS PSICOLÒGICS DELS NENS I NENES D’AQUESTA EDAT

 

La manera de jugar és molt diferent entre nens i nenes: els nens actuen i les nenes parlen. Potser per això la manera de barallar-se també és diferent. Els nens, quan s’empipen, donen empentes i cops de peu, i es barallen. Les nenes es retiren l’amistat (“Ja no t’estic amiga”) i organitzen un petit complot perquè les altres tampoc siguin les seves amigues.

 

Si aneu de campament, us recomano no allargar-lo més de dues nits, i que puguin veure els pares tant el primer dia com l’últim. Així evitareu al màxim que es puguin enyorar, la qual cosa, a aquesta edat, els ho faria passar molt malament.

Durant les excursions, evidentment, haureu de dormir vosaltres dins la mateixa tenda dels nens. Per evitar mulladers nocturns, us recomano de dur-los a tots a fer una pixadeta abans d’anar a dormir, i a mitja nit, els lleveu a tots un a un i els feu fer una altra pixadeta (alguns estaran pràcticament adormits, però els feu pixar igualment). I per si de cas, feu-los portar un pijama de recanvi.

 

Aspectes pedagògics en aquesta etapa:

L’educació dels nens i nenes en aquest moment ha de tenir en compte una sèrie de consideracions:

 

- LA NECESSITAT DE CREAR HÀBITS D’AUTONOMIA.

Anar a dormir i llevar-se a la mateixa hora, saber estar assegut correctament a la taula, saber-se vestir sol, saber-se pentinar i rentar les dents…

 

- POTENCIAR L’EDUCACIÓ SENSORIAL.

Cal posar en activitat tots els sentits, associant els exercicis sensorials amb els exercicis motors i les activitats de gesticulació.

 

- EDUCAR LA IMAGINACIÓ.

És la facultat humana per excel·lència, i tanmateix no se li presta la atenció que es mereix. És important desenvolupar la imaginació adequadament, la qual cosa ajudarà al nen a ser creatiu, cosa tant necessària avui en dia, no només en el camp de les arts, sinó també en el de les ciències.

El nen és un ésser imaginatiu per excel·lència. Li agraden les històries extraordinàries, inventa personatges fantàstics, barreja lo real amb lo fictici, li agraden les rondalles, els contes, les llegendes… i en tot això troba la seva ment material per a activar-se i madurar. Amb la imaginació allò que pensa és “com si” existís, per això en els seus jocs els objectes els pot veure com éssers vius que interactuen amb el nen.

Educar la imaginació és compatible amb que aprengui a distingir lo imaginat de lo real.

 

- EDUCAR EL CARÀCTER.

Cal anar creant els fonaments de la personalitat i per a això ha d’estar envoltat d’afecte i d’amor, però evitant un excés que el faci un nen “mimat”. Li hem de posar normes clares i justes que enquadrin la seva conducta. Cal ensenyar-lo a viure amb normes des dels primers anys. Tan perniciós per al nen és que no tingui en el seu entorn cap referent de normes, com que abundi massa en elles. Han de ser adequades a la seva edat, fàcils d’entendre i d’observar el seu compliment.

 

- EDUCAR EN VALORS.

Els valors són els punts cardinals de la persona; indiquen cap a on anar, què fer en cada moment. Aquesta edat és un moment magnífic per a començar a cultivar els valors.

El nen aprèn les conductes socials a través de la imitació de les actituds i de la conducta que mostren altres persones (pares, mestres, altres nens més grans,...). Tractarem que la nostra conducta doni exemple dels valors que volem educar.

En aquesta edat no és el moment de justificar-li els valors sinó de què comencin a actuar de manera virtuosa; més endavant ja entendran els motius de fer-ho així.

 

Entre els 4 i els 5 anys:

o       sap saltar a la "pota coixa"

o       manté l’equilibri en un sol peu durant alguns segons

o       al llançar una pilota, tira el braç cap a endarrere i la llança amb força

o       pot botonar-se la roba i fer-se el nus en les sabates

o       fa preguntes gairebé sense parar

o       li agrada fer jocs de paraules; es diverteix amb els més absurds disbarats, per a atreure l’atenció de l’auditori

o       el seu llenguatge és clar; no li agrada repetir les coses

o       arriba a sostenir llargues converses, barreja de ficció i realitat; té molt de xerraire i una mica d’irritant

o       és parlador i utilitza amb entusiasme el pronom personal

o       pot vestir-se i desvestir-se gairebé sense ajuda

o       es fa el llaç de les sabates, es pentina sol i es raspalla les dents

o       va al bany sol, preferentment quan hi ha altres a dins, mogut per "una nova curiositat que comença a sorgir"

o       comença a formar grups per a jugar de dos o tres nens

o       comparteix les seves coses, però de vegades té rampells capritxosos amb la intenció de provocar reaccions en els altres: "pot ser un veritable sergent per a donar ordres als altres"

o       té certa consciència de les actituds i opinions dels altres: és excel·lent per a trobar pretextos i justificar el seu comportament

 

Entre els 5 i els 6 anys:

 

 

 

INSTITUCIONS I MÈTODE PROPIS DE LA BRANCA

 

NOTA: Si no coneixeu el mètode educatiu de l’escoltisme, us recomano llegir abans la secció “El mètode escolta”.

 

(secció en construcció)