| Novetats  | Jocs | Tècniques | Manualitats | Contes i reflexions | Excursions | Consells | Cançoner | Altres |
JouScout.com - Consells: problemes freqüents.

Problemes freqüents amb nens i adolescents.

 

NENS QUE FAN TRAMPES

 

Porto un grup de nens i nenes que reiteradament se salten les normes dels jocs que preparem (és a dir, que fan trampes). Perquè?

 

Et poso quatre punts sobre els quals reflexionar, per si algun d’aquests et dóna la pista del que està passant. Segons la meva experiència, aquests són els motius més habituals pels quals els nois poden fer trampes o saltar-se les normes dels jocs:

 

  1. Als nens els encanta guanyar, i de vegades poden fer qualsevol cosa, fins i tot trampes, per aconseguir una victòria. Estàs fent jocs massa competitius? Dónes molta importància al guanyador? Reconeixes els mèrits d’aquells que s’esforcen i participen en el joc, encara que quedin últims? Cal deixar clar que el joc i l’esport són per divertir-se i exercitar el cos, i que és intranscendent qui guanya o qui perd. Potencia els jocs cooperatius, i no potenciïs la competitivitat. Dóna menys importància a la idea de guanyar. Si detectes que fan trampa, atura el joc immediatament i fes-los reflexionar. Ensenya’ls que una victòria aconseguida per mitjà de trampes no te cap mèrit.

 

  1. Fas jocs adequats a l’edat dels nens? De vegades pretenem que els nens juguin a uns jocs massa complicats, amb masses normes, que ells no estan preparats per a entendre. Les normes han de ser poques i clares. Així serà més fàcil que les respectin.

 

  1. Entre els adolescents és usual que hi hagi líders naturals. En general el grupet dels nois té el seu líder i el grupet de les noies té la seva líder. Acostumen a ser fàcils d’identificar, perquè a les reunions solen ser els que més parlen, i els altres assenteixen a tot el que diuen. Però no només entre els adolescents, sinó també entre els nens més petits es poden trobar líders. Al voltant dels 7 anys comencen a aparèixer els primers líders naturals. No sempre és fàcil adonar-se de qui ho és, perquè de moment, en aquesta edat, el líder encara no és conscient del seu rol, i no actua com a tal. Però si t’hi fixes veuràs que hi ha un nen/nena amb molts d’amics/amigues al voltant, repetint les seves accions, i demostrant estar sempre d’acord amb el que ell/ella diu. Si aquest/a líder, per la seva manera de ser (l’educació rebuda, les influències, els pares, etc.) ha aprés que és legítim fer trampes, és molt habitual que tots els altres l’imitin i l’aplaudeixin. Hauràs de "reeducar" primer a aquest líder abans de "reeducar" a tots els altres.

 

  1. Si portes un grup d’adolescents (o fins i tot de pre-adolescents), et pots trobar que hi hagi un noi o una noia que faci trampes intencionadament, amb l’objectiu de desafiar-te a tu (el seu cap o monitor). En general, es tracta de persones que busquen ser líders del grup (o que cerquen l’admiració dels seus companys), i pensen que desafiant al líder formal (que ets tu) aconseguiran major notorietat. Normalment és preferible fer-se amic seu, guanyar la seva confiança, que no pas enfrontar-se a ell/a. De totes maneres, tampoc li deixis fer trampes: fes que tothom se n’adoni que una victòria aconseguida per mitjà de trampes no te cap mèrit.

 

Considera quina d’aquestes causes pot ser el motiu del problema. Per als motius 3 i 4 et pot interessar el que explico a la secció "EL LIDERAT".